Ismét adatkezelési problémába futott a Facebook

600 millió fiók jelszavai voltak egyszerűen hozzáférhetőek, és még az Instagram is érintett kicsi részben.

Ismét adatkezelési problémába futott a Facebook

Az elmúlt időszakban szinte egymást érik azok a hírek, amik a Facebook biztonsági problémáival kapcsolatosak. A közösségi oldal ezúttal egy újabb nagyon komoly problémát követett el a felhasználói adatok kezelésében, ráadásul mint az kiderült, az egyik legfontosabb információt, a jelszót kezelte meglehetősen lazán több százmillió fiók esetében.

Egy független biztonsági szakértő, Brian Krebs olyan információval állt elő, ami egészen megdöbbentő, de biztosan hiteles, ugyanis mostanra a Facebook hivatalosan is megerősítette a dolgot.

Krebs kiderítette, hogy a közösségi oldalnál egy biztonsági hiányosság miatt sok jelszó egyszerű szöveges formátumban volt tárolva, és ezekhez rengeteg dolgozónak volt hozzáférése is.

Nehezen lehet erre szavakat találni, hiszen ilyen szintű baklövés egy kisebb webáruház vagy más oldal esetében sem lenne megengedhető, nem hogy egy ilyen kaliberű vállalatnál. Ráadásul tényleg egészen elképesztő mennyiségű jelszóról, beléptetési adatról van szó.

Az ügyben a jelenlegi információk szerint akár 600 millió felhasználó is érintett lehet, de a 200 milliót egészen biztos, hogy meghaladja a károsultak száma. Ennyi regisztráltnak a jelszava volt mindenféle titkosítás nélkül tárolva a Facebooknál, és az még tovább tetézi a dolgot, hogy az adatok olyan helyen voltak elmentve, ahol igazából rengeteg alkalmazott hozzá is férhetett ezekhez. Állítólag húszezer munkavállaló érhette volna el a szöveges formátumban tárolt adatokat. A vállalat igyekezett leszögezni, hogy a belső vizsgálat szerint nem történt egyetlen visszaélés sem.

Galéria megnyitása

Állítólag egy januári rutinellenőrzés keretében derült fény a durva adatkezelési hibára. A vállalat kijelentette, hogy teljesen megoldották a dolgot, szóval nincsenek már olyan felhasználói fiókok, amelyeknek a hozzáférési információi egy szöveges dokumentumban lennének tárolva. És mivel a vizsgálatok szerint nem kerültek az adatok illetéktelenek kezébe, talán ezért gondolta úgy a Facebook, hogy nem is hozza inkább nyilvánosságra az ügyet, amikor az kiderült. A vállalat elmondta, hogy (most már) dolgoznak azon is, hogy minden érintett fiók tulajdonosát értesítsék a problémáról. Azoknak a számára, akiknek a jelszava nem megfelelően volt kezelve, azt javasolja a cég, hogy cseréljék le a jelszavukat, és igazából nemcsak a Facebookon érdemes ezt megtenniük, hanem minden más felületen is, ahol ugyanazok a belépési azonosítók voltak használatban.

Nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi a károsultak száma, mert ezt már nem közölte a Facebook, de a cég valószínűleg pontosan tisztában lehet vele. A napvilágot látott adatok alapján azok vannak a legtöbben, akik a Facebook Lite klienst használták a közösségi oldal eléréséhez, több százmillióra tehető azoknak a száma, akiknek a jelszava a fapados kliens miatt volt nem megfelelően tárolva. De több tízmillió mezei Facebook felhasználó is érintett, sőt mi több, még néhány tízezer Instagram-fiókhoz köthető jelszó is rosszul volt kezelve.

Az ügy kapcsán a Facebook kiemelte, hogy számára az a legfontosabb, hogy az emberekhez kapcsolódó információkat megvédje, de ezt igazából egyre nehezebb lehet elhinni, mikor ilyen esetek látnak napvilágot. Nem lenne meglepő, ha a közeljövőben újabb adatkezelési problémáról kapnánk hírt a közösségi oldal nevéhez köthetően.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap