Így néz ki belül az Apple A12 Bionic

Az új rendszerchipben a CPU sokkal kisebb lett, és az egész lapkának a területén is tudott faragni a vállalat, de ehhez kellett a friss gyártástechnológia.

Így néz ki belül az Apple A12 Bionic

A TechInsights jó szokásához híven alaposan szemügyre vette az új generáció iPhone-okban található rendszerchipet. Az elemzés révén kaptunk egy képet az Apple A12 Bionic felépítéséről, így kiderült, hogy miként változott a lapka, valamint a benne található komponensek mérete, az előző generációs központi chiphez képest.

Az Apple A12 Bionic hasonlóan az A11 Bionic-hoz a TSMC-nél készül, azonban itt már nem a korábban használt 10 nm-es gyártástechnológia került bevetésre, hanem az új 7 nanométert vette alkalmazásba az Apple. Ennek a váltásnak köszönhetően a cég elérte, hogy a friss terméke nemcsak, hogy erősebb, hanem még kisebb is lett az elődjénél. A TechInsights számításai szerint a rendszerchip mindössze 83,27 négyzetmilliméteres alapterületű lett, míg a tavalyi A11 Bionic még 87,66 mm²-es méretű volt. Ennek megfelelően nagyjából 5 százalékot sikerült lentebb faragni a méretet, ami elsőre talán nem hangzik soknak, de tekintve, hogy a következő években valószínűleg több száz milliós tételben lesz erre szüksége az Apple-nek, ez is sokat számít.

Galéria megnyitása

A részleteket megnézve látható, hogy a processzor körül nem történt nagy változás a felépítésben az Apple A11 Bionic-hez képest, és ennek köszönhetően az új lapkában a korábbinál sokkal kisebb helyet foglal el a CPU a magok szintjén és az egészét tekintve is. A teljesítményre kihegyezett, nagyobb magok 2,68-ról 2,07 mm²-re „olvadtak”, a kisebb, energiahatékonyságra kihegyezett megoldások pedig már csak 0,43 négyzetmilliméteresek a korábbi 0,53 helyett. A számítások szerint az egész processzor csak 11,9 mm²-t vesz el az Apple A12 Bionic-ból, miközben a felmenőjénél még 14,48 mm²-ről beszélhettünk a CPU méreténél. Amit még pontosan be lehet azonosítani, és a fizikai mérete is biztosan tudható, az a grafikus vezérlő. Az új rendszerchipben található GPU teljes egészében 14,88 négyzetmilliméteres lett, míg az egyes feldolgozók tekintetében 3,23 mm²-es, ezzel szemben az Apple A11 Bionic IGP-je még 15,28 mm²-es volt 4,43 négyzetmilliméteres magméret mellett.

Galéria megnyitása

Az arányokat tekintve a processzoron nagyon sokat nyert az Apple, ezen a területen összesen 18%-ot tudott lentebb faragni, a vállalat. És még a grafikus egységen is nyert 3 százalékot, pedig ez állítólag 50 százalékkal gyorsabb lett, mint az Apple A11 Bionic-ban található megoldás volt, ami egyáltalán nem elhanyagolható.

A TechInsights a felvételeken megjelölte még a memóriavezérlő részeit, amiből négy található az Apple A12-ben. Ezeken felül pedig a Nerual Engine vélt helyét is feltüntette. Az NPU sokkal nagyobb lett, mint az Apple A11 Bionic esetében volt, ez ugyanis már kettő helyett nyolc magból épül fel. Amennyiben a TechInsights információi helytállóak, a neurális feldolgozók mérete már meghaladja az energiahatékonyságra kihegyezett processzorklaszter területét is. Ennek az egységnek egyre fontosabb szerepet szán az Apple, szóval nem véletlen, hogy ekkora szilíciumot áldoz rá.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap