Izgalmas újításokkal jön a frissített ARCore

Az ARCore 1.7 minden eddiginél több mobilon használható, és egy különleges API is került bele.

Izgalmas újításokkal jön a frissített ARCore

A Google komoly erőfeszítéseket téve fejleszti a kiterjesztett valósághoz kapcsolódó szoftverfejlesztői csomagját, az ARCore-t, aminek most érkeztünk el az 1.7-es kiadásához. Az ARCore nem minden androidos mobilon vehető igénybe, de a cég azon is folyamatosa dolgozik a partnerekkel közösen, hogy minél szélesebb legyen a támogatott szerkezetek sora, így ezen a fronton is előrelépéséről számolhatunk be.

Az első és leglátványosabb újítása az ARCore-nak, hogy megjelent benne az Augmented Faces API. Ez arra hivatott, hogy a felhasználók arcára pakoljon fel különböző szűrőket 3D-s effektek formájában. Az előlapi kamerával arcra tehető grafikák önmagukban nem újak, már nagyon sok okostelefonnál lehet ilyesmivel élni. A Google mostani megoldásával tehet a felhasználó sapkát a fejére vagy valamilyen egyéb kiegészítőt az arcára, de élhet valós idejű retusálással is. Ami az Augmented Faces API-nál mindenképpen kiemelendő, hogy ez 468 pontot képes rögzíteni az arcon térbeli háló formájában, így kiemelkedően pontosan illeszkedhet egy-egy animáció a felhasználók arcához pusztán az előlapi kamera alkalmazása mellett. Ezt a fejlesztés igénybe lehet majd venni kezdetben a Sceneform vagy a Unity használata mellett.

Galéria megnyitása

Kifejezetten a Sceneformmal kapcsolatos újítás az ARCore 1.7 esetében, hogy a különböző modellekhez már egyszerűen lehet majd animációkat is hozzáadni. Ha az ember létrehoz egy kiterjesztett valóságban megjelenő objektumot, akkor annál a rendszer képes lesz kivitelezni olyan animációkat, mint például a forgás vagy az ugrás, de akár komplexebb mozdulatok is szóba jöhetnek a Google leírása alapján, így a tánccal is számolni lehet. Ennek köszönhetően a Sceneformmal minden eddiginél könnyebben lehet megalkotni egy mozgó földgömböt vagy egy táncoló kutyát.

Fontos megemlíteni továbbá az ARCore Elements integrációt is, ami igazából olyan átlagos AR UI komponenseket foglal magában, amiket azzal a céllal hozott létre a Google, hogy leegyszerűsítsék a munkafolyamatokat. Ez többféle lehetőséget is felvonultat majd, de csak kettőt emelt ki külön a vállalat. Az egyik opció a Plane Finding, ami abban fog segíteni, hogy gyorsabban detektálja a sík felületeket a program, a másik pedig az Object Manipulation, ennél lehetővé válik a különböző virtuális elemek manipulálása gesztusokkal. Az ARCore Elements AR UI készlete a tervek szerint folyamatosan gyarapodni fog.

És az ARCore 1.7-nél már arra is gondol a Google, hogy pillanatok alatt lehessen normál fotókat megörökíteni a kiterjesztett valóság használata közben. Az osztott kamera hozzáférés néven futó funkcióval szükség esetén szinte azonnal fel lehet majd függeszteni az AR élményt, és elérhető a kamera applikációja, az elkészült fotó – esetleg videó – után pedig minden további nélkül rögtön vissza lehet térni a kiterjesztett valósághoz.

És ha már az ARCore-nál tartunk, akkor arról is érdemes említést tenni, hogy a legutóbbi frissítés óta sok új okostelefon került fel a támogatottak listájára. Kiemelhető a Huawei View 20 (V20), a Nova 4 és az Y9 (2019), valamint a Motorola komplett Moto G7 sorozata kezdve a G7 Play-jel, a G7 Poweren és a G7 modellen át a G7 Plusig. Az Oppótól pedig szerepel már a listán az R17 Pro, a Vivo pedig a NEX Dual Display Editionnel járult hozzá a támogatott gépezetek sorához.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap