Így fest az AMD RYZEN és EPYC processzorok útiterve 2023-ig

A Financial Analyst Day 2020 alkalmával néhány processzorpiaci útiterv is előkerült, amelyek képet adnak a szegmensek várható alakulásáról.

Így fest az AMD RYZEN és EPYC processzorok útiterve 2023-ig

rissült az AMD processzorpiacot érintő útiterve, amelyről a Financial Analyst Day 2020 alkalmával esett szó, ahogy sok másról is. Mivel azonban a befektetők és az üzleti felhasználók szerepelnek a célkeresztben, így inkább az üzleti platformokkal kapcsolatban osztottak meg több információt, hiszen ezek hosszabb termékciklussal rendelkeznek, így nem árt, ha a célcsoport időben látja, milyen változások várhatóak, ezáltal könnyebben tudnak tervezni.

Üzleti fronton, vagyis az Epyc vonalat nézve azt láthatjuk, hogy a következő generációs platform, amelynek főszereplői a ZEN 3 architektúra köré épülő Milan processzorok lesznek, az aktuális év végén kerülhetnek forgalomba. Ez igazából nem túl meglepő információ, hiszen a korábbi pletykák és tájékoztatások jóvoltából eddig is tudhattunk róla.

Galéria megnyitása

A következő nagy lépcső a ZEN 4 lesz, amely a Genoa processzorok formájában érkezik, de majd csak 2022 folyamán. Ezek a processzorok foglalnak helyet a nemrégiben bejelentett új amerikai szuperszámítógép-fürtben is, ami az El Capitan nevet viseli. Az alapján, hogy az AMD-nél Epyc-fronton 12-15 hónap telik el egy-egy frissítés között, és a Milan processzorok az év végén érkeznek, a Genoa sorozat esetében erősen valószínű, hogy 2022 első felében esedékes majd a rajt.

Érdekesség, hogy a Zen 3 alapú Milan esetében kissé átalakították az útitervet, ugyanis korábban a 7 nm+ jelölést alkalmazták, ám ebből sokan azt gondolták, hogy a TSMC második generációs, EUV alapú gyártástechnológiáját takarja, ám a valóságban a 7 nm-es csíkszélesség egy fejlettebb kiadásáról van szó. Azt egyelőre nem akarják elárulni, pontosan mit takar a „fejlettebb” jelző, valamint azt sem, hogy ez a gyártástechnológia beveti-e már az EUV levilágítás nyújtotta előnyöket.

Ebben a tekintetben később várható részletesebb tájékoztatás. Ide kapcsolódik még az is, hogy a jövőben nem alkalmazzák többet a „+” jelölést annak érdekében, hogy a hasonló eseteket elkerülhessék. A ZEN 4 alapú Genoa processzorok egyébként 5 nm-es csíkszélességgel készülnek majd. Arról egyelőre nem beszéltek az AMD illetékesei, hogy az új processzor-generációknál pontosan milyen előrelépésekre számíthatunk, ám ezekről is szó eshet a későbbi rendezvényeken.

Galéria megnyitása

A konzumerpiacra szánt RYZEN processzorok esetében még kevesebb információt csepegtetett a vállalat, mint a szerverprocesszoroknál. Annyi biztos, hogy a ZEN 3 architektúra idén a konzumerpiacra is megérkezhet. Az AMD szerint a ZEN 3 alapú asztali processzorok, asztali APU-k, mobil APU-k és HEDT processzorok 2021 végéig mindannyian elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban, az architektúra első képviselői pedig még idén, valamikor az év későbbi részében jelennek meg. Ide kapcsolódik az is, hogy a következő generációs RYZEN asztali processzorok, amelyek már ZEN 3 architektúra köré épülnek, a Vermeer kódnevet viselik, arról azonban nem esett szó, hogy pontosan milyen újításokat hoznak.

Nincs kizárva, hogy először a nagyobb profittal kecsegtető üzleti termékekkel árasztja el a piacot az AMD, hiszen ezen a területen még tovább szeretné növelni piaci részesedését annak érdekében, hogy a profit is emelkedjen. Igazából mind a konzumerpiacon, mind pedig az üzleti szegmensben jól állnak a termékei ár és teljesítmény terén, így érdemes kihasználni az erőfölényt a minél gyorsabb részesedés-növelés érdekében. Ennek értelmében a konzumerpiaci ZEN 3 rajt erősen limitált lehet idén, hiszen túl sok oka nincs a sietségre a vállalatnak, az üzleti szegmensre azonban megéri még több erőforrást fordítani. Hogy pontosan miként alakul a végleges forgatókönyv? Idén kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap