Shop menü

ITT AZ ELSŐ KÍNAI GAMER ALAPLAP, AMELYNEK FEJLESZTÉSE ÉS GYÁRTÁSA IS KÍNÁBAN ZAJLOTT

A processzor persze nem saját architektúra köré épül.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Itt az első kínai gamer alaplap, amelynek fejlesztése és gyártása is Kínában zajlott

Kína vezetése nagyon régóta dolgozik azon, hogy az ország félvezetőipari szükségleteinek minél nagyobb hányadát sikerüljön kielégíteni házon belül fejlesztett és gyártott termékekkel, ennek érdekében jókora támogatásokat kapnak a félvezetőipari vállalatok. A törekvések gyümölcsei kezdenek beérni, ugyanis a Bejing Intelligent Technology szakemberei nemrégiben előrukkoltak egy speciális, Mini-ITX formátumú alaplappal, ami elmondásuk szerint az első Kínán belül fejlesztett technológiák köré épülő gamer alaplapnak tekinthető. A fejlesztés mellett a gyártás is országon felül történt, és igazából videokártyát is  kaphat a termék egy kínai fejlesztőtől, hiszen a Moore Threads kínálatában már vannak saját fejlesztésű gamer videokártyák, igaz, ezek driver terén még nem túl kiforrottak.

Galéria megnyitása

A szóban forgó alaplap a GM7-2602-02-es típusjelzést viseli és a Mini-ITX formátum köré épül, azaz 170 x 170 milliméteres alapterülettel büszkélkedik. Az újdonság kapott egy Feiteng D2000-es típusú processzort, ami nyolc maggal rendelkezik és az ARM architektúra köré épül. Noha a fejlesztést és a gyártást házon belül végezték, az architektúra azért nem saját, az ARM-től licencelték, vagyis kissé sántít a felvezetőben említett elsőség.

A processzor alaplapra forrasztva érkezik, nem asztali kivitelben, vagyis ezen a téren a kompakt asztali számítógépekre hasonlít, mint amilyen például a NUC sorozat. Az új alaplapba igény esetén egy kínai videokártya, kínai SSD és kínai memória is kerülhet, így az ARM alapoktól eltekintve tényleg építhető köré egy teljes értékű nagyrészt kínai technológiát és Kínában gyártott komponenseket használó gamer PC:

Galéria megnyitása

Bővítőhelyek terén egy PCI Express x16-os slot, illetve egy M.2-es slot is rendelkezésre áll, a memóriamodulok pedig So-DIMM foglalatokban kaphatnak helyet. A processzor memóriavezérlője DDR4-es memóriamodulok használatát teszi lehetővé, így DDR4-es So-DIMM modulokra lesz szükség mellé. Maga az alaplap tartalmaz még két darab Ethernet portot, két USB 3.0-s portot, egy D-SUB és egy HDMI videó kimenetet, illetve 3,5 milliméteres Jack Audió csatlakozókat is.

Ha úgy vesszük, olyan téren megállja a helyét az „első országon belül legyártott gamer alaplap” kifejezés, hogy a komponensek Kínában készültek és a fejlesztést is Kínán belül végezték, architektúra terén azonban nem kínai technológiát használ a termék, legalábbis CPU fronton. Az eredmény persze így is figyelemre méltó, az amerikai korlátozások miatt az elmúlt időszakban sokat fejlődött a kínai félvezetőipar, hiszen rá vannak kényszerítve a gyártók arra, hogy minden téren fejlesztéseket végezzenek, a törekvések gyümölcsei pedig kezdenek végre beérni.

Arról nem esett szó, hogy az új alaplap pontosan mennyibe kerül, de mivel elsődlegesen úgyis Kínában kerül a boltok polcaira, illetve a komplett PC konfigurációk házaiba, ez az adalék nem is annyira lényeges.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére