Jelentősen változtak a reklámfogyasztási szokások

Jelentősen változtak a reklámfogyasztási szokások

A koronavírus-járvány hatásai egyértelműen tetten érhetőek a reklámiparban is. Az AdReal révén felfedett információk arról tanúskodnak, hogy a COVID-19 az életnek ezt a területét is átformálta valamelyest, és nem kizárt, hogy hosszabb távon is változni fognak a trendek a hirdetések ágazatában.

A Gemius friss kutatása a magyar piacra vonatkozóan érdekes információkat fedett fel. Kiderült, hogy egy kicsit szokatlan módon, több reklámot fogyasztottak az emberek az idei első negyedévben, mint tavaly az év végén, az ünnepi időszakban. Az asztali gépeken megjelenített hirdetések száma meghaladta a 9 milliárdos (9,192 milliárd) értéket. Nők és férfiak lényegében azonos arányban fogyasztják a reklámokat, ilyen téren nincsenek különbségek, nem úgy a korosztályokat figyelembe véve.

Az adatokból kiderült, hogy leginkább az idősebb korosztályok tekinthetőek az elsődleges reklámfogyasztóknak. Az 50-59 éves korcsoport csaknem kétszer gyakrabban kattint hirdetésekre, mint a 18-29 éves réteg tagjai. És a 40-49 éves réteget is könnyebb elérni ilyenformán, mint a 30-39 éves korosztály tagjait.

A Gemius elemzése alapján azt lehet látni, hogy a normál, nem közösségi oldalas reklámok könnyebben érnek célt, mint a Facebookon vagy a YouTube-on felbukkanó hirdetések. És a látható reklám megjelenések aránya az előző negyedévhez képest 2,2 százalékkal emelkedett, ami az ágazatnak mindenképpen jó hír.

Galéria megnyitása

Az utóbbi időben a munkahelyen megtekintett reklámok aránya egyértelműen csökkent, míg az otthoni környezetben ugyanolyan arányban emelkedett a forgalom. Ez egyértelműen annak tudható be, hogy egyre több helyen van távmunka bevezetve annak érdekében, hogy ne kelljen leállni.

Galéria megnyitása

A látható reklám megjelenéseket tekintve a kereskedelmi ipar egyértelmű nyertese a mostani helyzetnek. Ez az ágazatban 33,36%-os részt birtokol, és még erősödi is tudott. A multimédiás és más tartalmakkal foglalkozó reklámok is sokat erősödtek (2,06%), mint ahogy a gyógyszerreklámok elérése is nőtt (2,04%), de a legnagyobb mértékben az oktatással kapcsolatos reklámok népszerűsége emelkedett (2,47%).

A koronavírus hatásának betudhatóan a pénzügyekkel és a gépjárművekkel kapcsolatos látható reklám megjelenések aránya zuhanásba kezdett, de esett az utazási, az ingatlanos a lakásberendezésekhez köthető hirdetések népszerűsége is egyebek mellett. A telekommunikációs eszközök, így például okostelefonok hirdetései is meglehetősen nagyot estek, ezek 1,59%-kal alacsonyabb részt tudhatnak magukénak, mint egy negyedévvel korábban.

Galéria megnyitása

A Gemius adataiból még azt is lehet látni, hogy a hétvégéken a számítógépek előtt töltött időszak jellemzően csökken. Ilyenkor sokkal kevesebb a reklámok elérése, mint a munkanapokon. Szombaton és vasárnap a jelek szerint az emberek offline tevékenységeket folytatnak, illetve más tartalomfogyasztási formákra helyezik a hangsúlyt, például a televíziót nézik.

Érdekesség még a hír kapcsán, hogy a hirdetéseket feladók a jelek szerint bátran lehetnek kreatívok a formátumokat tekintve, ugyanis a célt érő display hirdetéseket lenyűgöző változatosság jellemi. 406 különböző méretű reklám tudott érvényesülni a normál webes csatornákon, és a közösségi médiában is 111 különböző méretű hirdetést talált megfelelőnek a Gemius. És a videós hirdetések kapcsán pedig azt lehet még megemlíteni, hogy ezek általában a közösségi felületeken vonzzák a tekinteteket, és nem a normál csatornákon, ami persze egyáltalán nem meglepő, mivel a YouTube is az előbbibe tartozik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap