Japán szakít az atomenergiával

A japán kormány megszavazta azt a tervezetet, amelynek értelmében 2040-ig felszámolják az ország atomerőműveit, és helyette fosszilis üzemanyagokból, valamint megújuló energiaforrásokból fogják fedezni a energiaszükségleteket. 

Japán szakít az atomenergiával

A japán kormány megszavazta azt a tervezetet, amelynek értelmében 2040-ig felszámolják az ország atomerőműveit, és helyette fosszilis üzemanyagokból, valamint megújuló energiaforrásokból fogják fedezni az  energiaszükségleteket. A tavalyi fukusimai atomerőmű-baleset nyomán biztonsági vizsgálatok miatt fokozatosan az ország összes reaktorát leállították, és csak július elején kezdtek újraindítani egyes erőműveket. A cunami nyomán bekövetkező katasztrófa után a közvélemény Japánban is az atomenergia ellen fordult. Ezt megelőzően a német és a svájci kormány hozott olyan döntést, hogy leállítja országa atomreaktorait. A németeknél ezt 2022-ig, Svájcban pedig 2034-ig tervezik megvalósítani.

Japán ötven működőképes reaktora addig marad aktív, amíg mindegyik esetében le nem telik a negyven évre tervezett élettartam, majd befejezik a működést. Az utolsó atomerőmű így a 2030-as évek közepén zárhatja be kapuit.

A tervek szerint a fosszilis energiahordozók felhasználását a jelenlegi szinten tartja majd az ország, és az atomenergia helyét fokozatosan a megújuló energiák veszik át.

2010-ben Japán energiaszükségleteinek 26 százalékát nukleáris, 63 százalékát fosszilis, 10 százalékát pedig megújuló forrásokból biztosította. A fukusimai katasztrófa előtt már a termelt energia harmada származott az atomerőművekből, és akkor még az volt a terv, hogy 2030-ig ezt 45 százalékra növelik, miközben a megújuló energiaforrásokból nyert áram arányát is feltornásszák 20 százalékig, így csökkentve a fosszilis üzemanyagok használatát, amelyekből meglehetősen kevés található a szigetországban, ezért jelentős mennyiségeket importálnak.

A katasztrófa azonban olyannyira aláásta az atomenergia biztonságosságába vetett hitet, hogy végül gyökeres változás állt be a tervekben. Az energiaszolgáltatók szervezete tiltakozik a döntés ellen, mondván, hogy annak súlyos következményei lesznek Japán áramellátására. Ellenérvként felhozták, hogy a fosszilis energiaforrások folytatólagos felhasználása révén sok üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, valamint arra is felhívták a figyelmet, hogy az atomerőművek szakképzett személyzete a reaktorok bezárásával gyakorlatilag lehetőségek nélkül marad a szakmai elhelyezkedésre.

Rövid távon Japán geotermikus erőművek révén reméli megoldani az energiatermelést, mivel az egyéb megújuló energiaforrások kiaknázása egy nemrégiben közzétett kormányjelentés szerint jelenleg még drága és megbízhatatlan.

Kavacsi Hirofumi energiaügyi szakértő úgy véli, hogy bár a terv alapvetően nem lenne rossz, jelenleg abszolút megvalósíthatatlannak. Az atomenergia megfelelő mértékű helyettesítéséhez óriási technológiai áttörésekre lenne szükség a megújuló energiák és energiatakarékos megoldások területén. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward