Intel Larrabee: nagy lesz és drága?

Intel Larrabee: nagy lesz és drága?

Az Intel sokmagos terméke, azaz közismertebb nevén a Larrabee már egy ideje készülget. A gyártót a termék miatt a egyik riválisa, az Nvidia bírálta: mondván a chip csak papíron létezik. A múlt hét folyamán az IDF alkalmával az Intel egyik munkatársa ennek az ellenkezőjét bizonyította: akkoriban egy 300 mm-es szilícium ostya került bemutatásra, amely tele volt Larrabee magokkal.

Most újabb információk láttak napvilágot, melyek nagyrészt a kép alapján elindult számolgatások eredményei. Az IDF-en bemutatott 300 mm-es szilícium ostyán összesen 64 darab Larrabee mag volt jelen, amelyek egyenként nagyjából 600 négyzetmilliméteres felülettel bírnak. Az Intel párhuzamos számítások elvégzésére képes chipje nagyjából 1,65 és 1,75 milliárd tranzisztort tartalmazhatnak, ami ~300 millióval több, mint amennyi az Nvidia GT200-as grafikus processzorában jelen van.

A források szerint az első Larrabee chipek 45 nm-es High-K Hafnium technológiával készülnek majd, ám egy évvel később a gyártó már át fog térni a 32 nm-es csíkszélesség alkalmazására. A fenti tranzisztor számot nagyjából alátámasztja az az összehasonlítás is, hogy a Bloomfield mag, amely a Core i7-es processzorokban található, 263 négyzetmilliméteres felülettel bír és 731 millió tranzisztort tartalmaz, így a 600 négyzetmilliméteres felülethez arányaiban tényleg passzol az 1,7 milliárd körüli tranzisztor szám.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward