Japánban elindult a világ első 8K-s televíziós csatornája

Japánban már elindult a 8K-s műholdas műsorszórás, igaz, egyelőre még nincs túl sok tartalom, de ez a jövőben változni fog.

Japánban elindult a világ első 8K-s televíziós csatornája

A japán állami televízió (NHK) komoly mérföldkőhöz érkezett a napokban, ugyanis elindították a világ első 8K felbontású televíziós műsorszórását, amellyel a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékokra, valamint a Paralimpiai Játékokra készülnek, ezeket ugyanis már 8K-ban szeretnék sugározni.

Galéria megnyitása 8K-s felbontás, 22,2 audió csatorna A 8K-s adás a 2001 Űrodüsszeia feljavított változatával indult, amelyet a Warner Bros filmstúdió a japánok kérésére – az eredeti 70 milliméteres negatív felhasználásával – 8K-s felbontásra javított fel. A 8K-s adás december elseje óta napi 12 órában nézhető délelőtt 10-től egészen este 10-ig, igaz, egyelőre elég kevés olyan televízió áll rendelkezésre, amellyel natív felbontás mellett lehetne nézni az adást.

Maga a műsorfolyam 7680 x 4320 pixeles felbontásban érkezik, vagyis egy normál Full HD videófolyamhoz képest 16x nagyobb felbontással rendelkezik – Japánban a többség persze még mindig utóbbi, azaz 1080p felbontásban fogyasztja a különböző televíziós tartalmakat, mert még a 4K-s televíziók sem igazán terjedtek el. A 8K-s tévéadáshoz 22.2 csatornás térhangzásis jár, az egyes tartalmak pedig 59,94, 60 vagy 120 Hz-es képfrissítési rátával érkeznek.

Mivel azonban nem csak a 8K-s televíziókból, de a 8K-s tartalmakból is kevés van, így a napi adásban többször is szerepel ugyanaz a film vagy műsor, hogy ki tudják tölteni a 12 órás műsoridőt. Az ultra-magas felbontású tartalmak fejlesztése egyébként 1995 óta folyik, ahogy az az NHK hivatalos weboldaláról is kiderül.

Aki 8K-s adást szeretne nézni, először is költhet a vevő apparátusra, ugyanis a 8K-s tartalmak egyelőre csak műholdon keresztül érhetőek el (a BS8K csatornán keresztül), utána pedig be kell szereznie egy 8K-s televíziót is, ami szintén nem olcsó. A Sharp 70 hüvelykes LC70X500-as modellje jelenleg 5705 dollárnak megfelelő japán jenbe kerül, de a legolcsóbb modellért, a Sharp 8T-60AW1-esért is elkérnek 4305 dollárt. Ezeknél a készülékeknél a HDMI 2.1-es szabványt még nem implementálták, csak úgy, ahogy a műholdvevő antennához csatlakozó médiaelosztó doboznál sem, így a 8K-s felbontás eléréséhez 4 db HDMI kábelt kell használni.

A 8K-s tartalmak tehát már megkezdték a térhódítást, de valószínűleg még sok évre (ha nem évtizedekre) vagyunk attól, hogy általános legyen ez felbontás, hiszen még a 4K sem terjedt el igazán.

Galéria megnyitása
Egy 8K-s kamera

A jövő év elején megrendezésre kerülő CES 2019 várhatóan bővelkedni fog 8K-s kijelzőkben, plusz azt sem lehet kizárni, hogy lassan a 16K-s megoldásokkal is elkezdenek majd villogni a gyártók. 16K-s megjelenítőkkel persze már próbálkoznak, ám ezek eddig jellemzően több darab 4K-s vagy 8K-s panelből álló mozaikok voltak, natív 16K-s felbontással rendelkező panel ugyanis még nem készült – vagyis hivatalosan nem jelentették még be.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap