Így néz ki egy adatközpontokba szánt hatalmas Intel Xe GPU

Az új chip belsejében több chiplet foglalhat helyet a hozzájuk tartozó HBM2 fedélzeti memóriával karöltve, ám az egyelőre nem derült ki, pontosan milyen összetevőkből épül fel a rejtélyes újdonság.

Így néz ki egy adatközpontokba szánt hatalmas Intel Xe GPU

Az Intel Graphics Twitter oldalán a napokban egy rejtélyes chip jelent meg, amely a jelek szerint nem más, mint egy speciális, kifejezetten adatközpontokba szánt gyorsító, ami az Intel új, Xe architektúrája köré épül. Ez, vagyis az Xe architektúra az iGPU-k szintjétől a gamereknek szánt videokártyákon át egészen az adatközpontok számára készített gyorsítókig többféle szegmensben is megjelenhet idén, a rajt pedig június folyamán esedékes, amennyiben még mindig a korábbi menetrend van érvényben.

Galéria megnyitása

A Twitteren megjelent bejegyzésben egy hatalmas chip látható, amelyről igazából hivatalosan még csak annyit árultak el, hogy az Xe architektúrát használja és az adatközpontok szegmensét veszi célba. A chip mellett egy AA formátumú akkumulátor is látszik, az viszont rejtély, pontosan mit rejt a tokozás. A feltételezések szerint mindenképpen MCM, azaz Multi-Chip Module rendszerű megoldásról lehet szó, amelynél az IHS alatt több GPU és némi HBM2 alapú fedélzeti memória is helyet foglalhat.

A lapka alján látható komponensek alapján az IHS alatt összesen négy chip lehet a hozzájuk tartozó HBM lapkákkal együtt – minden egyes „chiplet” esetében két részre oszlik a tápellátás, vagyis a kisebbik a HBM2 lapkákat, a nagyobbik pedig magát a GPU-t láthatja el megfelelő mennyiségű árammal. Mivel a chipről Raja Koduri, az Intel grafikai részlegének vezető mérnöke és alelnöke osztott meg bejegyzést, így szinte teljesen biztosra vehető, hogy Xe alapú GPU-ról van szó.

A több tízmillió tranzisztorral rendelkező speciális chip egy érdekes, a szerverprocesszorokéra hasonlító tokozással érkezik, ami nagyobb, mint az LGA-2066, de kisebb, mint az LGA-3647. A Tom’s Hardware számításai szerint a lapka alján 2688 érintkező foglal helyet, maga a chip pedig 77,6 x 50, illetve 80 x 52 milliméter közötti kiterjedéssel bírhat, azaz tényleg nem pici.

Galéria megnyitása
A jobb oldali bejegyzést már törölték

Remélhetőleg az elkövetkező hetek folyamán további információ is napvilágot lát az újdonsággal kapcsolatban, illetve idővel az is kiderülhet, milyen videokártyákkal készül az Intel az AMD és az Nvidia elleni küzdelemre a VGA piacon.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap