Izgalmas újításokkal jön a Chrome 81

Webes NFC chip kezelés és kiterjesztett valósághoz friss API is került egyebek mellett a böngésző új verziójába.

Izgalmas újításokkal jön a Chrome 81

A Chrome 80 február elején futott be, most pedig már itt a Chrome 81, ami jelenleg még béta, szóval nem végleges kiadás, de a főbb újításokat már ki lehet benne próbálni. A Google külön bejegyzésben emelte ki ennek a kiadásnak a fontosságát, hiszen több lényeges új funkció is bevetésre került benne.

A Google sokat dolgozik azon, hogy hidat teremtsen a webes és a natív alkalmazások között, és ehhez pedig elengedhetetlenül fontos az, hogy a webes alkalmazások is ugyanolyan szinten legyenek képesek hozzáférni a hardveres komponensekhez, mint a natív programok. A Web Bluetooth API nagy lépés volt ezen az úton, most pedig itt a Web NFC API is.

Az NFC használatát lehetővé tevő eszköz megoldást jelent arra, ha olvasni kell egy NFC taget, de még arra is, ha esetleg írni kell, szóval a Google próbált gondoskodni a megfelelő funkcionalitásról. A vállalat elmondása szerint ezt kihasználva lehet majd például múzeumokban extra információkkal szolgálni a látogatóknak, amiket elolvashatnak helyben, vagy akár később is. A webes NFC számos területen lesz alkalmazható, és elősegítheti az NFC technológia eddiginél határozottabb térnyerését.

A Google direkt úgy oldotta meg a használatát, hogy ez nagyon egyszerűen menjen. A fejlesztők könnyedén megoldhatják majd az NFC használat integrálását a webes megoldásaiknál. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy ez a Web NFC API most még olyan stádiumban van, hogy nem teljesen végleges a működése, lehet változás ebből a szempontból. Most még nincs is alapértelmezetten engedélyezve.

A másik nagy újítás, a WebXR eszköz API a Chrome 81-ben a WebVR új verziójaként szerepel, és a nevének megfelelően, innentől nemcsak arra nyújt lehetőséget, hogy webes virtuális valóság felületeket alkossanak a fejlesztők, hanem arra is, hogy kiterjesztett valóságban dolgozzanak. Ettől kezdve a kiterjesztett valóság mindenki számára elérhető lesz. És ennek kapcsán számolhatunk be a WebXR Hit Test API-ról is.

A Hit Test API egyszerűen lehetővé teszi a webes applikációknak, hogy virtuális objektumokat helyezzenek el a valós világban az okoseszköz kamerájának a képét kihasználva. Ráadásul úgy lesz ez kivitelezve, hogy az adott tárgyat szépen körbe lehet majd járni, a virtuálisan megjelenő dolog mindig a helyén marad a kamera képén. Az Android rendszerű készülékeken a Chrome a Google Play-szolgáltatásokat fogja használni az AR-hez (ARCore) a WebXR „meghajtásához”. Néhány WebXR demót már ki is lehet próbálni.

Megemlíthető még a változások sorában, hogy a Chrome 81 teljesen visszavonja a TLS 1.0 és 1.1 támogatását, ami nem egy előjel nélküli lépés. Azok az oldalak, amik túl régi TLS-t alkalmaznak, nem biztonságosnak lesznek bélyegezve. A TLS 1.3 biztonsága meg lett szilárdítva. Változik a CSS tulajdonsága, ezzel már a képek orientációját és színsémáját is lehet majd módosítani. És támogatott a Moto G4 az eszköz módban a tesztelésnél, ami az alsókategóriás eszközökön való megjelenéshez optimális. És a blokkolt sütik ki lesznek emelve az alkalmazáspanelen a Chrome Dev Toolsnál.

A Chrome 81 fontosabb újításait valószínűleg fokozatosan próbálják majd kihasználni a fejlesztők, minden bizonnyal kell majd ahhoz némi idő, hogy az Web NFC API és a WebXR kapcsolódású API-k valós körülmények között, demókon túl megjelenjenek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap