iPadOS néven saját operációs rendszert kapott az iPad

Az Apple itt már sok olyan extrával szolgál, ami a táblagépek használatát könnyebbé teszi.

iPadOS néven saját operációs rendszert kapott az iPad

Egy ideje már egyre nagyobb volt a különbség az iPhone-okon és az iPadeken az iOS szintjén, és most az Apple úgy érezte, hogy eljött az ideje annak, hogy már határozottan megkülönböztesse a tabletekre tervezett rendszert az okostelefonostól. Az iPadOS alapját természetesen az iOS adja, de ez már egy teljesen külön ágnak tekinthető.

Galéria megnyitása

Az iPadOS mindent meg kap majd, amit az iOS 13 újdonságként biztosít, és még túl is mutat majd azon számos olyan lehetőséggel, amelyek elsősorban a produktivitást hivatottak segíteni. Ennek a rendszernek már egy tágasabb nyitóképernyője van, amire a korábbinál sokkal több alkalmazást ki lehet majd tenni, és widgetekkel is teleszórható, melyek rengeteg hasznos információval tudnak szolgálni. A widgetek itt ugyanazok lesznek egyébként, amik normál esetben az Értesítési felületen jelentek meg eddig, de a jövőben talán más komponensek is feltűnhetnek itt.

Galéria megnyitása

Fontos újítás az iPadOS esetén, hogy több szempontból is fejlődött a multitasking. A SlideOverrel fejlett módon, lebegő ablakban lehet előhozni egy második alkalmazást a képernyő szélére. Az alternatív app helyére be lehet tenni például a munkahelyi csoportos beszélgetést, míg a kijelző nagyobb felületén folyik egy dokumentum szerkesztése. Az App Exposé révén gyorsan áttekinthetőek lesznek a futó programok.

Az osztott képernyőhöz új gesztusok tartoznak, amelyek megkönnyítik a szolgáltatás használatát, egyszerűen lehet majd pakolni egymás mellé különböző felosztásban az applikációkat. Még arra is lehetőséget nyújt ez a program, hogy egyszerre kétszer legyen benyitva ugyanaz a program, így a képszerkesztőben például gyorsabban lehet átmásolni különböző elemeket, vagy akár több beszélgetés is előtérben lehet párhuzamosan.

Galéria megnyitása

Az iCloud itt már lehetőséget biztosít mappák megosztására, a fájlkezelő pedig támogatja az SMB fájlok küldését. Szintén a Files kapcsán el kell azt mondani, hogy már van benne oszlopos nézet, amihez hasonlót a macOS-nél már láthattunk, ez nagyon leegyszerűsítheti a mappák áttekintését. Érdekesség továbbá, hogy a Files már fel van arra készítve, hogy USB meghajtókat vagy SD kártyákat is kezeljen, szóval nemcsak a belső tárhelyet lehet vele elérni, ami remek hír. És azt is el kell mondani, hogy már a korábbiaknál egyszerűbben lehet importálni fotókat például a Lightroomba utólagos szerkesztéshez, valamint a tömörített állományok is támogatást élveznek (ZIP).

Galéria megnyitása

Lényeges része az iPadOS-nek, hogy jobb böngészőélményt tud nyújtani, annak köszönhetően, hogy egy külön optimalizált Safari is a „csomag” részét képezi. Ezzel már szinte asztali gépeknél megszokott módon lehet majd barangolni az interneten. Örömteli, hogy ide már egy korrekt letöltéskezelőt is integrált az Apple. És még billentyűkombinációkat is be lehet majd vetni a Safariban, amikkel gördülékenyebben lehet kezelni az egész programot a lapoktól kezdve az előzményeken át a különböző beállításokig. Képek feltöltésére is lesz már ezen keresztül lehetőség, és oldalspecifikus beállítások is alkalmazhatóak.

Galéria megnyitása

Az iPadeken minden korábbinál egyszerűbben lehet majd tartalmakat másolni, beilleszteni, szerkesztés közben visszavonni, esetleg előre léptetni. Ezeknek a műveleteknek egy része már háromujjas gesztussal érhető el. Az Apple Pencillel kapcsolatos fejlesztést is hoz az iPadOS, méghozzá az érzékelési sebességben lesz észrevehető a fejlődés. Már eddig is egészen közvetlen volt ennél az élmény, de az újdonságnál a korábbi 20 milliszekundumot elvileg egészen 9 ms-ig sikerült lentebb faragni. És az érintőceruzához köthető eszköztárat már lehet majd használni a harmadikféltől származó programokkal is, végül a Pencilnek néhány egyedi gesztusa is lesz, például egy mozdulattal készíthető ezzel képernyőmentés, ami azonnal szerkeszthető is.

Galéria megnyitása

Az iPadOS telepíthető az ötödik generációs iPadtől, valamint az iPad mini 4-től indulva, és igénybe vehető az összes iPad Air, továbbá minden iPad Pro modellen is. Minden készüléket számba véve 10 különböző iPadet támogat az iPadOS, szóval meglehetősen sok felhasználó teheti majd ezt a rendszert próbára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap