Játék-összeomlásokra panaszkodnak a GeForce RTX 3080 tulajdonosok

Egyelőre nem világos, hogy mi okozza a problémát, de van már ideiglenes megoldás, amelynek köszönhetően ismét zavartalanul lehet majd játszani.

Játék-összeomlásokra panaszkodnak a GeForce RTX 3080 tulajdonosok

A GeForce RTX 3080-as videokártyák nagyjából egy hete jelentek meg, azóta pedig a kínálatot is összesítettük, ami itt tekinthető meg. Az új videokártyát egyelőre nehéz elérni kereskedelmi forgalomban, ugyanis még mindig nincs elegendő raktárkészlet, azt a néhány tucatnyi pedig, ami az üzletek virtuális vagy valós polcaira kerül, nagyon hamar gazdára talál. Az új videokártya – amit már kipróbáltunk – ennek ellenére is eljutott már elegendő felhasználóhoz, akik sikeresen lecsaptak egy-egy példányra az elmúlt napok folyamán.

A jelek szerint a GeForce RTX 3080 körül nincs minden rendben, ugyanis több fórumon is arról számolnak be az újdonsült tulajdonosok, hogy némi játékot követően egyszerűen összeomlik az adott cím és a Windows Asztalon találják magukat. Ez elég kellemetlen dolog, amit többféle hiba is okozhat: lehet szó a BIOS gyengeségéről, előfordulhat gyenge tápellátás, túlmelegedhet a GPU, illetve akár még driver szintű probléma is húzódhat a jelenség mögött.

Az aktuális beszámolók alapján azt lehet gyanítani, hogy a játék-összeomlásra akkor kerül sor, ha a GeForce RTX 3080 GPU Boost órajele átlépi a 2 GHz-es határt. A kellemetlenség több AIB partner termékeivel is tapasztalható, azaz nem egyedi esetről van szó, sőt, még az Nvidia Founders Edition modelljei sem kivételek ez alól.

Egyelőre sem az Nvidia, sem az AIB partnerek nem reagáltak hivatalosan a jelenségre, valamint a tesztelők sem számoltak be hasonló problémáról. Ideiglenes megoldásként azt lehet megpróbálni, hogy a GPU órajelét manuálisan csökkentük 50-100 MHz-cel, ez ugyanis a tapasztalatok alapján száműzi a problémát, igaz, némi teljesítményt elveszítünk, cserébe viszont idegeskedni sem kell a folyamatos „crash to desktop” jelenségtől, ami azért egy idő után nagyon unalmas és bosszantó tud lenni.

Ahogy reagálnak az érintettek a hibajelenségre, arról rögtön beszámolunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap