Innovatív érintőkijelző a Senseg műhelyéből

A Senseg, aki érintőkijelzők fejlesztésével foglalkozik, most egy új, rendkívül érdekes érintőkijelző-prototípussal rukkolt elő, amely sokkal többet kínál, mint átlagos társai. A Feel Screen névre keresztelt megoldás – ahogy az a nevében is benne van – nem csak a különböző tartalmak megjelenítésére, valamint érintés alapú vezérlés biztosítására képes, hanem a megjelenített textúra érzetét is tudja szimulálni: ha például egy érdes felületet jelenít meg a kijelző, akkor hozzáérve és ujjunkat végighúzva rajta úgy érezzük majd, mint ha valóban a képen látható érdes felülethez érnénk hozzá.

Innovatív érintőkijelző a Senseg műhelyéből

A Senseg, ami érintőkijelzők fejlesztésével foglalkozik, most egy új, rendkívül érdekes érintőkijelző-prototípussal rukkolt elő, amely sokkal többet kínál, mint átlagos társai. A Feel Screen névre keresztelt megoldás – ahogy az a nevében is benne van – nem csak a különböző tartalmak megjelenítésére, valamint érintés alapú vezérlés biztosítására képes, hanem a megjelenített textúra érzetét is tudja szimulálni: ha például egy érdes felületet jelenít meg a kijelző, akkor hozzáérve és ujjunkat végighúzva rajta úgy érezzük majd, mint ha valóban a képen látható érdes felülethez érnénk hozzá.

Az újítás 4D-s kijelző technológiára alapoz, ami a 3D-s megjelenítésen kívül egy további „dimenziót” is biztosít számunkra, amellyel érezhetővé válik az adott textúra. A kijelző ennél a megoldásnál is – ahogy a többi érintőkijelzős technológiánál – szendvicsszerű szerkezettel rendelkezik. A legalsó réteg maga az LCD kijelző, ami a megjelenítést végzi – akár sztereoszpikus 3D-ben is – felette pedig egy kapacitív érintésérzékelő-réteg található. A legfelső réteg felel a textúra érzetének szimulációjáért: ez a réteg létrehozza a textúra érzetéhez szükséges gyenge elektrosztatikus mezőket, amelyektől úgy érezzük, mint ha a kijelzőn megjelenített sziklához érnénk hozzá – az ujjunk és a mező között az érzet szimulációjához szükséges hatás jön létre.

Az innovatív megoldás elsőre a tudományos-fantasztikus filmekbe illő „mesének” tűnhet, de itt azért ennél jóval többről van szó. A Senseg illetékesei azt állítják, hogy a fentebb említett technológiára alapozó kijelzők sorozatgyártása már 2012-ben megindulhat, így a köréjük épülő termékek 2013-ban el is áraszthatják az üzletek polcait. A technológiához tartozó összes szabadalom a Senseg tulajdonában van.

Azt azért mindenképpen érdekes lenne tudni, hogy a mérnökök vajon miként tudták megoldani, hogy a legfelső, az érintésérzetért felelős réteg ne befolyásolja a kapacitív érintőkijelző működését.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward