Shop menü

ISMÉT LEÉPÍTÉSBE KEZD A META, EZÚTTAL A REALITY LABS ÁTSZERVEZÉSÉNEK KERETÉBEN

Az eddigi legjelentősebb átalakításán megy keresztül a Reality Labs, és ennek eredményeként a létszámot is csökkenti a cég.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Ismét leépítésbe kezd a Meta, ezúttal a Reality Labs átszervezésének keretében

A Meta tavaly hatalmas költségcsökkentésekbe kezdett, amivel sikerült a céget egyenesbe hozni, de a Reality Labs részleg, ami hosszú ideje a legnagyobb pénzégetője, nem lett tartalékra véve. Most viszont már ehhez is hozzányúltak, és az eddigi legnagyobb szervezeti átalakításnak vetették alá.

A mostani formáját 2020-ban nyerte el a Reality Labs, és azóta többnyire zavartalanul üzemelt, annak ellenére is, hogy a Meta nagyon sok kritikát kapott a befektetőktől. Ez a részleg dolgozik egyebek mellett a metaverzummal kapcsolatos technológiákon is, és profitot közvetlenül nem termel, miközben nagyon sok pénzt emészt fel.

Csak 2024 első negyedévében 3,85 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el, 2020 óta pedig már 45 milliárd dollárt meghaladó kiadással járt.

Galéria megnyitása

A virtuális valósággal és hardveres fejlesztésekkel foglalkozó részleget két részre osztja fel a Meta. A Reality Labs zászlaja alatt létrejön egy különálló Metaverse és egy Wearables szárny. Mind a kettő rendelkezni fog saját különálló fejlesztéssel, és már kész termék is köthető mind a kettőhöz. A Metaverse szekció alatt folytatódik a munka a Quest szemüvegeken, és ide sorol be a Horizon is, ami a Meta saját közösségi hálója a virtuális valóság számára. A Wearables részleg pedig az egyre nagyobb sikernek örvendő hétköznapi szemüveges megoldásokat viszi tovább, ide kerül a Ray-Ban kollaborációban fejlesztett eszköz is.

Galéria megnyitása

A szervezeti átalakítás híre már korábban szárnyra kapott, ezt több belső forrás is megerősítette, és miután kezdett egyre nagyobb nyilvánosságot kapni, a Meta hivatalosan is beszámolt róla. Andrew “Boz” Bosworth, a vállalat technológiai igazgatója vázolta fel, hogy néz ki az új irány. A szakember elmondta, hogy a Ray-Ban szemüveg sokkal nagyobb sikernek örvend mostanra, mint ahogy arra a cég eredetileg számított. Azért választják le egy külön részlegre, mert így nagyobb figyelmet tudnak szentelni a fejlesztésére, mint korábban.

Galéria megnyitása

A jövőben a Meta olyan szemüveggel is előrukkolhat, ami már rendelkezni fog saját megjelenítővel, így még hatékonyabb társa lehet a tulajdonosának. Elvileg készül egy olyan karperec is, ami a szemüveghez kapcsolódna, és azzal lehetne kezelni a viselhető kiegészítőt. Továbbá Orion kódnéven állítólag készül a Metánál egy méregdrága AR szemüveg teljesen holografikus képernyővel is.

Galéria megnyitása

„Nem a szervezeti felépítés határozza meg elsősorban, hogy sikeresek vagyunk-e vagy sem, hanem a célok elérése. De azzal, hogy két részre osztjuk a részleget, remélem, hogy csökkentjük a költségeket, és lehetővé tesszük, hogy az emberek a különböző csapatokban együtt dolgozzanak, ezáltal egységesebb képet kapjanak arról, hogy kik az ügyfeleink, és hogyan szolgálhatják ki a legjobban az igényeiket” – mondta Bosworth a döntést illetően.

Galéria megnyitása

Arról nem áll rendelkezésünkre információ, hogy a leépítés mennyi embert érinthet pontosan, de elvileg ezúttal azért nem ezrek veszíthetik el a munkájukat. A Metánál az elmúlt két évben több körben is menesztettek rengeteg embert, ezúttal viszont csak egy kisebb csoportnak intenek búcsút. Itt az az igazán érdekes, hogy hozzányúltak a kivételesen kezelt Reality Labs részleghez is, hogy tovább csökkentsék a kiadásokat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére