Így néz ki az Nvidia Shield darabokra szedve

Az Nvidia játékkonzolja még csak most jelent meg, de az iFixIt munkatársai máris darabokra szedték.

Így néz ki az Nvidia Shield darabokra szedve

Az Nvidia várva várt játékkonzolja, a Shield végre hódító útjára indult, így kiderült, pontosan milyen komponensekből áll a termék, sőt, pontos tulajdonságairól, illetve szolgáltatásairól is lehullott a lepel.

Az apró játékkonzolt időközben az iFixIt munkatársai is szétszedték, így részletes képet tudunk adni arról, pontosan mi lapul a kompakt házban. Az iFixit csapata egyébként alapvetően a termékek javíthatóságát vizsgálja, így a szétszedési folyamat végén egy pontszámot kap minden páciens, ami remekül ábrázolja, mennyire egyszerűen lehet saját kezűleg javítani az adott eszközt. Munkásságukkal sok kíváncsi embert kímélnek meg attól, hogy kíváncsiságuk kielégítésére saját eszközeiket szedjék szét.

Maga az Nvidia Shield egy 158 x 135 x 57 milliméteres játékkonzol, ami mindennel fel van szerelve annak érdekében, hogy kényelmesen, hatékonyan játszhassunk rajta. Az Android Jelly Bean (pontosabban 4.1.2-es) operációs rendszerrel felszerelt termék egy kinyitható érintőkijelzőt kapott, ami mindössze 5 colos képátlóval bír, felbontása pedig 1280 x 720 pixel. A "Retina minőségű" LCD kijelző IPS panelre alapoz, ami széles látószögeket, valamint remek minőségű képi megjelenítést biztosít.

Nvidia Shield - Szétszedés folyamatban (Forrás: iFixit)
Nvidia Shield - Szétszedés folyamatban (Forrás: iFixit)

A kijelző alatti területen a játékkonzol különböző gombjait, illetve karjait találjuk. Ezek között két analóg joystick, egy D-pad, jobb- és bal analóg ravasz, jobb és bal bumper, illetve A/B/X/Y gombok találhatóak. Rajtuk kívül hangerőszabályzó, Android Home és Back gomb, illetve Start gomb is jelen van a kínálatban. A felső részen két apró hangszóró lapul, amelyek sztereó hangzással teszik még élvezetesebbé a játékot.

Nvidia Shield - Szétszedés folyamatban (Forrás: iFixit)
Nvidia Shield - Szétszedés folyamatban (Forrás: iFixit)

A ház belsejében nem túl meglepő módon egy Tegra 4-es SoC egység lapul, amely a processzormagok mellett integrált videó vezérlőt is tartalmaz. A SoC belsejében öt darab Cortex-A15-ös processzormag dolgozik, amelyek közül négyen 1,9 GHz-es magórajelen ketyegnek, az ötödik pedig egy alacsony fogyasztású példány, amely alacsony terhelés mellett veszi át a feladatvégzést, így segít az akkumulátoridővel való spórolásban. Az IGP szerepét egy GeForce sorozatú, ultra alacsony fogyasztás mellett üzemelő egység tölti be, ami OpenGL ES 2.0 támogatással szolgálja ki a rendszert. A SoC mellé LPDDR3-as memóriachipek kerültek. Ezekből az SK Hynix H5TC4G63AFR típusú memóriachipekből összesen négy áll rendelkezésre, amelyek egyenként 512 MB-os kapacitást kínálnak, így a rendszermemória kapacitása összesen 2 GB. Az adatok tárolásáról 16 GB-nyi eMMC tárhely gondoskodik, amit egy Samsung gyártmányú, KLMAG2GE2A típusú beágyazott memóriachip biztosít. Hardver szinten rendelkezésre áll még egy kétantennás AzureWave AW-AH691-es 802.11 a/b/g/n WiFi adapter, egy Realtek AL5639-es audió vezérlő és egy InvenSense MPU-6050 típusú egység is, ami háromtengelyes giroszkópként és háromtengelyes gyorsulásmérőként funkcionál. Ezeken kívül Bluetooth 3.0-s adapter és GPS modul is jelen van a kínálatban.

A Shield 28,8 wattórás akkumulátorral is rendelkezik, méghozzá lítium-ion típusúval. Az energiaforrás 3,7 voltos feszültséget kínál és 7350 mAh-s kapacitással bír, így egyetlen teljes töltéssel akár tízórányi játékidő is nyerhető, videók lejátszásakor azonban akár 20 órán át is üzemelhet a rendszer.

Nvidia Shield - Szétszedés folyamatban (Forrás: iFixit)
Nvidia Shield - Szétszedés folyamatban (Forrás: iFixit)

Az 579 grammos játékkonzol mini-HDMI videó kimenettel, Micro-USB 2.0-s csatlakozóval, Micro-SD memóriakártya-olvasóval és 3,5 milliméteres jack audió fejhallgató kimenettel érkezik, ami mikrofon támogatással is rendelkezik.

Az újdonságra már most több, mint 100 féle androidos játék érhető el, de a tegnap megjelent friss, béta státuszú GeForce driver alkalmazásával, WiFi kapcsolat mellett PC-s játékok is streamelhetőek az Nvidia Shield 5 colos kijelzőjére, így PC-s játékainkkal kényelmesen játszhatunk az apróságon. A PC Streaming szolgáltatás egyelőre csak GeForce GTX 650-es, vagy ennél modernebb videokártyával ellátott PC konfigurációval vehető igénybe, a mobil videokártyákhoz még nincs támogatás. A szolgáltatás használatához Windows 7 vagy Windows 8 operációs rendszerre, a fentebb említett GeForce driverre és 802.11n WiFi kapcsolatra van szükség - utóbbi legalábbis erősen ajánlott. Processzorból minimum Core i3-2100-as, vagy AMD Athlon II X4 630-as modellre van szükség a zökkenőmentes játékhoz.

Nvidia Shield - Az alkatrészek (Forrás: iFixit)
Nvidia Shield - Az alkatrészek (Forrás: iFixit)

Az iFixit munkatársai által készített fotókról egy megdöbbentő érdekesség is kiderül: az Nvidia Shield meglepő módon aktív hűtést kapott, amire valószínűleg csak nagyon kevesen számítottak. Aki kíváncsi az iFixit munkatársai által készített teljes szerelési útmutatóra, itt megtalálja azt. A 300 dolláros Nvidia Shield a szokásos 10 pontból hatot kapott, azaz közepesen könnyű otthoni körülmények között szerelni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward