Így szállt le a Perseverance a Marsra

A NASA közzétette a landolás közben készített videót és a mikrofon első felvételeit is.

Így szállt le a Perseverance a Marsra

Az űrügynökség új marsjárója február 18-án ereszkedett le a szomszédos bolygó felszínére, minden idők legösszetettebb mobil kutatólaborját juttatva a Marsra. A landolás után a rover rögtön haza is küldött egy képet, amiről már akkor tudni lehetett, hogy ez csak kezdet, és a következő napokban még izgalmasabb felvételek várnak ránk. A marsjárót és a leszállóegység többi elemét ugyanis több műszaki kamerával is felszerelték, amelyek összesen 30 ezer képkockát rögzítettek a landolás alatt, először dokumentálva ilyen részletességgel egy Marson való leszállást.

Az eredményre nem kellett sokat várni, a NASA hétfőn közzétette a landoláskor készült videót. A mellékelt felvételen több szögből is láthatók az események. Az első képek a hátoldali pajzs felfelé néző kamerájától származnak, és a szuperszonikus ejtőernyő kinyitását közvetítik. A 70 kilogrammos ernyőt egy robbanótöltet segítségével engedték szabadjára, és mindössze 0,7 másodperc alatt nyílt ki (ezért a felvétel egy lassított verziója is látható a képernyőn). Az ernyő kinyitásakor a rover 1500 km/órás sebességgel száguldott a felszín felé, az ernyő ezt 300 km/órára mérsékelte.

Galéria megnyitása

Ezt követően a leszállóegység alján lévő egyik kamerára vált a kép, amely az űreszközt a légkörben való elégéstől megóvó hőpajzs leválását mutatja. Utána a közeledő felszínt láthatjuk a rover lefelé néző kameráin keresztül. A Perseverance a 45 kilométer átmérőjű Jezero-kráterben landolt a Mars északi féltekéjén, amelyet azért választottak ki, mert évmilliárdokkal ezelőtt egy nyílt vízi tó volt benne, a kráter északnyugati részén pedig egy folyódelta maradványai is láthatók, így a bolygó nedvesebb időszakában alkalmas lehetett az életre is. Ereszkedés közben ez a delta is látható egy pár pillanatra, valamint a kráterben található más érdekességek, kisebb becsapódásnyomok, dombok, homokdűnék, sziklák és kövek is feltűnnek.

Aztán a felszín közelében, amikor már az ereszkedő rover által megbolygatott por is látszik a képen, ismét több szemszögből követhetjük az eseményeket: a jobb oldalon folytatódik az ereszkedés lefelé, míg a bal oldalon a rover felfelé néző, alatta pedig az égi daru lefelé néző kamerájának képe látható. A már a Curiosity leszállásánál is bevetett darurendszer az utolsó 20 méteren segítette a felszínre a rovert. Amikor a marsjáró eléri a felszínt, egy pillanatra eltűnik a maga keltette porfelhőben, viszont felfelé néző kamerán tisztán látszik, ahogy az égi daru leválik és elrepül.

Galéria megnyitása

Az MRO űrszonda egyébként azt is rögzítette egy átfogó képen, hogy a leszállás során használt és levált különböző elemek végül hol kötöttek ki a roverhez képest. A felvételen a sárga négyzetek oldalhossza 200 méter.

A roverre szerelt EDL mikrofon a leszállás alatt sajnos nem működött, viszont a felszínen a másik mikrofonnal sikerült rögzíteni a marsjáró körüli szelek hangját. Ez a mikrofon egyrészt pontosan erre, vagyis a marsi légkör hang alapján való vizsgálatára szolgál, másrészt a kémiai kísérletekben is szerepet játszik majd, segítve a lézeres elemzési munkálatokat.

A sikeres landolást követően a rover magáról is készített néhány felvételt az árbocára szerelt kamerák révén. A képeken látható szürke-fekete körök kalibrálópontok, amelyek a kamerák beállítását segítik. Végül egy 360 fokos panorámakép is készült a leszállóhely környékéről. A NASA ígéretéhez híven elkezdte közzétenni a kamerák által készített nyers képeket, amelyek ezentúl gyakorlatilag azonnal hozzáférhetők, amint megérkeznek a Marsról. A Perseverance oldalán található könyvtár máris több mint 4700 fotót tartalmaz.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap