Ilyen egy prémium paneles TV tuneres monitor Samsung módra

A mai tesztünk főszereplője TN helyett a Samsung saját fejlesztésű, PLS paneljét kapta meg. Nem is igazán panaszkodhatunk a képminőségre.

Ilyen egy prémium paneles TV tuneres monitor Samsung módra

1. Bevezető

Mai kitüntetett tesztünkben a Samsung tv-tuneres, saját fejlesztésű PLS panellel felvértezett 24 inches prémium kijelzőjének szenteljük a figyelmet. A kijelző specifikációja lent olvasható, de érdemes tudni, hogy S kezdőbetűvel kapható tuner nélküli változat is, így ha valakinek megtetszik a monitor, de nincs szüksége erre az extrára, keressen rá az S24D590EW-re.

2. Samsung T24D590EW - Áttekintés

A tv-tuneres mezőnyre régebben nem volt jellemző a prémium panel, úgyhogy örültünk, mikor kipróbálhattunk egy PLS-es példányt. Ennek a panelnek hála már jó eséllyel a széles látószögek vagy a helyes színhűség miatt sem kell aggódnunk, ami eddig rendszerint probléma volt a tv-tuneres monitorok esetében. Persze azért szokás szerint a képminőség elemzése előtt még körbejárjuk a monitort, és kipróbáljuk a televíziós képességeit.

A kijelzőt jól láthatóan vonalzók mentén tervezték, mert a formaterv nagyon szögletes. A készülék szemből nagyon pofás érzetet kelt: a káva ultravékony, a jobb alsó sarokban látható apró LED lámpa prémium hatást kelt, és a talp kialakítása is egyedi. Az anyagminőségre azonban több figyelmet is fordíthattak volna, a tapogatózás során nyomban elmúlt a prémium érzés, a káva ugyanis helyenként túl vékony, nem éreztük elég erősnek.

A menüvezérlésről egy kényelmes távirányító, valamint egy 5 irányú pöcök gondoskodik, a káva hátulján. Előbbi a megszokott minőségben és kényelem mellett tette a dolgát, de utóbbira sem lehet panaszunk, mert kézre áll, és könnyen, logikusan lehet vele lépkedni a menüben. A főmenü gyakorlatilag egy gyors menü, amiből a bemenet váltás, a média lejátszó, és a főmenü érhető el. A monitoroknál megszokott fényerő/kontrasztállítás gyorsbeállításokat hiába kerestük, ezek némi barangolás után a menüben találhatók meg. A LED lámpa fényét nem tilthatjuk le a menüben, de nincs is rá szükség (ez használat közben kialszik, csak bekapcsolás után és bemenet váltás után közvetlenül világít egy kicsit).

Az említett állvány amennyire szép, annyira egyszerű. A panel előrefelé 2 fokban, hátrafelé csupán 18 fokban dönthető meg, bár még ez is egy elégséges tartomány, ezért megfelelően be lehet állítani a különböző magasságú székekhez. Csak kár, hogy az állvány brutálisan nehezen állítható, és stabilnak sem mondanánk. Egyéb ergonómiai trükköket nem tud, fix magassága van, de a panel jó helyre került, ezért állítgatni sem akartuk. Jól jönne viszont a forgatási lehetőség, ami megkönnyítené a dolgunkat, amikor a monitort az íróasztal felől az ágy felé szeretnénk fordítani.

A monitor hátulján rengeteg bemenet megtalálható, és még a felfüggesztési lyukaknak is jutott hely (VESA75), ami egy tv-tuneres monitornál különösen hasznos. A bemenetek közt megtalálható 2db HDMI. Ebből az egyiket PC-s csatlakozáshoz érdemes használni, a másikat bármire (ez utóbbi a mobiltelefonoknál video átvitelre használatos MHL szabványt is támogatja). Van egy hagyományos VGA csatlakozó is rajta, szintén PC-hez. A video bemenetek közt szerepel még a komponens és kompozit video: ezek közös csatlakozót kaptak, de a sárga színkódolásnak köszönhetően ezt sem lehet eltéveszteni. Kapunk még egy SCART csatlakozót is, mely egyből használható, és átalakító sem szükséges hozzá, mint néhány Samsung monitor esetében. A kijelzőn sajnos optikai digitális audio kimenet nincs, mindössze egy fejhallgató kimenet, és az is kényelmetlen helyen, hátul található meg. Audio bemenetből viszont kettő is van, egy pár RCA és egy 3,5mm-es jack csatlakozó. A monitor egy CI kártyaolvasóval is rendelkezik az előfizetéses, kódolt adások feloldására. A készülékben médialejátszót is találunk, ehhez kapott egy USB bemenetet is, a tévé adásokhoz pedig ott az elmaradhatatlan antenna csatlakozó.

A tesztelésre kapott készülék melléklete kicsit hiányos volt, de a Samsung információi alapján, a képen látható távirányítón és tápegység kábelen kívül, a monitorhoz kapunk egy HDMI kábelt, egy telepítő CD-t, valamint némi felhasználói irodalmat is.

3. Samsung T24D590EW - OSD és Televíziós képességek, Képprofilok

OSD és Televíziós képességek

A monitor természetesen beépített MPEG4 tv-tunerrel rendelkezik, mely a földfelszíni (DVB-T) és kábeles (DVB-C) digitális adások dekódolására is használható. Az automatikus hangolási folyamat után (ez nálunk 17 perc alatt futott le és összesen 165db csatornát talált), az analóg és digitális tévécsatornák egy csatornalistába kerültek, melyek külön menüből vagy ömlesztve is elérhetők. A lista menedzselhető, a csatornák sorrendjét magunk is megadhatjuk, és egy csatornánként konfigurálható gyerekzár is megtalálható a menüben, amit egy négyjegyű PIN kóddal lehet feloldani.

A képernyőmenü egy televízióból lett átültetve a monitorba, és a készülék kinézetre is inkább tűnik tévének, mint monitornak. A logikusan felépített grafikus képernyőmenü átlátható, a főbb képbeállításoknál nemcsak a fényerő, kontraszt, hanem a háttérvilágítás is külön állítható (a monitor esetében hagyományosan ez a fényerő beállítás). Amit mindenképpen érdemes kiemelni, az a képarány állítás, ami külön dicséretet érdemel. Ha a műsor nem megfelelő képarányban érkezik, akkor a monitor ezt képes széthúzni vagy levágni azért, hogy a kép ne torzuljon. A kijelzőt beállíthatjuk fixen 4:3 vagy 16:9-es képarányra, vagy egyénileg megadhatjuk neki, hogy mekkora képrészlet legyen levágva a 4:3-as műsorból, ez a Nagyítás mód. „Autom. széles” módban, ha széles adás jön 4:3-ba csomagolva, akkor széthúzza, egyébként marad a 4:3 arány. A „Széles nagyítás” módot extra szélesvásznú filmeknél kell elővennünk, így torzítatlanul nézhetjük a filmet a képernyő kitöltésével. Bár a tévé képe gyárilag sem rossz, finomhangolással tovább javíthatunk rajta. A haladó beállításoknál a színhőmérséklet előre beállított profilok alapján, vagy kézzel is megadható a három színcsatorna segítségével, Offset (eltolás) vagy Gain (nyereség) módban. A menüben megtalálható még a dinamikus kontraszt, az élességállítás, gammaállítási lehetőség, képzaj csökkentés (aminek elsősorban az analóg műsoroknál vesszük hasznát), fekete tónus állítás (a sötétebb szürke szín érdekében), valamint a bőrszín tónus, amivel a sárgás vagy barnás irányba tolhatjuk el a színeket. A menüben látószögjavító opciót ezúttal nem találtunk, de erre egyébként sincs semmi szüksége a monitornak, ugyanis egy nagyon jó minőségű prémium panel van benne (mellyel a következő oldalon részletesebben is foglalkozunk).

Foglalkozzunk most egy kicsit a beépített hangszórókkal, és a hangbeállításokkal. A lefelé sugárzó csipogók minősége kategórián belül lehetne kicsivel jobb, mert hangjuk erősen a középhangokra koncentrálódik. Bár ezen lehet segíteni a gyári hangsémákkal, valamint a beépített 5 sávos hangszínszabályzóval, csodát ettől se várjunk, mert a készülék műanyag háza rányomja a bélyegét a hangzásra. Van beépített térhangzás opció (DTS TruSurroundHD), amitől csak hangosabban szól a tévé, és párbeszédjavító opció (DTS TruDialog), ettől viszont érthetőbbek a párbeszédek, ez valóban hasznos. Szintén pozitívum, hogy hangerőben nincs hiány, és a beépített erősítőnek még nagy hangerőn is csak minimális alapzaja van.

A készülék támogatja a digitális (GUIDE) és az analóg műsorújságot (Teletext) is, bár a digitális csatornák miatt utóbbi már kihalófélben van. Az egyéb funkciók közt megtalálható az egytuneres PIP (kép-a-képben), amivel egy kis ablakba tehetjük egy másik bemenet vagy a tévéadás képét, így nyugodtan játszhatunk vagy dolgozhatunk mellette. Az ablak méretét és helyzetét is megadhatjuk, ami minden esetben valamelyik sarokban lesz látható. A rendszerfunkciók közt vannak energiagazdálkodási sémák is, ezzel a háttérvilágítás egy fix értékre állítható be, úgy hogy képbeállításaink sem vesznek el. A készülék rendelkezik be- és kikapcsolás időzítővel, továbbá a jel nélküli időt is beállíthatjuk, azaz, hogy a kijelző mennyi idő elteltével kapcsoljon ki, ha már nem kap videójelet.

A már említett távirányító mérete éppen ideális, nem túl nagy, és jó a fogása. A gyakran használt funkciókhoz gyorsgombok állnak rendelkezésre (médialejátszó, digitális műsorújság, teletext, képarány állítás, hangsávok és feliratok váltása, stb.), azért, hogy ezek miatt ne kelljen a menüben barangolni.

A beépített média lejátszó pendrive-on vagy külső merevlemezen tárolt filmek, hanganyagok lejátszására és képek megtekintésére használható (szövegmegjelenítésre nem alkalmas). A távirányítón lévő gyorsgomb megnyomásával a kezdőképernyőre jutunk, ahol előre el kell dönteni, hogy a fentiek közül mit szeretnénk csinálni. A videó formátumok közül nem találtunk olyat, ami kifogott volna a média lejátszón, az xvid, divx, flv, és a H.264 kodekkel készült, mkv konténerbe csomagolt formátumot is akadás nélkül lejátszotta. A feliratkezelés kiváló, a video fájl melletti és az mkv-ba csomagolt feliratokat is megtalálta, még az ékezeteket is helyesen jelenítette meg (egyébként kódlap váltásra is van lehetőség). Ahogy a hangsávokat, úgy a feliratsávokat is kiválaszthatjuk a menüben, még (pozitív és negatív) késleltetést is beállíthatunk, ha a felirat nem lenne szinkronban a filmmel. A fotók nézegetése jpg formátumban lehetséges. Zenehallgatásnál jó, hogy a támogatott audio formátum nem csak az mp3-ra, hanem a flac-ra is kiterjed, így nem kell konvertálgatni.

Képprofilok

A gyári képprofilok ránézésre nem rosszak, de a jó színhűség érdekében érdemes bekalibrálni a monitort. Mielőtt ezt megtettük volna, megvizsgáltuk a gyári profilokat:

Normál
Szórakozás

Tévézéshez mindkét séma megfelelő. Akik a harsányabb, megkapóbb képet részesítik előnyben, azoknak a Szórakozás profil, a pontosabb megjelenítést kedvelőknek a Normál séma ajánlott. Az igazán pontos színmegjelenítés érdekében viszont kézi beállításokat kellett alkalmazni, mert a kijelző kontrasztja gyárilag túlerőltetett volt, amitől torzultak a színek, és a fehéregyensúly sem volt ideális, mert a monitor képe a piros árnyalatok felé húzott. Az egyedi beállítások során a 6500K-es színhőmérsékletet, 2,2-es gammát és a 120 cd/m^2-es fényerőértéket céloztunk meg.

Helyes monitor beállításokkal
Helyes monitor beállításokkal + színprofil

A lent látható kézi beállításokkal már önmagában is sokat javíthatunk kijelző színhűségén, a saját ICC profil betöltésével pedig egészen jó eredmény érhető el. Ha nem szeretnénk kalibráltatni, akkor marad a gyári Normál profil, de a gyárilag beállított kontrasztértéken mindenképpen érdemes csökkenteni.

4. Samsung T24D590EW - Képminőség

Képminőség

A kijelző legnagyobb erénye a benne alkalmazott PLS panel, mely minőségben egy IPS panellel vethető össze. Sajnos a fekete szín megjelenítésénél ugyanaz a probléma látható, a kijelző ezt csak szemből képes tökéletesen feketének érzékeltetni, oldalról szürkének látszik. A legsötétebb szürkeárnyalatok közt sem lehet különbséget tenni, mert ezek egyformának, sötétszürkének látszanak, fekete helyett. Ezt leszámítva a kijelzőnek semmilyen problémája nincs, színei szépek és természetesek, még sávosodás sem látszott a színátmeneti gradienseken. A fényerőtartalékot is lemértünk, hogy feltérképezzük a monitor lehetőségeit. A bekalibrált monitoron a legnagyobb fényerő 225 cd/m^2, a legkisebb 26 cd/m^2 volt egy fehér képernyőn. E szerint a monitort nem gond lesötétíteni a szemkímélő használathoz, és a kijelző napsütésben is még olvasható marad (bár ebben segít a panel matt bevonata is, mert ez nem egy egetverő érték). A szövegmegjelenítés a monitor digitális bemenetein tökéletesen éles, de a VGA már kicsivel homályosabb náluk.

1920*1080
1680*1050
1280*720
1920*1080
1680*1050
1280*720

Amikor nem tudunk, vagy nem akarunk maximális felbontásban játszani, akkor jól jön a kijelző remek interpolációs képessége. Intelligens képarány kezelés nincs, ezért a képarányt nekünk kell kapcsolgatni, ami kényelmetlen. Ráadásul csak 2 képarányt ismer a tévé, 16:9 és 4:3, ezért a 16:10-es felbontások és az 1280*1024-es felbontás is torzítva jelenik meg a képernyőn. Ha tehát jó minőségben szeretnénk játszani, akkor érdemes a 16:9-es és 4:3-as felbontások közül választani, az 1600*900, 1280*720, 1280*960, 1152*864, 1024*768 képméretek remek minőségben nézhetők, szövegolvasásra is alkalmasak.

A betekintés szögek csodásak, a kijelző minden irányból megtartja szép színeit. A kontrasztcsökkenés minimális, ezért a kép bárhonnan nézve élvezhető. Képszerkesztéskor fontos, hogy amikor egy homogén képet nézünk szemből, a képernyő minden része egyforma színűnek látszik, nincs fakulás vagy színtorzulás.

Egy apróbb bevilágítástól eltekintve a háttérvilágítás szép egyenletes. Ezen kívül a sarkok felől látható halvány kivilágosodás, de ezek csak minimális hibák, és csak akkor látszanak, ha keressük őket.

Az egyenletességről készült táblázat azt támasztja alá, hogy a kép szélein némileg sötétebb a háttérvilágítás, az eloszlás tehát nem tökéletes, de azért így is elég jó.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezve
Fekete képernyő hosszú záridővel fényképezve

Lássuk a sebességet. A monitorban gyorsítás van, ennek köszönheti 2ms-os válaszidejét, ami a prémium paneles kijelzőknél különösen alacsony érték. A gyorsítás állítható, de nem érdemes a legnagyobb sebességet választani, mert a túlvezérlés miatt gyors mozgásnál látható némi szellemkép. Ha a gyorsítást közepes fokozatra állítjuk, vagy kikapcsoljuk, megszabadulunk ettől a problémától. Van viszont némi bemeneti késése is a kijelzőnek, ami célzáskor nem túl előnyös. A sebességgel még így sincs gond, de a 2ms-os mezőny helyett mi inkább a középmezőnyben helyeznénk el a monitort.

5. Értékelés

Samsung T24D590EW értékelés

A Samsung legújabb tv-monitor készüléke a prémium mezőnyben indul, ezért egy hiánypótló eszköz, hiszen az ehhez hasonló kijelzők a költségcsökkentés érdekében általában TN panellel készülnek. A monitorban egy saját fejlesztésű PLS panel található meg, ami jótékony hatással van a képminőségre. A kijelző színei már gyárilag sem rosszak, de ha rászánjuk az időt a finomhangolásra, akkor egy egészen pontos monitort kapunk. Szemmel vizsgálva a háttérvilágítás szép egyenletes, a sötét jelenetek feltárása azonban nem tartozik a készülék erősségei közé, ami a panel technológiai korlátaiból fakad. A monitor filmnézésre még ezzel együtt is kiváló, a digitális bemenetek élességével sincs probléma, még az alacsonyabb felbontások is remek minőségben nézhetők. Igaz, amikor a készüléket monitorként használjuk, akkor csak a 16:9 és 4:3 képarányok közül választhatunk (tévé üzemmódban az összes képarány elérhető), ráadásul kényelmetlen, hogy ezt kézzel kell kapcsolgatni. A képminőséggel kapcsolatban érdemes még kiemelni a csodás látószögeket, a monitor minden irányból megtartja szép színeit, ami egy tv-tuneres monitornál különösen fontos. A monitorral játszani is lehet, mert csak viszonylag kis bemeneti késése van, és durva utánhúzástól sem kell tartani.

A készülék nem csak monitorként, hanem televízióként is helyt állt. A televízióknál már megszokott összes kényelmi funkciót támogatja, még egy egytuneres PIP opció is a rendelkezésünkre áll. Kár, hogy a számos képi és hangszolgáltatás mellett magukra a hangszórókra már nem jutott annyi figyelem. Hangerőben nincs hiány, de az átlagos minőségű hangszórók miatt érdemes elgondolkodni külső hangszórók beszerzésén is. A beépített médialejátszó támogatja a népszerűbb video és audio formátumokat, de még az flv és flac fájlok sem okoznak neki gondot. Az ékezetes feliratokat helyesen jeleníti meg, több kódlapot ismer, és felirat késleltetést is lehet benne állítani. A távirányító nagyon kényelmes, de jó tudni, hogy a menüvezérlő pöcök is szépen teszi a dolgát, ha épp szükség van rá. A készülék anyagminősége elfogadható, helyenként ugyan vékony a káva, de a szépsége kárpótolhat minket érte. A monitor állványával viszont nem voltunk igazán megelégedve, mert bár nagyon egyedi, nem bizonyult igazán stabilnak, és csak döntögetni lehet, azt is nehezen.

A kijelzőhöz megkapjuk a Samsung elmaradhatatlan 3 napos pixelhiba-garanciáját is. Mindent összevetve, ezúttal egy tisztességesen összerakott tv-tuneres monitorral volt dolgunk, ami bőven túlszárnyalta a vállalható szintet. Még komolyabb képminőségbeli aggályok sem merültek fel, ezért az ajánlott minősítést is megkapja tőlünk.

Webshop: Samsung T24D590EW

Hivatalos honlap

Samsung T24D590EW

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward