Ivy Bridge vs. Sandy Bridge: néhány teszt

Az Intel műhelyében már egy ideje készülnek a Sandy Bridge processzorok utódai, amelyek Ivy Bridge architektúra köré épülnek majd és a korábbi pletykák szerint a következő év tavaszán teszik tiszteletüket a piacon. Az új processzor mikro-architektúráról a korábbi híreknek köszönhetően már tudhatunk egyet s mást, de azt eddig nem igazán lehetett tudni, hogy mire képesek az Ivy Bridge processzorok a Sandy Bridge modellek ellen, főleg azonos órajelen. Coolaler, a neves tuning mester most megkaparintott egy Ivy Bridge processzort, amely még csak egy mérnöki tesztpéldány, de ez a tesztelőt egyáltalán nem zavarta, így elkészült egy rövid összehasonlítás, amely arról ad képet,hogy mire megy a termék azonos órajelen egy Intel Core i5-2400-as processzorral.

Ivy Bridge vs. Sandy Bridge: néhány teszt

Az Intel műhelyében már egy ideje készülnek a Sandy Bridge processzorok utódai, amelyek Ivy Bridge architektúra köré épülnek majd és a korábbi pletykák szerint a következő év tavaszán teszik tiszteletüket a piacon. Az új processzor mikro-architektúráról a korábbi híreknek köszönhetően már tudhatunk egyet s mást, de azt eddig nem igazán lehetett tudni, hogy mire képesek az Ivy Bridge processzorok. Coolaler, a neves tuningmester most megkaparintott egy Ivy Bridge processzort, amely még csak egy mérnöki tesztpéldány, de ez a tesztelőt egyáltalán nem zavarta, így elkészült egy rövid összehasonlítás.

Az Ivy Bridge tesztpéldány 1,8 GHz-es órajelen ketyegett, magonként 256 KB-nyi másodszintű gyorsítótárat, valamint 4 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárat tartalmazott. A friss jövevénynél a HyperThreading támogatás is élt, így a két processzormag egyszerre akár négy szálon is dolgozhat. Ezt a processzort egy Core i5-2400-as modellel állították szembe, amelynek magórajelét 1,8 GHz-re csökkentették. A Core i5-2400-as modell esetében kettő helyett már négy mag áll rendelkezésre, ám ezek ugyanúgy négy szálon dolgoznak. Sajnos a két, négy szál messze nem egyenlő a négy maggal, így nem igazán értjük mire volt jó Coolaler részéről ez az "összehasonlítás", érdemes inkább csak az Ivy Bridge processzor eredményeit nézegetni (esetleg ha a fórumon van valakinek kétmagos Sandy Bridge-e HT-val, és érez magában ennyi vállalkozó kedvet, akkor 1,8GHz-re csökkentett órajel mellett megírhatná milyen eredményeket ért el, frissítenénk a hírt vele).

Az AIDA64 cahce és memory benchmark esetében a sávszélességet nem sikerült mérni, de az L1 és L2 gyorsítótárak késleltetésére azért fény derült. Az L1 Cache esetében 2,2 nanoszekundum, míg az L2 Cache esetében 2,9 nanoszekundumos értéket mért a tesztelő.

SuperPi mod 1.5-ben az 1M teszt lefuttatása után a Sandy Bridge processzor 20,806 másodperces eredményt ért el, Ivy Bridge alapú társa pedig 22,198 másodperces eredménnyel zárta a tesztet (hiába, a négy mag az négy mag). A CPUmark 99 esetében az Ivy Bridge processzor 278 pontot teljesített, így két ponttal felülmúlta Sandy Bridge alapú társát, aki csak 276 pontot ért el.

Az utolsó teszt ezúttal a CineBench 11.5 64-bites kiadásának segítségével készült, ahol az Ivy Bridge processzor 1,81 pontot ért el, míg a Sandy Bridge központi egység - amely négy maggal és négy szállal gazdálkodhat - 2,61 pontot teljesített (itt például érdemes lett volna egy szálon tesztelni, akár régebbi Cinebench-csel is).

Az eddigiek alapján messzemenő tanulságokat nem érdemes levonni, főleg azért, mert Coolarer további teszteket is ígért a processzorokról.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward