Inzulintoll helyett kávéval kezelnék a cukorbetegeket

Persze a hormon is a terápia része maradna, csak annak szintjét a bevitt koffeinnel lehetne szabályozni.

Inzulintoll helyett kávéval kezelnék a cukorbetegeket

Az első hallásra egy kicsit túlbonyolítottnak tűnő, ám mindennapokba kétségkívül könnyen beilleszthető ötlettel egy svájci kutatócsoport állt elő. A szakértők úgy tennék egyszerűbbé a cukorbetegek életét, hogy egy olyan implantátumot ültetnének be testükbe, amely egy inzulintermelésre serkentő szert előállító sejteket tartalmaz. Ezek pedig akkor kezdenék a hatóanyagot a vérbe juttatni, ha koffein jelenik meg a véráramban.

Az egereken tesztelt rendszert a kísérletek alapján a kávé, a tea és az energiaitalok is képesek működésbe hozni, és a bevitt koffein mennyiségének szabályozásával valóban jól szinten tartható a vércukor mennyisége. Martin Fussenegger, a kutatás vezetője szerint a fejlesztés célja éppen az lenne, hogy az új módszerrel úgy juttatható inzulinhoz a szervezet, hogy ahhoz nincs szükség rendszeres injekciókra. Ehelyett egy hétköznapi cselekedettel hozható helyre a kibillent vércukorszint.

„Az ember csak iszik egy kávét vagy teát reggeli, ebéd vagy vacsora után, attól függően, hogy mennyi inzulinra van szüksége” – mondja a szakértő. Az persze kérdés, hogy azok, akiknek sok inzulin kell, így hogyan fognak valaha is aludni, vagy hogy adott esetben valóban könnyebb lesz-e kávéhoz jutniuk a betegeknek, mint mindenhová elvinni magukkal egy könnyen kezelhető inzulintollat. De a koncepció kétségkívül érdekes, annál is inkább mert a koffeinen kívül talán más molekulák bevitelével is működőképes lehet.

A rendszer lelkét génmódosított emberi sejtek adják, amelyeket több ezrével, kis kapszulákban juttatnak be a bőr alá, ahol fél-egy évig elegendő hatóanyagot képesek termelni. A sejtek genomját úgy módosították, hogy amikor azok koffein jelenlétét érzékelik a közelben, egy GLP–1 nevű szert kezdenek termelni, amely aztán inzulintermelésre ösztönzi a hasnyálmirigy béta-sejtjeit.

A módszer tehát csak 2-es típusú cukorbetegek esetében jelenthet megoldást, akiknek vannak működő béta-sejtjeik. És bár esetükben sem lesz mindenki feltétlenül boldog attól, hogy a megszokott injekció helyett koffeinnel kezelje magát, Fussenegger optimista a jövővel kapcsolatban. „Nem sok olyan embert ismerek, aki sem kávét, sem teát nem iszik” – mondja.

A szakértő azt is hozzátette, hogy a koffein használatának nagy előnye ebben az esetben, hogy mivel a molekula az említett italokon kívül sok más élelmiszerben nincs jelen tetemesebb mennyiségben, nem kell attól félni, hogy véletlenül túladagolják a betegek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap