Ingyen kapnak Windows 10-et a tesztelők – Vagy mégsem?

A Microsoft hivatalos blogjának egyik bejegyzése után futótűzként terjedt a hír, miszerint a Windows Insider Program résztvevői ingyen kapnak Windows 10-et.

Ingyen kapnak Windows 10-et a tesztelők – Vagy mégsem?

A Microsoft a napokban frissítette a Windows Insider Program szabályzatát, amelynek értelmében a tesztelők megkapják majd a Windows 10 végleges változatát is – ebből indult ki az a félreértés, hogy a program résztvevői ingyen Windows 10-et kapnak, kivéve azok, akik a Windows 10 Enterprise kiadását használják, hisz rájuk mennyiségi licenc vonatkozik.

A helyzet ezzel szemben teljesen más. Legális, teljes értékű Windows 10 kiadáshoz ezután is csak azok juthatnak ingyenesen, akik már birtokában vannak egy Windows 7 vagy Windows 8.1 licencnek – nekik is oda kell figyelniük arra a kitételre, hogy az ingyenes frissítés elvégzésére a Windows 10 hivatalos megjelenésétől számított egy éven belül sort kell keríteni. Az így frissített operációs rendszer később bármikor újratelepíthető, a licenc pedig élettartamra szól.

A napokban megjelent, majd június 20-án frissített blogbejegyzésben is erről van szó, de a szituációt mégis sokan félreértették, és azt hitték, hogy a Windows Insider Program résztvevői ingyen juthatnak majd teljes értékű Windows 10-hez, ahogy a friss operációs rendszer megjelenik, így kvázi nyitott a Microsoft egy kiskaput azoknak, akik nem rendelkeznek semmilyen Windows licenccel, de ez persze így nem igaz.

Galéria megnyitása

A Windows Insider Program résztvevői a Windows 10 hivatalos megjelenése után is folytathatják a Windows 10 tesztelését, azaz később is kapnak majd frissítéseket, illetve továbbra is elsőként próbálhatják majd ki az új funkciókat és szolgáltatásokat, mint eddig. Ez gyakorlatilag azért van így, mert a Microsoft szakemberei a Windows 10 piacra dobását követően azonnal folytatják a fejlesztéseket, így az érkező újítások a Windows Insider Program keretén belül kipróbálhatóak és véleményezhetőek lesznek, mielőtt a végleges operációs rendszerben is megjelennének.

Tehát a lényeg: a Windows Insider Program keretén belül beszerzett Windows 10 funkcionalitás tekintetében ugyan teljes értékű operációs rendszer lesz, de a licencfeltételek miatt csak tesztelésre lehet legálisan használni – szó sincs ingyen Windowsról.

Aki teljes értékű, munkára is tökéletesen legálisan használható Windows 10-re vágyik, annak vagy legális Windows 7-ről és Windows 8.1-ről kell ingyenesen frissítenie 2015. július 29-e után egy éven belül, vagy meg kell vennie a teljes Windows 10 licencet. Más kérdés, hogy ezt a lehetőséget valószínűleg sokan kihasználják majd arra, hogy ingyen Windows 10-hez jussanak, amit aztán nem csak tesztelésre, hanem teljes értékű operációs rendszerként használnak majd, így könnyen tehet szert nagy piaci részesedésre a Windows 10, méghozzá meglehetősen hamar.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap