Így működik az Apple Fusion Drive adattároló rendszere

Az Apple Fusion Drive technológiája mégsem az, aminek korábban látszott.

Így működik az Apple Fusion Drive adattároló rendszere

Az Apple friss iMac és Mac Mini konfigurációit korábbi hírünkben már bemutattuk, de akkoriban még nem lehetett pontosan tudni, hogy milyen eljárással üzemel a Fusion Drive technológia, ami az adattároló opciók közötti felsorolásban lapult. Akkoriban az Intel SRT eljárásával megegyező megoldásra gondoltunk, ám az igazság egy picit más – most el is mondjuk, mit lehet tudni a Fusion Drive-ról, hála az AnandTech-nek.

Az említett Apple termékek esetében a Fusion Drive opció annyit jelent, hogy a rendszer egy 128 GB-os SSD meghajtót, valamint választásunktól függően egy 1 TB-os vagy 3 TB-os adattároló kapacitást biztosító merevlemezt alkalmaz az adatok tárolására. Az Apple célja, hogy a kétféle adattároló segítségével egy olyan megoldást kínálhasson, amely adattároló kapacitás és gigabájtonkénti ár tekintetében egyaránt versenyképes, és még kellően gyors is.

Maga az SSD egy speciális nyomtatott áramköri lapon helyezkedik el – ugyanolyanon, mint amilyet az Apple a MacBook Air és MacBook Pro modellekben alkalmaz. Ennek fényében ugyanolyan Toshiba vagy Samsung SSD vezérlővel ellátott megoldásokról lehet szó, amelyeket korábbról már ismerhetünk.

Ezzel az SSD meghajtóval működik együtt az 1 TB-os vagy 3 TB-os rendszer, méghozzá úgy, hogy a felhasználó az SSD és az adott HDD adattároló kapacitását egy nagy meghajtó formájában érheti el, illetve használhatja. Maga az operációs rendszer és az előtelepített alkalmazások az SSD meghajtón helyezkednek el, ahogy azt már korábban is írtuk. Amennyiben a Fusion Drive eljárás engedélyezve van és éppen írni szeretnénk a tömbre, akkor a rendszer a NAND Flash tárhelyen létrehozott 4 GB-os írási gyorsítótárat használja erre a célra. Az írások tehát ezen az írási gyorsítótáron mennek keresztül, majd ahogy a rendszer a helyükre másolta őket, törlődnek. A Fusion Drive a felhasználó ténykedését monitorozva rakosgatja az adatokat a merevlemezre, illetve az SSD-re: a gyakran használt állományok az SSD-re, a kevésbé gyakran használtak pedig a merevlemezre kerülnek. A másolás befejezéséig az adatok a gyorsítótárban, illettve eredeti helyükön is megmaradnak, így egy esetleges áramszünet vagy véletlen rendszerkikapcsolás alkalmával adataink nem vesznek el.

A Fusion Drive eljárás teljesen automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül működik, így nincs is semmi olyan menü Mac OS X Mountain Lion-on belül, amellyel módosítani lehetne a működését. Az eljárás az átlagfelhasználók számára tökéletes és kényelmes megoldás lehet, hiszen felhasználói beavatkozás nélkül üzemel és jobb teljesítményt kínál, mint ha csak merevlemezre támaszkodna a rendszer. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward