Infók az AMD következő generációs GPU-iról

Lehull a lepel az asztali- és mobil grafikus processzoro kódneveiről.

Infók az AMD következő generációs GPU-iról

Az AMD következő generációs grafikus processzorairól korábban már megjelent néhány pletyka, így már lehet némi képünk azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatunk velük kapcsolatban. Most a 3DCenter.org munkatársai némi kutakodás után újabb információcsomagot készítettek, amely ezúttal arról rántja le a leplet, hogy a mobil és asztali videokártyák esetében milyen kódnevekre számíthatunk.

Asztali fronton a "Sea Islands" sorozat tagjaival találkozhatunk, amelyek a Radeon HD 8000-es sorozatot alkotják, míg mobil fronton a "Solar System" családot küldi harcba a vállalat, amely Radeon HD 8000M sorozatú mobil videokártyákból áll. Az új grafikus processzorok nagyrészt az AMD Graphics Core Next architektúrájának továbbfejlesztett, második generációs kiadására alapoznak majd, amit GCN2 néven szokás emlegetni. Persze nem minden új GPU épül majd a GCN2-es architektúra köré, lesznek GCN alapú megoldások is - ilyen például a Radeon HD 8000M Mars is.

Az alábbiakban az asztali- és mobil grafikus processzorok kódneveit szedjük csokorba, természetesen minden olyan információval együtt, ami jelenleg már tudható.

Kezdjük a sort a Radeon HD 8000-es család tagjaival, azaz a "Sea  Islands" sorozatú megoldásokkal.

[list type="unordered"]

[*]Oland: Belépő szintű, első generációs GCN architektúra köré épülő grafikus processzor, amely 384 stream processzorral, 24 textúrázóval és 16 renderelő egységgel bír. A GPU és a fedélzeti memória között 128-bites adatsín teremt majd kapcsolatot. Oland sorozatú grafikus processzorokkal a Radeon HD 8500-as, illetve Radeon HD 8600-as videokártyákon találkozhatunk majd.

[*]Bonaire: Ez a GPU már a kereskedelem fő áramába szánt egységekre kerül és már nem első, hanem második generációs GCN architektúrára alapoz. A Bonaire a Cape Verde utódja lehet és a gyorsabb Radeon HD 8600-as mellett a Radeon HD 8700-as sorozatú videokártyákon is helyet kap.

[*]Hainan: A teljesítmény kategóriában labdába rúgó újdonság a Pitcairn helyét veszi majd át és a Radeon HD 8800-as sorozatot erősíti, természetesen GCN2-es architektúrára támaszkodva.

[*]Curacao: A felsőkategóriás videokártyákra szánt GPU ugyancsak GCN2-es architektúra köré épül és a Tahiti sorozatú grafikus processzorok utódjául szolgál. Ez a modell a Radeon HD 8900-as sorozatú videokártyákon lesz jelen.

[*]Aruba: Egy abszolút felsőkategóriás megoldás, amely két darab Curacao grafikus processzorra támaszkodik. A két GPU-s videokártya-szörnyeteg a New Zealand kódnévre keresztelt, két Tahiti GPU-ra alapozó csúcs videokártya utódja lesz.

[/list]

Most pedig nézzük, hogyan alakul a Solar System sorozat. Úgy tűnik, hogy az új mobil grafikus processzorok esetében az AMD szakít a korábbi gyakorlattal, azaz nem átnevezett egységeket alkalmaz, hanem teljesen új megoldásokat.

[list type="unordered"]

[*]Mars: Az Oland GPU alapjaira épülő megoldás lesz, amely a belépőszintű, illetve az alsó-középkategóriás mobil videokártyákat erősíti.

[*]Sun: A Bonaire GPU alapjaira épülő, második generációs GCN architektúrára épülő grafikus processzor, ami a kereskedelem fő áramába szánt Radeon HD 8700M családot alkotja.

[*]Neptune: Felső-középkategóriás GPU, amely a gyorsabb, több feldolgozóval ellátott Bonaire GPU alapjaira támaszkodik. A Neptune GPU-k a Radeon HD 8800M sorozatban kapnak helyet.

[*]Venus: Egy teljesítményre kihegyezett mobil GPU, amely a Hainan-ra alapoz és a Radeon HD 8900M sorozat tagjait erősíti.

[/list]

A Radeon HD 8000-es, illetve Radeon HD 8000M család tagjai várhatóan még az idei év első felében debütálhatnak.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward