Így képzeli el az Nvidia a játékpiac jövőjét

Lehullott a lepel az Nvidia nagy újításairól, amelyek valóban forradalmasíthatják a játékpiacot.

Így képzeli el az Nvidia a játékpiac jövőjét

Az Nvidia illetékesei néhány hete ígérték meg, hogy az idei GDC alkalmával lerántják a leplet arról, hogyan képzelik el a játékpiac jövőjét. Sejthető volt, hogy a bejelentések a GRID-hez, illetve egy új, valószínűleg Tegra X1 alapú termékhez kapcsolódnak majd – most végre lehullott a lepel minden részletről.

Bemutatkozott a Shield konzol, amely az Nvidia nézőpontjából valóban a játékpiac jövőjét képviseli. Az Android TV operációs rendszert futtató, kifejezetten elegáns dizájnnal rendelkező újdonság erős hardvert rejt, ami a játékok futtatásán felül segít "felokosítani" is az adott televíziót.

Hogy mit is kell tudni az új Shield-ről? Ez egy kompakt, 130 milliméter magas, 210 milliméter széles és 25 milliméter vastag apróság, amely mindössze 654 grammot nyom a mérlegen. Az elegáns, anodizált alumínium házzal és zöld ledes világítással rendelkező konzol az Nvidia Tegra X1-es SoC egységére épül, ami játékon kívül akár 4K-s tartalmak lejátszására és felvételére is használható, méghozzá 60 képkocka/másodperces sebességig – VP9, H.265 vagy H.264 kodek használatával. Emiatt a Shield kiérdemelte a világ első 4K-s Android TV-jének járó előkelő címet is. A SoC mellé 3 GB-nyi fedélzeti memóriát kapcsolnak, az adatok tárolásáról pedig 16 GB-nyi NAND Flash tárhely gondoskodik. Utóbbi természetesen bővíthető, hála a microSD memóriakártya-olvasónak, amelybe a SanDisk jóvoltából akár 200 GB-os microSD kártya is kerülhet.

Az igényes dizájnnal rendelkező konzol fedélzetén 802.11ac WiFi vezérlő is helyet kapott 2X2 MIMO kiépítésben, de rajta kívül egy Bluetooth 4.1-es vezérlő, illetve egy Gigabites Ethernet port is jelen van a kínálatban.

A csatlakozók között egy HDMI 2.0-s videó kimenetet, két darab USB 3.0-s portot, egy microUSB 2.0-s portot, valamint egy microSD memóriakártya-olvasót találunk. A rendszer kényelmes irányításáról egy apró, könnyen kezelhető infra távirányító gondoskodik, amely hangalapú vezérlésre is módot ad – ez a jelek szerint külön megvásárolható kiegészítő lesz, csak úgy, ahogy a konzol álló pozícióját biztosító állvány is. Az apró távirányítón egyébként egy fejhallgató csatlakozó is helyet kapott. Extra, hogy rendszer a Logitech Harmony távirányító sorozatával is kompatibilis, így ha ilyenünk van otthon, a távirányítás kényelmesen megoldható. A komplett rendszer tápellátásáról egy 40 wattos külső tápadapter gondoskodik.

Az Nvidia újdonságával helyi játékokkal éppúgy játszhatunk, mint felhő alapú játékokkal – utóbbiak a GRID szolgáltatáson keresztül érkezhetnek. A GRID lényege, hogy a játék egy távoli szerveren fut, irányítását pedig a felhasználó végezheti, méghozzá meglehetősen alacsony késleltetés mellett.

A videó folyam 1080p-s felbontásban, 60 képkocka/másodperces maximális képfrissítési rátával érkezhet, hatékony kódolásáról pedig H.265-es kodek gondoskodik, amely a H.264-hez képest jelentősen hatékonyabb. A GRID szolgáltatás várhatóan májusban lép ki a béta állapotból.

A GRID szolgáltatás a jelek szerint előfizetéses lesz és két szintben érkezik: alap- és prémium változatban. Az egyes szintek árazásával kapcsolatban egyelőre nem derültek ki részletek, de a dolgok jelenlegi állása szerint erősen úgy tűnik, hogy egyik sem lesz ingyenes. Ezzel együtt a GRID-en keresztül játékokat is lehet majd vásárolni – ez a legújabb és legnépszerűbb címek esetében lesz elérhető opció. Az árazás az aktuális információk szerint a kereskedelmi forgalomban kapható PC-s címekével lesz egy szinten.

A Shield konzol vezérlését a már jól ismert és sokak által kedvelt kontrollerrel végezhetjük, ami füles kimenetet is kapott, teljesítmény tekintetében pedig nem lesz vérszegény a rendszer: az Nvidia szerint a Tegra X1 alapú megoldás az Xbox 360-hoz képest kétszer nagyobb teljesítményt kínál, fogyasztása pedig csak egy ötöde lesz a népszerű, de kicsit öregecske konzolénak. A Shield egyébként számos nagy címmel is megbirkózik: az Nvidia bemutatója szerint a Borderlands: The Pre-Sequel, a The Talos Principle, a Doom 3: BFG Edition, és a Crysis is folyékonyan fut az apróságon (induláskor 50+ cím lesz rá).

A Shield és az Nvidia GRID szolgáltatásának végleges változata egyaránt májusban rajtolhat el. A Shield konzolért 199 dollárt kérnek majd el, ebben benne van egy kontroller is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward