Ígéretesek a Moderna COVID-19-vakcinájának első hivatalos eredményei

A védőoltás a jelek szerint hatásos, a betegség által generáltnál erősebb immunválaszt produkál, a mellékhatások pedig enyhék.

Ígéretesek a Moderna COVID-19-vakcinájának első hivatalos eredményei

Az eredményeket kedden publikálták a szakértők a New England Journal of Medicine oldalain. A Moderna előzetesen már közölt adatokat a klinikai vizsgálattal kapcsolatban, részletes információkat azonban most először tettek közzé. Bár a vakcina klinikai vizsgálata még mindig az elején jár, és a mostani eredmények az első fázisból vannak, amelynek elsődleges célja pusztán a hatóanyag biztonságosságának emberi tesztelése, az eredmények ígéretesnek látszanak. Messzemenő következtetéseket ugyanakkor egyelőre nem lehet levonni belőlük.

Az eredmények alapján a vakcina biztonságosnak tűnik, és ami még biztatóbb, hatásosnak is látszik, már amennyire ezt a mért adatokból meg lehet állapítani. A kutatásban résztvevő önkéntesek mindenesetre több semlegesítő antitestet termeltek a védőoltás hatására, mint a COVID-19-en átesett betegek többsége. Ehhez az immunválaszhoz két oltásra volt szükség, amelyeket négy hét eltéréssel adtak be.

A vakcinák célja, hogy a természetes fertőzést imitálva úgy váltsanak ki immunválaszt, hogy nem betegítik meg az embert. A jelek szerint a vizsgálatban résztvevő korlátozott számú alanynál erre alkalmas volt a védőoltás, mondta el Anthony Fauci, a vizsgálatban közreműködő NIAID igazgatója. Az eredmények egyébként nagyjából hasonlóak, mint a Pfizer és az BioNTech hasonló vakcinája kapcsán szintén nemrég nyilvánosságra hozott előzetes adatok.

Galéria megnyitása

A Moderna július 27-től kezdi meg a vakcina 3. fázisú klinikai vizsgálatát, amelynek keretében 30 ezer embernek adják be a védőoltást. A placebokontrollos vizsgálat során két év utánkövetéssel nézik, hogy a beoltottak megbetegednek-e COVID-19-ben, milyen immunválaszt adnak az oltásra, és hogy milyen mellékhatások tapasztalhatók náluk. A Pfizer és a BioNTech szintén még ebben a hónapban belevág saját nagylétszámú vizsgálatába. Jelenleg 23 vakcinajelöltet tesztelnek embereken a SARS-CoV-2 ellen, és ezek száma rövidesen tovább nőhet.

A Moderna mRNA-1273 nevű védőoltása kapcsán persze továbbra is nagy kérdés, hogy a termelődő antitestek valóban védelmet nyújtanak-e a vírussal szemben, és ha igen, akkor ez a  védelem milyen mértékű és meddig tart. Kérdés az is, hogy a most megfigyelt hatások mennyire érvényesek az idősebb korosztályra. Az 1. fázisú vizsgálatban ugyanis 45 egészséges, 18–55 év közötti önkéntes vett részt, így azt nem tudni, hogy a COVID-19 által leginkább sújtott, idősebb betegek, illetve a krónikus betegségekben szenvedők milyen immunválaszt produkálnak majd az oltóanyagra, illetve hogy esetükben nem jelentkeznek-e olyan mellékhatások, amelyek korlátozhatják a vakcina használatát.

Az 1. fázis alanyai négy hét különbséggel két adagban kapták meg az oltást, a dózisok csoportonként eltérőek voltak. A 3. fázisban a 100 mikrogrammmos adagok adását folytatják majd, ezek ugyanis meggyőző immunválasz mellett nem okoztak komolyabb mellékhatást. (Valamilyen mellékhatást – fáradtság, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalom, fájdalom az injekció helyén – ugyanakkor mind a 15 alany tapasztalt.) A magasabb dózisú (250 mikrogrammos) csoportban ennél kellemetlenebb (de még mindig nem súlyos) mellékhatások is jelentkeztek, így ennek adásával felhagytak.

Galéria megnyitása

A védőoltás hatásosságát több tényező mentén vizsgálták. Az egyik ilyen mutató a neutralizáló antitestek mennyisége volt, amely a mérések alapján az ismétlőoltást követően meghaladta a betegségen átesettekben tapasztalt mértéket. Az első oltás utáni 57. napon a neutralizáló antitestek átlagos mennyisége (az úgynevezett geometriai átlag titer) 231,8 volt a beoltottakban, míg hasonló idő elteltével ennek értéke 109,2 a COVID-19-ből felgyógyultak esetében. A Pfizer vakcinája esetében a 28. napon a beoltottakban 267 volt az antitestszint átlagos értéke, míg a felgyógyult betegekben 94. Bár a két vakcina hatásossága egymással nem vethető össze, mert más módszert használtak a mérésekhez, Fauci elmondása szerint a vizsgált kevés számú eset kapcsán mindkettőről elmondható, hogy mérhető, potenciálisan hatásos immunválaszt generáltak.

A független szakértők egyelőre óvatosan optimisták: az eredmények ígéretesek, és elmondásuk szerint elképesztő, hogy ennyi idő alatt sikerült idáig jutni a védőoltás-teszteléssel. Az azonban, hogy a vakcinajelöltek hogyan teljesítenek élesben, csak a következő hónapokban-években fog kiderülni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap