Jeff Bezos is eljutott az űrbe

Az Amazon alapítója saját űripari cége, a Blue Origin rakétájával lépte át a Kármán-vonalat.

Jeff Bezos is eljutott az űrbe

Az NS-16 nevű küldetés helyi idő szerint július 21-én reggel 9 után nem sokkal startolt a cég texasi bázisáról, majd alig 11 perccel később a rakéta és az utasokat szállító kapszula is biztonságban landolt a sivatagban. A kapszula 105 kilométer magasságig emelkedett, és az utasok nagyjából 3 percet töltöttek súlytalanságban.

A küldetés több szempontból is történelminek minősül. Elsősorban persze a Blue Origin szempontjából fontos mérföldkő, hiszen a cég most először szállított emberi utasokat az űr határára, egyúttal megkezdve a cég űrturizmusban való ténykedését is. A fedélzeten ugyanis már egy fizető utas is volt. A legénység egyébként teljes egészében civilekből állt, bár repülési tapasztalatban nem volt hiány a fedélzeten: Jeff Bezos mellett testvére, Mark Bezos, Mary Wallace „Wally” Funk, legendás pilóta és a NASA hatvanas években működő, de az űr elérése előtt lefújt női űrhajózási programjának egyik tagja, és Oliver Daemen repült. Daemen, a cég első fizető utasa mindössze 18 éves, így minden idők legfiatalabb űrutazójává vált kedden, míg Wally Funk 82 évével a legidősebb ember lett, aki megjárta az űrt.

Bezos a leszállás után elmondta, hogy a fő célját sikerült teljesíteni: senkit sem rúgott meg odafent, illetve meglepődve mesélte, hogy mennyire könnyű volt a súlytalansághoz alkalmazkodni, hiszen olyan, mintha úszna az ember. Bezos a második milliárdos, aki elérte az űr határát, ahogy arról korábban beszámoltunk, Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója július 11-én szintén kipróbálta saját űrrepülőjét, a SpaceShipTwot.

„Egyenesen felemelkedtünk, és sötétséget láttam. Azt hittem, hogy látni fogom az egész bolygót, de ahhoz nem mentünk elég magasra. Remekül éreztem magam” – mondta Funk a landolást követően, miután több mint fél évszázad várakozás után végre csak eljutott az űrbe.

Galéria megnyitása

A New Sheppard rakéta szokás szerint függőlegesen landolt a kapszuláról való leválást követően. Ez a hordozó most harmadszor járta meg az űrt, a Blue Origin pedig a keddi küldetéssel a 16. sikeres szuborbitális repülésén van túl. Ezek közül a hordozó csak egyetlen egyszer, az első repüléskor nem tudott vertikálisan landolni, egyébként minden küldetés teljesen zökkenőmentes volt.

Az egyelőre nem tudni, hogy a Blue Originnél mennyibe fog kerülni egy jegy, mert erről jelenleg még senki sem hajlandó nyilatkozni. Az biztos, hogy Daemen helyét eredetileg 28 millió dollárért vásárolta meg egy anonim licitáló a Blue Origin júniusi aukcióján. Az illető személye továbbra is rejtély, minthogy az utolsó pillanatban egyéb elfoglaltságaira hivatkozva visszalépett a repüléstől, és későbbre halasztotta saját útját. Daemen apja, egy holland befektetési cég vezetője őszre, a New Shepard következő repülésére vásárolt jegyet, és miután az első fizető utas elhalasztotta útját, lehetőséget kapott a mostani, első emberes repülésen való részvételre. Így került a nemrég érettségizett Daemen a fedélzetre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap