Információk az AMD ZEN3 és ZEN4 architektúrájáról

A ZEN3 esetében változik a CCX tömbök gyorsítótár-kialakítása, a ZEN4 alapú megoldások pedig új processzorfoglalatot igényelnek.

Információk az AMD ZEN3 és ZEN4 architektúrájáról

Az AMD a HPC-AI Advisory Council UK Confrerence alkalmával érdekes részleteket osztott meg a ZEN3 és a ZEN4 architektúrával kapcsolatban, valamint egy útitervet is bemutatott, amelyről kiderül, nagyjából mikor jelenhetnek meg az új architektúrák köré épülő processzorok. Az előadásról készített felvétel egy rövid időre a YouTube-ra is felkerült, ám meglepően hamar eltávolították, ugyanis a jelek szerint ezeket a tartalmakat még nem a publikumnak szánták. Mint tudjuk, ami egyszer felkerült az Internetre, azt többé nem lehet eltávolítani: az előadásról készültek mentések, így a lényegi tartalom nem maradhat titokban.

Galéria megnyitása

A ZEN3 architektúra, amely a ZEN2 utódjaként érkezik, első körben a Milan szerverprocesszorok fedélzetén kaphat helyet, amelyek sorozatgyártása várhatóan 2020 harmadik negyedévében indulhat meg. Ezek a szerverprocesszorok már egy fejlettebb 7 nm-es gyártástechnológiával készülnek (7 nm+), ami több előnyt is kínál annak érdekében, hogy a teljesítmény növekedhessen. Az új processzorok lényegi felépítése igazából nem sokat változik, hiszen továbbra is a 64 processzormaggal ellátott változat képviseli a csúcsot, ami továbbra is 128 szállal gazdálkodhat – egyelőre nincs jele az SMT4 bevetésének –, valamint a processzorfoglalat is a jól ismert SP3 marad. Persze az új termékek alkalmazása előtt BIOS frissítésre szükség lesz, de ezt már megszokhattuk. Az új modellek továbbra is nyolccsatornás DDR4-es memóriatámogatással, illetve PCI Expres 4.0-s hubbal rendelkeznek, a TDP keret pedig 120 és 225 W között húzódik, igaz, az új generációból is érkezhet magasabb TDP kerettel rendelkező változat a 7H12 mintájára.

Galéria megnyitása

A felépítés tehát követi azt a kilenclapkás megoldást, amit a ZEN2 alapú második generációs EPYC szerverprocesszoroknál megismerhettünk: a CPU magok nyolc lapkán foglalnak helyet, közöttük pedig az I/O lapka húzódik. Lapkák frontján azonban lesz némi változás, ami a gyorsítótár-elérést érinti, vagyis a jelenlegi felépítést átalakítják egy kissé. Most egy-egy nyolcmagos lapkán két darab négymagos CCX foglal helyet, amelyek 16-16 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárral dolgozhatnak. Ez a ZEN3 érkezésével megváltozik, ugyanis a két 16 MB-os helyét egy egységes 32 MB-os L3 Cache veszi át, amely mind a nyolc processzormaggal kapcsolatban van. Ennek a megoldásnak köszönhetően a késleltetés csökkenhet, ami a teljesítményre is jótékony hatással van, pontos mértékéről azonban majd csak később hullhat le a lepel.

Az új gyártástechnológiának és a gyorsítótár átalakításának köszönhetően érezhető teljesítménynövekedésre van kilátás, ám arról egyelőre nem beszélt az AMD, hogy ez az előző generációhoz képest pontosan mekkora gyorsulást jelent.

Az SP3-as Milan platform után 2021 folyamán érkezhet a Genoa, amely már ZEN4 architektúra köré épülhet. Az új processzorok az SP3-as helyett az SP5-ös processzorfoglalatot használják, azaz mindenképpen alaplap-cserére kell készülniük a szerverpiac szereplőinek. Fontos változás, hogy ezek a processzorok új memóriát kapnak, vagyis DDR5 memória-támogatásra készülhetünk, de ezzel együtt a PCI Express hub is fejlődik, hiszen a 4.0-s verziót az 5.0-s kiadásra cserélik, amely duplázást hoz adatátviteli sávszélességek terén.

Az Intel ebben az időszakban, vagyis 2021 folyamán a Sapphire Rapids generáció piacra dobására készül majd, amelynek tagjai nyolccsatornás DDR5-ös memóriatámogatással és PCI Express 5.0-s támogatással érkezhetnek. Az egyelőre rejtély, hogy az új modellek teljesítmény terén mire lesznek képesek az AMD akkori szerverprocesszor-generációjával kapcsolatban, de idővel erre is fény derül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap