Ismét a Szaturnusz sötét oldalát fotózta a Cassini

2006 után idén ismét szenzációs felvételt készített a hátulról megvilágított Szaturnuszról a Cassini űrszonda.

Ismét a Szaturnusz sötét oldalát fotózta a Cassini

A több mint nyolc éve a Szaturnusz körül keringő Cassini űrszonda szenzációs képet készített a hátulról megvilágított bolygóról. 2012. október 17-én, 174. bolygó körüli útja alkalmával a szondát irányító kutatók arra utasították az űrjárművet, hogy az égitest árnyékából örökítse meg annak gyűrűrendszerét és a Szaturnusz sötét oldalát. A szakértők azt remélik, hogy ebből a pozícióból eddig rejtve maradt részleteket fedezhetnek fel a gyűrűkkel és a bolygó légkörével kapcsolatban.

A Cassini utoljára 2006 szeptemberében került hasonlóan kedvező pozícióba, az akkor készült felvétel segítségével két, addig ismeretlen gyűrűt fedeztek fel a kutatók, az egyik a közös pályán keringő Epimetheus és Janus holdak útja mentén figyelhető meg, a másik pedig a Pallene pályája mellett. A felvétel gyorsan minden idők egyik legnépszerűbb űrben készült képévé vált, nem mellesleg azon egyszerű tény miatt, hogy a kép bal oldalán, az élesen kirajzolódó fő gyűrűk fölött a Föld halovány kék pontja is látható.

A most nyilvánosságra hozott felvételen bolygónk ugyan nem bukkan fel, viszont a Cassini jóval közelebb járt a Szaturnuszhoz a fotómozaik elkészítése idején, így az sokkal részletesebben mutatja a gyűrűrendszert. A hatvan képből összefűzött mozaik tudományos hasznáról egyelőre nem sokat tudni, de egy biztos: látványra méltó versenytársa 2006-os elődjének.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward