Shop menü

JÖN A FIZETŐS BARD, MINDEN EDDIGINÉL JOBB NAGY NYELVI MODELLT HASZNÁLHAT

Nagyon úgy fest, hogy a Google készen áll magasabb szintre emelni a Bardot, és a Gemini csúcsmodelljét ötvözheti az eddigi megoldásokkal.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Jön a fizetős Bard, minden eddiginél jobb nagy nyelvi modellt használhat

A Google az OpenAI legnagyobb riválisa szeretne lenni a nagy nyelvi modellek fejlesztésében. A vállalat a közelmúltban jelentette be a Gemini névre hallgató LLM rendszerét, ami a GPT-4 eddigi legerősebb konkurense lesz az eddigi információk alapján. És már azt is látni lehet, hogy hol kerülhet a legnagyobb modellje először bevetésre.

Galéria megnyitása

A Gemini három méretben készült el. A Gemini Nano egy kompakt nyelvi modell, ami akár mobilon is futtatható, a Gemini Pro pedig nagyon rugalmas, sokoldalú és számos célra alkalmazható felhős háttér mellett. A Bard alatt már részben a Gemini Pro dolgozik. A Gemini Ultra pedig eredendően arra szolgál, hogy adatközpontokban nagy mennyiségű információ feldolgozásában segítsen, vagy vállalati infrastruktúrák menedzselését támogassa. Azonban a Google a Bardhoz is alkalmazhatja.

Galéria megnyitása

Kiszivárgott információk szerint készül a Bard Advanced chatbot, ami már a Gemini Ultra alapjára épülhet. A Gemini Ultrával egy az eddigieknél sokkal jobb képességű chatbotot hozhat létre a Google, ami nemcsak, hogy pontosabb válaszokat adhat, hanem gyorsabb is lehet. Az első tapasztalatok szerint a tempó a gyengéje a Gemini Pro alapú Bardnak, szóval jól jöhet majd a Bard Advanced bevezetése.

Ez már egy fizetős chatbot lesz a várakozások szerint, a ChatGPT Plus szolgáltatással szemben áll majd a piacon. A keresőóriás összekapcsolhatja ezt a fejlesztését a Google One előfizetési platformmal, ami időről - időre egyre több extrával szolgál a felhasználók számára. Például a Google VPN rendszerét is azok vehetik igénybe, akik a Google One-ra be vannak fizetve. Azok, akik a One-t fizetik, három hónapon keresztül ajándékba megkapják majd a Bard Advanced szolgáltatást is, de ez egyébként külön előfizetéssel jár majd jelen állás szerint.

Galéria megnyitása

A megszellőztetett képernyőmentés alapján a Google továbbfejlesztett Bard megoldása jobb érvelési képességgel rendelkezik majd, valamint a matematikai műveletek megoldásában, levezetésében is hatékonyabban fog teljesíteni. Több részletet ennek kapcsán egyelőre nem tudunk, de nem lenne meglepő, ha további extrákkal is szolgálna, például a multimodális működés terén is szintet lépne, szóval képeket, szövegeket és más adatokat párhuzamosan jobban tudna feldolgozni.

Emellett ugyancsak friss információ a Google és a chatbotok kapcsán, hogy a vállalat Motoko kódnév alatt azon dolgozik, hogy a felhasználóknak lehetőséget biztosítson egyedi képességekkel rendelkező chatbotok létrehozására. Az OpenAI esetében is van már ilyen opció, tehát nem egy teljesen új dologról van szó. Többet ennek kapcsán most még nem tudunk, de az egyénileg létrehozott chatbotoknál valószínűleg a felhasználók a saját adataikat tudják majd felhasználni a tanítás során.

Galéria megnyitása

Minden bizonnyal ez is egy előfizetéses funkció lesz, és nem kizárt, hogy a Bard Advanced előfizetéssel járhat együtt. De persze teljesen külön is kezelheti majd ezt a Google. A cég az idei évben sok energiát fektet majd abba, hogy a Bardot minél több lehetőséggel vértezze fel. Állítólag készül a cég egy olyan felülettel is, ami bemutatja majd a Bard képességeit, ezzel igyekezhet az emberek tudatát tágítani a generatív MI felhasználási módjait illetően.

Az újításokat fokozatosan vezetheti be a Google, egész évben szállingózhatnak majd a különböző fejlesztések a Bardot, a nagy nyelvi modelleket és a generatív MI-t illetően. A cég a Google I/O keretében jelentheti majd be a legfontosabb fejlesztéseket valamikor májusban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére