Játékosok célkeresztben - lecsapott a TeslaCrypt

Sajnos, van olyan "online heist" is, aminek nem örülünk.

Játékosok célkeresztben - lecsapott a TeslaCrypt

Új, játékosokra specializálódott zsarolóprogram keseríti meg a szórakozni vágyók életét – figyelmeztet Vadim Kotov, a Bromium Labs egyik kutatója. A TeslaCrypt minden korábbi hasonló vírusnál nagyobb arányban céloz meg olyan fájltípusokat, amiket a videojátékok használnak (felhasználói profil adatok, mentések, térképek, modok). Ha egy WordPress alapú weboldal Flash-klippjében elrejtett malware felkerül a gépünkre, bajban vagyunk, ugyanis a problémát sokszor nem oldja meg egyszerűen az ha letöröljük és újratelepítjük a játékot vagy a Steam klienst.

A váltságdíj, aminek kifizetésére mindössze három napunk van, igen komoly. Ha PayPalon keresztül engedünk a zsarolásnak, ezer dollárunk (~270 ezer forint) bánja, de ha BitCoinnal egyenlítjük ki a számlát, „mindössze” hozzávetőlegesen százharmincezer forintunkba kerül a támadás.

Az alábbi programok megléte esetén érdemes óvatosnak lennünk, ezeknek a mentéseire vadászik a TeslaCrypt:

Call of Duty, StarCraft 2, Diablo, Fallout 3, Minecraft, Half-Life 2, Dragon Age: Origins, The Elder Scrolls játékok, főleg a Skyrim, Star Wars: The Knights of the Old Republic, WarCraft 3, F.E.A.R, Saints Row 2, Metro 2033, Assassin's Creed, S.T.A.L.K.E.R., Resident Evil 4, BioShock 2, World of Warcraft, DayZ, League of Legends, World of Tanks, Metin 2, Steam, RPG Maker, Unity3D, Unreal Engine.

Ezen kívül, akkor is tartsuk nyitva a szemünket, ha van Valve, esetleg a Bethesda által készített játékunk, mint ahogy akkor sem árt az óvatosság, ha előszeretettel ütjük el szabadidőnket az EA Sports címeivel.

Kotov szerint, ha már megtörtént a baj, bármilyen nehéz is elfogadnunk, hogy örökre elveszíthetjük a tulajdonunkat, semmiképpen sem szabad fizetnünk, mert az csak bátorítja a bűnözőket. Kétségtelen, hogy ez igen fájdalmas következményekkel járhat, de ha engedünk zsarolóinknak, csak annyit érünk el, hogy azok egy új vírus megalkotásával később újra megpróbálnak súlyos pénzeket kivenni a zsebünkből. A szakember a Shadow Explorert, az R-Studiot, a Photorecet, és a Recuvat ajánlja a fájlok visszaállításához, de megjegyezte, hogy könnyen előfordulhat, hogy ezek a hasznos alkalmazások sem tudnak rajtunk segíteni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward