Intel: akcióban a 32 magos Knights Ferry gyorsító

Intel: akcióban a 32 magos Knights Ferry gyorsító

Az Intel az SC10 Trade Show alkalmával tartott egy kis bemutatót, amelynek keretein belül bepillantást engedett abba, hogy mire képes a jelenleg is fejlesztés alatt álló Knights Ferry névre keresztelt gyorsító, ami a Larrabee által kitaposott ösvényen megy tovább.

A különleges termék az Intel MIC (Many Intel Core) architektúráját alkalmazza és kifejezetten a HPC (High Performance Computing) szegmens igényeinek kielégítésére készül. Az Intel egyelőre nem árulta el, hogy pontosan mekkora számítási teljesítményt kínál a 32 darab x86-os processzormagot tartalmazó termék, de arra már utaltak a gyártó illetékesei, hogy a Knights Ferry hatalmas számítási teljesítményt biztosít majd a különböző alkalmazások számára. A Knights Ferry-t főként tudományos kutatásokra, éghajlatváltozással kapcsolatos szimulációk elvégzésére, pénzügyi alkalmazások futtatására használják majd, de természetesen egyéb, nagy számítási teljesítményt igénylő területeken is feltűnhet majd a különleges gyorsító, illetve annak következő generációs változata, a Knights Corner.

Az Intel a bemutató alkalmával többek között egy speciális pénzügyi alkalmazást is futtatott a rendszeren (Monte Carlo application for Intel MIC), ami ugyanúgy fut sima processzorokon, mint a Knights Ferry-n.

Egy másik teszt alkalmával a gyártó azt mutatta meg, hogy a Mayo Clinic szoftver és a Knights Ferry segítségével az orvoslás területén milyen hatékonyan lehet tömörített jelfolyamból pillanatok alatt nagyfelbontású képeket nyerni. Ezzel a technológiával például csökkenthető az az idő, amennyit a páciensnek egy MRI készülékben kell töltenie, ugyanis a képalkotás és képfeldolgozás sokkal hatékonyabban és jóval gyorsabban történik, mint a napjainkban az orvoslás területén széles körben alkalmazott eszközök esetében.

A fenti példákból jól látható, hogy a hatalmas párhuzamos számítási teljesítmény kínáló eszközök a jövőben az élet rengeteg területén könnyíthetik majd meg mindennapjainkat.

A bemutatók leírása után nézzük is meg, hogy pontosan milyen specifikációkkal rendelkezik egy Knights Ferry gyorsító. Az újdonság szilícium lapkája összesen 32 darab x86-os processzormagot tartalmaz, amelyek 1,2 GHz-es órajelen dolgoznak és quad-Hyper-Threadyng technológiára támaszkodnak. A chip összesen 8 MB-nyi megosztott másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. A Knights Ferry PCI Express 2.0-s bővítőhelyen keresztül kapcsolódik a rendszerhez és maximum 2 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriával gazdálkodhat.

A Knights Ferry egy fejlesztőplatform része, amit az Intel nem kíván piacra dobni. Az a termék, amely már kereskedelmi forgalomban is elérhető lesz a HPC szegmens szereplői számára, a Knights Corner nevet viseli. Erről a chipről egyelőre annyit lehet tudni, hogy 22 nm-es csíkszélességgel készül és több, mint 50 darab processzormagot fog tartalmazni, amelyek mind ugyanazon a szilícium lapkán foglalnak helyet.

Az Intel a KF és KC gyorsítók esetében leszögezte, hogy ezekkel a termékekkel nem szeretnék kiváltani a hagyományos szerverprocesszorokat (Xeon), ugyanis az esetek többségében normál terhelés esetén még mindig azok teljesítenek legjobban, viszont párhuzamos számítással kapcsolatos feladatok alkalmával az Intel MIC architektúrája köré épülő megoldások hatalmas plusz teljesítményt nyújthatnak a rendszer, pontosabban a szuperszámítógép-fürt számára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward