Az első hallásra egy kicsit túlbonyolítottnak tűnő, ám mindennapokba kétségkívül könnyen beilleszthető ötlettel egy svájci kutatócsoport állt elő. A szakértők úgy tennék egyszerűbbé a cukorbetegek életét, hogy egy olyan implantátumot ültetnének be testükbe, amely egy inzulintermelésre serkentő szert előállító sejteket tartalmaz. Ezek pedig akkor kezdenék a hatóanyagot a vérbe juttatni, ha koffein jelenik meg a véráramban.
Az egereken tesztelt rendszert a kísérletek alapján a kávé, a tea és az energiaitalok is képesek működésbe hozni, és a bevitt koffein mennyiségének szabályozásával valóban jól szinten tartható a vércukor mennyisége. Martin Fussenegger, a kutatás vezetője szerint a fejlesztés célja éppen az lenne, hogy az új módszerrel úgy juttatható inzulinhoz a szervezet, hogy ahhoz nincs szükség rendszeres injekciókra. Ehelyett egy hétköznapi cselekedettel hozható helyre a kibillent vércukorszint.
„Az ember csak iszik egy kávét vagy teát reggeli, ebéd vagy vacsora után, attól függően, hogy mennyi inzulinra van szüksége” – mondja a szakértő. Az persze kérdés, hogy azok, akiknek sok inzulin kell, így hogyan fognak valaha is aludni, vagy hogy adott esetben valóban könnyebb lesz-e kávéhoz jutniuk a betegeknek, mint mindenhová elvinni magukkal egy könnyen kezelhető inzulintollat. De a koncepció kétségkívül érdekes, annál is inkább mert a koffeinen kívül talán más molekulák bevitelével is működőképes lehet.
A rendszer lelkét génmódosított emberi sejtek adják, amelyeket több ezrével, kis kapszulákban juttatnak be a bőr alá, ahol fél-egy évig elegendő hatóanyagot képesek termelni. A sejtek genomját úgy módosították, hogy amikor azok koffein jelenlétét érzékelik a közelben, egy GLP–1 nevű szert kezdenek termelni, amely aztán inzulintermelésre ösztönzi a hasnyálmirigy béta-sejtjeit.
A módszer tehát csak 2-es típusú cukorbetegek esetében jelenthet megoldást, akiknek vannak működő béta-sejtjeik. És bár esetükben sem lesz mindenki feltétlenül boldog attól, hogy a megszokott injekció helyett koffeinnel kezelje magát, Fussenegger optimista a jövővel kapcsolatban. „Nem sok olyan embert ismerek, aki sem kávét, sem teát nem iszik” – mondja.
A szakértő azt is hozzátette, hogy a koffein használatának nagy előnye ebben az esetben, hogy mivel a molekula az említett italokon kívül sok más élelmiszerben nincs jelen tetemesebb mennyiségben, nem kell attól félni, hogy véletlenül túladagolják a betegek.