Shop menü

JÖNNEK A PHISON 7 NM-ES CSÍKSZÉLESSÉGGEL KÉSZÜLŐ SSD-VEZÉRLŐI – NEM LESZNEK ANNYIRA FORRÓK, MINT ELŐDEIK

A gyártó több érdekes SSD vezérlővel is előrukkolt, amelyek meghatározó szerepet tölthetnek be az SSD kártyák és a hordozható SSD-k piacán a nem is oly távoli jövőben.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Jönnek a Phison 7 nm-es csíkszélességgel készülő SSD-vezérlői – Nem lesznek annyira forrók, mint elődeik

A Phison számos új SSD vezérlővel készült az idei CES-re, ám ezek most már nem 12 nm-es csíkszélességgel készültek, mint jelenleg is forgalomban lévő társaik, hanem a TSMC N7 gyártástechnológiájára támaszkodnak, ami több szempontból is előnyös. Az új csíkszélesség jóvoltából növekedett a tranzisztorsűrűség, valamint azonos TDP keret mellett nagyobb teljesítmény elérésére nyílik mód, de ezzel egy időben a hőtermelés is csökkenhet, ami nagy segítség lehet az M.2-es formátumú SSD kártyák esetében.

Galéria megnyitása

Az aktuális PCI Express 5.0-s SSD kártyák többsége általában masszív hűtőbordákat és esetenként aktív hűtést is igényel, ami bizonyos esetekben nehezen megvalósítható – gondoljunk csak a noteszgépek piacára, de a kézikonzolok esetében is kihívás lehet a megfelelő hűtés biztosítása. A 7 nm-es csíkszélességgel készülő SSD vezérlők ezen a téren változást hozhatnak, ám az egyelőre nem világos, mekkora javulásra lehet számítani. Annyi biztos, hogy a 12 nm-es gyártástechnológia köré épülő PCI Express 5.0-s modellekhez képest jókora előrelépésre van kilátás.

Galéria megnyitása

Az új SSD vezérlők között megtaláljuk a PS5031-E31T jelölésű verziót, ami egy DRAM nélküli SSD vezérlő, elsősorban a kereskedelem fő áramába szánt SSD kártyák igényeire szabva. A négy Flash csatornával dolgozó SSD vezérlő PCI Express 5.0 x4-es csatolófelülettel kapcsolja össze a NAND Flash memóriachipeket, amelyekből összesen maximum 8 TB-nyit tud kezelni egyszerre.

A Phison szakemberei szerint ez a termék 10,8 GB/s-os folyamatos maximális adatátviteli sávszélesség elérésére képes, a véletlenszerű 4K-s írási és olvasási teljesítmény pedig elérheti az 1 500 000 IOPS/s-os szintet is, azaz a köré épülő SSD kártyák jelentősen gyorsabbak lesznek, mint a leggyorsabb PCI Exress 4.0-s SSD-k.

Galéria megnyitása

A következő a sorban a fura nevű PS5026-E26 Max14um, ami lényegében a most is forgalomban lévő, meglehetősen nagy népszerűségnek örvendő E26-os modell továbbfejlesztett változata. A szóban forgó SSD vezérlő az érkező Micron B58R típusú NAND Flash chipekhez készült, amelyeknél csatornánként 2400 MT/s sebesség érhető el.

Az összesen nyolc darab NAND Flash csatornát kezelő SSD vezérlő a gyártó szerint elegendő teljesítményt kínál ahhoz, hogy meghaladja a 14 GB/s-os folyamatos maximális folyamatos olvasási, illetve a 12,7 GB/s-os maximális folyamatos írási tempót. A vele felszerelt SSD kártyák az abszolút csúcskategóriában kaphatnak helyet, amit az is jól jelez, hogy ez az első SSD vezérlő, ami képes a PCMark 10 adattároló tesztjeiben 1000 MB/s-os szint fölé emelkedni, ráadásul ezt mindhárom tesztben képes megtenni.

Galéria megnyitása

Jön még a PS5027-E27T is, ami egy erősen fogyasztás-optimalizált négycsatornás SSD vezérlő, kifejezetten a helytakarékos PCI Express 4.0 x4-es SSD kártyák igényeire szabva, DRAM nélküli kivitelben. Ezt a vezérlőt elsősorban az M.2-2230-as formátumú SSD kártyákhoz szánják, amelyek egyebek mellett a kézi játékkonzolok fedélzetén juthatnak szerephez.

Galéria megnyitása

A gyártó a hordozható SSD-k piacára is hozott egy SSD vezérlőt, ami ráadásul rendkívül nagy jelentőséggel bír, hiszen egychipes megoldásként kínál USB4 támogatás, természetesen 40 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélesség mellett. A PS2251-21 (U21) típusjelzéssel ellátott SSD vezérlő összesen négy darab NAND Flash csatornát kínál, magát a csatolót pedig képes majdnem teljesen csúcsra járatni, ugyanis 4 GB/s körüli adatátviteli sávszélesség elérésére képes.

Az új SSD vezérlő azért bír nagy jelentőséggel, mert lehetővé teszi a külső SSD meghajtók gyártói számára, hogy mellőzzék az USB4 hídchip használatát, amire eddig azért volt szükség, hogy az USB4-es csatoló és a PCI Express 3.0 x4-es csatoló között hidat képezzen. A PS2251-21 használatával a hídchip használatát meg lehet spórolni, az ugyanis már a vezérlő része, valamint külön M2.-es SSD kártyára sincs szükség, rögtön mehet a nyomtatott áramköri lapra az új vezérlő, köré pedig el lehet helyezni a NAND Flash chipeket, amelyeket közvetlenül képes kezelni.

Az új SSD vezérlők köré épülő termékek rövidesen bemutatkozhatnak kereskedelmi forgalomban, de hogy erre pontosan mennyit kell várni, azt egyelőre nem árulták el a Phison illetékesei.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére