Javul az Internet reszponzivitása: teret hódít a QUIC protokoll

A Google által kifejlesztett technológia alapból adattitkosítást használ, valamint a TCP protokoll fejlődést korlátozó tulajdonságaival is leszámol.

Javul az Internet reszponzivitása: teret hódít a QUIC protokoll

Hamarosan gyorsabbá, rugalmasabbá és biztonságosabbá válhat az internetes kapcsolat a szerverek és a webböngészőt alkalmazó kliensek között, ugyanis a Google által kifejlesztett QUIC protokollt elfogadta az IETF (Internet Engineering Task Force) a HTTP protokoll következő, harmadik hivatalos változatának. A Google korábban már a HTTP protokoll második kiadása körül is munkálkodott, akkoriban ugyanis az SPDY technológia fejlesztését végezte, ami végül a HTTP/2 protokoll alapjául szolgált.

Az új protokoll, amely az IETF szakemberei szerint a HTTP/3 nevet kapja, ezúttal már nem a TCP-t (Transmission Control Protocol) használja, hanem a Google újítását, a QUIC (Quick UDP Internet Connections) protokollt veti be. Alapjait az UDP (User Datagram Protocol) adja, ami önmagában kevés a biztonságos és megbízható kapcsolat kiépítéséhez. Az UDP használata mellett nincs mód egyebek mellett hibakorrekcióra, illetve a csomagok sorrendben történő fogadására sem megoldott. A QUIC éppen ezért egy olyan megoldás, amely a meglévő technológiák ötvözésével és fejlesztésével gondoskodik az összes szükséges funkció biztosításáról. A QUIC a HTTP/2 alapjaira épül, de tartalmazza a TCP újra megírt, modernizált változatát, valamint az UDP és a TLS protokollokból is merít – utóbbinál ráadásul a TLS legfrissebb, 1.3-as kiadását használták, ami segít az adattitkosítás biztonságos alkalmazásában.

Galéria megnyitása

A Google elsődleges célja, hogy idővel mind a TCP, mind pedig az UDP protokollt leváltsa a QUIC segítségével, erre pedig igen jó esélye van, ugyanis a QUIC nem csak gyorsabb, de biztonságosabb is, hiszen alapértelmezetten adattitkosítás mellett történik a kommunikáció. A HTTP/3 protokollon keresztül a szerverhez történő csatlakozás és az adattitkosítás alkalmazásának kérése egyetlen lépésben történik, szemben a TCP alapú megoldásokkal, ahol több lépcső vezet a sikeres kapcsolódásig. Éppen ezért a QUIC segítségével sokkal gyorsabban lehet csatlakozni egy adott szerverhez, mint ha TCP+TLS alapokon zajlana a kommunikáció: 200 ms-ról 100 ms-ra csökken késleltetés. Amennyiben egy aktív kapcsolaton keresztül kell kommunikálnia a kliensnek és a szervernek, úgy a késleltetés már szinte nulla ms – azért szinte, mert magának az internetkapcsolatnak ettől még megmarad a késleltetése.

A QUIC egyébként már használatban van: a W3Techs 2018 novemberi adatai szerint a 10 millió legnépszerűbb weboldal 1,2%-a használja a HTTP/3 alapjául szolgáló újítást, a HTTP/2 protokollt pedig 31,2%. A QUIC a Chrome-ban a 29-es változattól, az Operában pedig a 16-os kiadástól áll rendelkezésre, valamint a LightSpeed webszerverek is támogatják. A technológiát eleinte csak a Google szerverei támogatták, idén azonban már a Facebook is adoptálta az újítást. A QUIC, illetve a HTTP/3 az elkövetkező hónapok és évek során szépen lassan elkezdhet nagyobb teret hódítani magának. A QUIC a Chrome aktuális kiadásaiban már alapértelmezetten aktív, a QUIC session-ok tulajdonságait pedig meg is tekinthetjük, ha a Chrome címsorába beírjuk a következő címet:chrome://net-internals/#quic.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap