Immár bő fél millióért is van iPhone - bemutatkozott az iPhone XS, az XS Max és az XR

Az új okostelefonok friss rendszerrel és megújult hardverrel léptek a színre, és már egyiknek sincs Touch ID az előlapján. Az árazás viszont minden esetben hajmeresztő.

Immár bő fél millióért is van iPhone - bemutatkozott az iPhone XS, az XS Max és az XR

Az Apple a várakozásoknak megfelelően a mai napon jelentette be az új generációs okostelefonjait, amelyek az előzetes pletykáknak megfelelő formációban futottak be. Nézzük, milyen képességekkel szolgálnak a friss sikervárományosok, amikből előre láthatólag már idén több 10 millió fog gazdára találni.

Az Apple tavaly az iPhone X esetében eltűntette az okostelefonról a Touch ID-t, és idén már az összes mobil ujjlenyomat-olvasó nélkül került bevetésre. A vásárlók a Touch ID helyett a Face ID-t alkalmazhatják majd, amikor biometrikus azonosítási lehetőséggel szeretnének élni például a képernyő felnyitásakor vagy egy számla kiegyenlítésekor. A Face ID kapcsán annyit mondott el az Apple, hogy a korábban használtnál gyorsabb lett. Az újdonságok között az első és egyik legfontosabb különbség, hogy az iPhone XS és iPhone XS Max OLED technológiás kijelzőt kapott, míg az iPhone XR esetében továbbra is be kell érni az LCD panellel; az előbbi mobilok 5,8 és 6,5 hüvelykes méretet öltöttek, az utóbbi pedig 6,1 colosra lett szabva. Ami a szerkezetek felbontását illeti, az OLED-es megoldásoknál 2436 x 1125 és 2688 x 1242 pixellel lehet számolni, az LCD-s kivitelnél pedig 1792 x 828 képpontról beszélhetünk, szóval az Apple-nek most is alaposan sikerült eltávolodnia a szabványos felbontásoktól. Az OLED megjelenítők esetén van natív HDR támogatás, több formátumban is, és az iPhone X-től 60%-kal nagyobb dinamikával. Az iPhone XS-eket védő üvegről azt állítja a cég, hogy soha ilyen ellenálló még nem volt, szóval remélhetőleg nem fognak megkarcolódni – vagy összetörni – már egy kisebb eséstől.

iPhone XS Max a

Az okostelefonokon az iOS 12 operációs rendszer lesz jelen, aminél igazából ezúttal nem az újdonságok felhalmozása, hanem a stabil és gyors üzemelés biztosítása volt a cél. Ennek megfelelően az új mobilok már pusztán az iOS 12 miatt is fürgébbek lesznek, mint az elődeik a megjelenésükkor. Az Apple előzetes információi szerint akár 70%-os gyorsulás is elérhető bizonyos körülmények között, de általánosságban is érezhető lesz az előrelépés. Az pedig, hogy a stabilitás terén valóban sikerül-e előrelépést elérni az iOS 11 után, már csak az eszközök debütálása után fog kiderülni. Persze azért újítások is akadnak a friss rendszerben, ilyen például a Kijelzőidő, amit a vállalat a digitális jólét elősegítése érdekében vezet be. Megjelentek a Sirivel használható Parancsok, fejlődött az ARKit, a CarPlay esetében pedig már lehet majd használni alternatív navigációs alkalmazásokat. Az üzeneteknél van Memoji, amivel 3D-s karaktereket lehet alkotni, a Measure alkalmazással pedig meg lehet majd mérni a különböző tárgyaknak a méreteit. A Fotókon belül is történt némi változás, felbukkant a „Neked” szekció, továbbá jobb lett a Ne zavar mód, és egyebek mellett a Safari is frissült.

Az iPhone XS duónál kettő kamera van egymás mellett a hátlapon és mind a kettő egység 12 megapixeles érzékelőre épül, a különbség az, hogy az egyiknek az optikája (F/2.4) kétszeres zoomolást tesz lehetővé. Ez a recept igazából már korábbról ismerős, amit ki kell emelni, hogy az általános használatra szánt egység már egy olyan szenzort használ, melyet 1,4 mikronos pixelméret jellemez (F/1.8-as optikával), de ez igazából manapság már nem egyedülálló. A fotózásnál újítás a Smart HDR és a több expozícióból kidolgozott magasabb részletességű kép készítésének lehetősége, ezeket az új ISP és a Neural Engine teszi lehetővé. Az Apple minden esetben optikai képstabilizálást használ, hogy kevesebb fotó mozduljon be és simábbak legyenek a videók. A mozgóképfelvételek alkalmával maximum 4K-s minőséggel kell számolni, és itt nagyon fontos, hogy végre van sztereó hangrögzítés. Az előlapi kamera 7 megapixeles fotók készítését teszi lehetővé (F/2.2), és a fejlesztéseknek köszönhetően gyorsabban tudja majd létrehozni a szelfiket, szóval feltételezhetően több fény befogadására képes, mint a korábbi frontkamerák. Az iPhone XR egy hátlapi kamerát kapott, ami hasonló jellemvonásokkal bír, mint a társainál az elsődleges képalkotó, és magában is képes lesz mesterséges mélységélességet előállítani portrézáskor.

Az okostelefonokban egyaránt az Apple A12 rendszerchip fog szolgálatot teljesíteni, ami hatalmas előrelépést tesz a hatékonyabb működés felé, miközben megtartja a Bionic jelzőt. Ez az első rendszerchip, ami a TSMC 7 nm-es gyártástechnológiáját felhasználva a boltokba kerül. Az Apple A12 Bionic hatmagos felépítésű, van kettő egység, ami a teljesítményről gondoskodik, ezek 15%-kal lettek gyorsabbak, miközben 40 százalékkal kevesebbet fogyasztanak, a négy energiahatékonyságra kihegyezett feldolgozó pedig 50%-kal eszik kevesebbet, mint korábban. Az új grafikus egység négymagos és erről azt lehet tudni, hogy 50 százalékkal sebesebb a korábbi IGP-nél. Az Apple A11 Bionic számítási kapacitása a gépi tanulás tekintetében 600 GOPS volt, ami nem egy nagy szám, de ez a lapka már 5 TOPS-ra (!) képes, ami lenyűgöző adat. Az vállalat elmondása alapján itt már kiváló képfelismerési lehetőséggel lehet számolni, és akár egy élő videoadást is képes lesz elemezni valós időben.

Galéria megnyitása grid_on

Az iPhone XS párosnál 4 GB-os rendszermemória, az iPhone XR pedig 3 GB-nyi RAM-mal lesz felvértezve, de alighanem így is kiválóan fog teljesíteni még intenzív multitasking mellett is. A háttértár kapacitása 64 GB-ról indul minden esetben, viszont az iPhone XS-ek esetében 256, valamint 512 GB-os modellel lehet még számolni, az iPhone XR választékát pedig 128 és 256 GB-os variánsok alkotják. A bővíthetőségről természetesen továbbra is le kell mondani. A kapcsolati képességeket tekintve számolni kell villámgyors 4G LTE hálózati modemmel, 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelelő Wi-Fi-vel (2x2 MIMO), Bluetooth 5 modullal, megnövelt pontosságú A-GPS vevővel és NFC chippel is. Az Apple korábban még nem csinált olyan okostelefont, ami Dual-SIM-es lett volna, most azonban ennek is eljött az ideje, viszont csak DSDS üzemmel lehet kalkulálni, és hivatalosan csak Kínát érinti. Van itt már eSIM lehetőség is, de ezt a szolgáltatónak is támogatnia kell.

Az iPhone XR sok színben lesz elérhető

Az Apple tavaly visszaváltott az üvegből készült hátlaphoz, és ezen a téren most sincs változás, mindegyik mobilnak a hátát üvegréteg fedi le. Az iPhone XS modelleknek rozsdamentes acélból van a széle, az iPhone XR pedig alumínium keretbe lett foglalva. Ami a színválasztékot illeti, az OLED kijelzős szerkezeteket arany, ezüst és szürke kivitelekben lehet majd megkaparintani, az LCD-s eszköz pedig fehér, fekete, „(PRODUCT)RED” piros, kék és citromsárga és korall változatokban fog a boltokba kerülni. A drágább vasak IP68 tanúsítványt szereztek, az olcsóbb modellnél pedig IP67 védettség van, szóval panaszra nem lehet ok még ott sem. Említést érdemel még, hogy sztereo hangzással lehet számolni, és ilyen téren az újdonságok a korábbi társaiknál jobban fognak teljesíteni. Az üzemidő az iPhone XS esetében fél órával, az iPhone XS Maxnál és az iPhone XR-nél pedig 1,5 órával nőtt – ezekben az esetekben az iPhone 8 Plus adta a viszonyítási alapot. Az újdonságok mindegyike támogatja a gyorstöltést, és a korábbinál jobb vezeték nélküli töltést kaptak.

Az Apple az árazás tekintetében nem szerénykedett. Az iPhone XS 400 ezer forintról indul, a 256 GB-os 460 ezer forintba kerül, az 512 gigás pedig 538 ezer forintért cserébe vihető haza; az iPhone XS Max felára minden esetben 40 ezer forint. Az iPhone XR egy fokkal olcsóbb, mint a többiek, de ez is 300 ezer forinttól indul, és 320, illetve 360 ezer forintba fog kerülni a 128 és a 256 GB-os változata. A forgalmazás hazánkban és számos más országban szeptember 28-án indul.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward