Jeff Bezos 2024-re embert juttatna a Holdra

A Blue Origin csütörtöki sajtótájékoztatóján bemutatták a cég holdi leszállóegységét, és szó esett a cég nagyszabású terveiről is.

Jeff Bezos 2024-re embert juttatna a Holdra

A Washingtonban tartott bemutatón Bezos hivatalosan is leleplezte a Blue Moon nevű űrjárművet, amely 6,5 tonna hasznos teher Holdra juttatására és emberek fuvarozására is alkalmas lesz. Bezos nyitóbeszédében hosszasan beszélt az emberiség energiaéhségéről, és arról, hogy a jelenleg helyzet szerinte fenntarthatatlan. Rövid időn belül ki fogunk fogyni az energiából, mondta, majd kifejtette, hogy a problémára a megoldást az űrben való terjeszkedés jelentheti.

A Blue Origin alapítója szerint el kell kezdenünk más égitestek kolonizálását, aminek feltétele a holdi erőforrások kiaknázása. A déli-sarki vízjégkészletek elmondása szerint kiválóan használhatók lehetnének egy állandó holdi település vízzel és üzemanyaggal való ellátására is. A Holdról ugyanakkor más anyagok, például nemesfémek és hélium-3 is kitermelhető lehetne, amelyeket az alacsony gravitáció miatt aztán könnyű lenne a Földre irányítani.

A megvalósítás egyik fontos lépése lenne a Blue Moon emberekkel való Holdra juttatása, amire Bezos elmondása szerint 2024-ig sor kerülhet. Ez az időpont egybecseng azzal, amit Mike Pence amerikai alelnök márciusi beszédében kijelölt: Pence akkori bejelentése szerint a Fehér Ház elkötelezett, hogy 5 éven belül újra űrhajósokat küldjön a Holdra, és arra bíztatja a NASA-t, hogy ehhez minden lehetséges eszközt vessen be, ideértve a magáncégek fejlesztéseit is. Bezos a mostani bejelentés során a dátumegyezésen túl konkrét utalásokat is tett Pence beszédére, így nem nehéz kitalálni, hogy a Blue Origin szívesen kezdene közös munkába a NASA-val.

Galéria megnyitása

A bejelentés kapcsán ugyanakkor elég nehéz megítélni, hogy pontosan hol is tartanak a Blue Origin mérnökei a fejlesztésben, és mennyire reálisak a célok, Bezos cége ugyanis legendásan titkolózó természetű, ami a folyamatban lévő projekteket illeti. A cégvezető először két éve egy interjúban említette a Blue Moon teherszállító verzióját, mondván, hogy a cég egyfajta fuvarszolgáltatást akar beindítani a Föld és a Hold között, és ez akár már 2020-ban megkezdődhet. Ekkor említette először a déli-sarki Shackleton-krátert is, amelynek egyes területei az állandó napsütés és a vízjég közelsége miatt valóban ideálisak lehetnek egy holdi bázis kialakítására.

A 2024-es határidő ugyanakkor nagyon merésznek tűnik annak fényében, amit a Blue Origin eddig ténylegesen letett az asztalra. A cég jelenlegi egyetlen működő járműve a New Shepard nevű szuborbitális rakéta, egy részben újrafelhasználható hordozórendszer, amely már többször megjárta ugyan az űr határát, de ennél tovább nem jutott, és még embereket sem szállított. Utóbbira elvileg még idén sor kerülhet, a New Glenn, a cég első orbitális rakétája ugyanakkor 2021 előtt nem valószínű, hogy használatba kerül. Ez elvileg sokkal olcsóbb teherszállítást tesz majd lehetővé, mint a SpaceX kisebb teherbírású Falcon-9 rakétája, de persze csak akkor, ha tényleg megvalósul, és biztonságosan működik.

Ami a bemutatott Blue Moont illeti, valóban impresszív szerkezetről van szó, de megint csak nem egészen tudni, hogy pontosan mi készült el a rendszerből. A kész űrhajó embereket is szállíthat majd, tetejére egy holdjáró szerelhető, és meghajtómodullal is rendelkezik, amellyel fel tud szállni a Holdról. Az űrjármű a cég új, szintén most bemutatott BE-7 hajtóművével lesz felszerelve, amelyet idén nyáron kezdenek tesztelni. A Blue Origin tehát a jelek szerint tényleg nagyon dolgozik a Hold elérésén, de a látottak alapján még rendkívül sok munka áll előttük, hogy ígéreteiket megvalósítsák.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap