Immáron 15 éve van velünk a Facebook

A közösségi oldal megváltoztatta a felhasználók életét, és már olyan szintre ért, hogy szinte lehetetlen megkerülni.

Immáron 15 éve van velünk a Facebook

A Facebook csak egy szolgáltatás a sok közül, amit a felhasználók nap mint nap alkalmaznak, de szinte vitathatatlanul az egyik legnagyobb hatású megoldás az ezredforduló óta. Mark Zuckerberg néhány társával, a Harvardon indította el tizenöt évvel ezelőtt a közösségi oldalt, ami mára egészen elképesztő magasságba ért.

Az alapítók között ott volt Dustin Moskovitz, Chris Hughes, Eduardo Saverin és Andrew McCollum is Zuckerberg mellett 2004. február 4-én. A fiatal diákok akkor még nem is sejthették, hogy milyen jövő áll a Facebook előtt. A legfrissebb adatok szerint már 2,32 milliárd felhasználó alkalmazza havi rendszerességgel a szolgáltatást, és talán ennél is sokkolóbban hangzik az, hogy 1,52 milliárdnál tart a napi aktivitás. A Facebook a működése során sosem lassított, és részben ennek is köszönhető az, hogy mára olyan nagyra nőtt, hogy azt szinte felfogni is nehéz. A cég 15 év alatt 77 kisebb-nagyobb vállalakozást kebelezett be különböző céloktól vezérelve, és a birtokában van a legnagyobb csevegő, a WhatsApp, valamint a legnagyobb képmegosztásra szakosodott szolgáltatás is, az Instagram. A legnagyobb kiadást a WhatsApp jelentette, ezért 19 milliárdot fizetett a vállalat – bevételt érdekes módon azóta sem igazán tud belőle felhajtani.

Galéria megnyitása

Eredetileg a Facebook csak a Harvard diákjainak volt elérhető, ezt követően azonban fokozatosan egyre szélesebb közönség felé nyílt meg; a készítők próbálták tartani a lépést az igényekkel, és ma már szinte nincs olyan pontja a világnak, ahonnan ne lehetne valamilyen módon elérni a közösségi oldalt. A Facebook története meglehetősen kalandosan indult, több filmet is ihletett különböző műfajokban, és a legismertebb alkotás, ami hozzá köthető, a „Social Network – A közösségi háló”; David Fincher alkotása Golden Globe- és Oscar-díjak sorát zsebelte be 2011-ben.

Galéria megnyitása

A közösségi oldal eleinte egyáltalán nem úgy nézett ki, mint napjainkba. A meghatározó fontosságú hírfolyam például 2006-ban indult el, és bár azóta több változáson is átment ez a felület, nagyvonalakban a lényege ugyanaz maradt. Ezen a helyen futnak össze a felhasználók számára legfontosabbnak vélt információk, itt jelennek meg az ismerősök bejegyzései, az oldalakról származó tartalmak és egyebek mellett a csoportokkal kapcsolatos dolgok is. Érdekesség, hogy bár a „lájkolás” mostanra összeforrt a Facebookkal, valójában a kedvelésre szolgáló gomb csak öt évvel az indulást követően, 2009 februárjában jelent meg az oldalon. A ma ismert reakciók pedig egy 2016-os fejlesztés eredményeként kerültek be a kelléktárba elsősorban felhasználói nyomásra. A Facebook történetében külön kiemelendő a csevegő szolgáltatás elindítása is. Ez eleinte még nem Messenger, hanem Facebook Chat néven futott, és 2008-ban vált elérhetővé. A Messenger korszak 2011-ben kezdődött, amikor külön platformmá vált a Facebook zászlaja alatt, és megkapta a saját mobilos applikációit is. Napjainkban a Messengert már 1,3 milliárd ember használja, majdnem annyi, mint a piacvezető WhatsApp-ot, és a tábora nem meglepő módon folyamatosan növekedik.

Igazi sikertörténetnek tűnik a Facebook pályafutása a statisztikák alapján, viszont az elmúlt időszak mégsem volt túl dicsőséges a vállalat számára. Lényegében ki lehet jelenteni, hogy egymást érték a botrányok, amik általánosságban az adatkezeléssel voltak kapcsolatosak. Tavaly az év elején robbant ki a cég történetének legnagyobb botránya a Cambridge Analytica révén, ez az eset 87 millió embert érintett, és bizonyítottan hatása lehetett a 2016-os amerikai választásokra és a Brexit szavazásra is. Legutóbb pedig arra derült fény, hogy egy olyan alkalmazás köthető a nevéhez (Facebook Research), aminek a telepítésére trükkösen vezette rá az embereket a vállalat, és havi 20 dollár ellenében lényegében kiárusította a személyes felhasználói adatokat.

Galéria megnyitása

Hogy mit hoz a Facebook jövője? Nos, ezt nagyon nehéz megjósolni, de az szinte biztosan kijelenthető, hogy a következő években még biztosan velünk lesz a meghatározó közösségi oldal, és mivel látszólag a botrányok ellenére is töretlen a népszerűsége, minden korábbinál több felhasználó veheti majd igénybe a mindennapok alkalmával.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap