Shop menü

JÖN A LI-FI, A FÉNY ALAPÚ VEZETÉK NÉLKÜLI HÁLÓZAT, AMI AKÁR SZÁZSZOR IS GYORSABB LEHET, MINT A WI-FI

A technológiát immár szabványba foglalták, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy piaci terjedése elkezdődhessen.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Jön a Li-Fi, a fény alapú vezeték nélküli hálózat, ami akár százszor is gyorsabb lehet, mint a Wi-Fi

A fény alapú vezeték nélküli kommunikációs technológiát már fejlesztik egy ideje a háttérben, a napokban viszont egy komoly mérföldkőhöz ért a projekt, ugyanis az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) csapata végre szabványba foglalta az újfajta kommunikációs eljárást. A 802.11bb szabvány érkezése igencsak fontos a Li-Fi üzletág fejlődése szempontjából, ugyanis közös nevezőre hozhatja a különböző gyártók próbálkozásait, ezzel gyorsulhat a Li-Fi terjedése, valamint az is biztosítható, hogy az egyes termékek, amelyek követik a szabványban foglaltakat, kompatibilisek lehetnek egymással.

A Li-Fi igazából csak bizonyos esetekben lehet kiváló alternatíva a különböző rádiófrekvenciás vezeték nélküli adatátviteli technológiákhoz képest, hiszen az adónak és a vevőnek tisztán rá kell látniuk egymásra, illetve bizonyos hatótávolságon belül kell lenniük ahhoz, hogy az adatátvitel megbízhatóan, stabilan és nagy sávszélesség mellett működhessen. A Li-Fi előnyei közé tartozik, hogy gyorsabb és megbízhatóbb vezeték nélküli kapcsolatot kínál, mint rádiófrekvenciás társai, ráadásul a Wi-Fi és az 5G technológiákhoz képest biztonságosabbnak is nevezhető. Míg a rádiófrekvenciás jelek akár falakon és különböző egyéb felületeken is képesek áthaladni, nyilván némi veszteség mellett, addig a Li-Fi által alkalmazott „fénycsomagok” már csak jellemzően beltérben, szabad rálátással rendelkező eszközök esetében használhatóak, így a kommunikáció nem is kerülhet ki a falon kívülre, sokkal kisebb az esélye egy-egy támadásnak.

A Fraunhofer HHI videója alapján egy lehetséges felhasználási mód az irodai környezetben az lehet, ha a Li-Fi eszközök az adott helyiség világítási hálózatára kapcsolódnak, így az alattuk lévő eszközökkel biztosítható a zökkenőmentes kommunikáció. Felmerülhet a kérdés: a fény alapú kommunikáció miatt nem villódzik majd a fényforrás? Igazából ettől nem kell félni, ugyanis a Li-Fi kommunikáció az infravörös tartományon belül zajlik, azaz az emberi szem számára lényegében észrevétlenül folyik. A maximális adatátviteli sávszéleség jelenleg 224 GB/s lehet, ami igencsak impresszív adat, ráadásul annak köszönhetően, hogy egy exkluzív optikai tartományon belül működik a technológia, a stabilitás, az alacsonyabb késleltetés és a kisebb zaj is biztosítható.

A Li-Fi segítségével egyébiránt még centiméteres pontosságú beltéri navigációra is lehetővég van, ami alighanem a robotikában is jól jöhet majd. A Li-Fi egyebek mellett kiválóan működhet az olyan technológiákkal, mint például a VR és az AR, vagyis a virtuális és a kiterjesztett valóság terén is remekül használható, hiszen alacsony késleltetést és magas adatátviteli sávszélességet kínál, ami kulcsfontosságú ezeken a területeken.

Most, hogy a 802.11bb szabvány elkészült, a gyártók magabiztosabban láthatnak neki a Li-Fi eszközök fejlesztésének, hiszen a különböző termékek közötti kompatibilitás biztosítható. Egyes vállalatok, például a pureLiFi már eddig is kínáltak Li-Fi eszközöket, ilyen például a Light Antenna One névre keresztelt modul is. Utóbbi mindössze 14,5 milliméter hosszú, és már tesztelik is az OEM partnerek. A gyártó szerint a Li-Fi segítségével egyszerre több kapcsolat is hatékonyan kiaknázható anélkül, hogy torlódás jönne létre a hálózaton, de az adatvédelem és a biztonság terén is remekül vizsgázik a technológia, illetve a legnagyobb adatátviteli sávszélességet igénylő feladattípusoknál sem mond csütörtököt.

A Li-Fi alapú eszközök az elkövetkező hónapok folyamán kezdhetnek el szállingózni a különböző gyártóktól, később pedig egyre szélesebb és szélesebb körben válhatnak elérhetővé, ahogy elkezd fokozódni irántuk az érdeklődés és a kereslet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére