Ígéretes kijelzőtechnológiával állt elő a Hisense

A CES-en olyan panelt mutatott be a vállalat, ami az elmondása alapján LCD alapon képes minden eddiginél jobb kontrasztot nyújtani.

Ígéretes kijelzőtechnológiával állt elő a Hisense

A kijelzőgyártók folyamatosan azon dolgoznak, hogy jobbnál jobb megjelenítőket alkossanak, és ehhez néha teljesen új alapokhoz nyúlnak, de sokszor inkább csak a meglévő dolgokból próbálnak többet kihozni. Most a CES-en a Samsung volt az, aki komolyabb újítással próbálkozott a MicroLED technológia személyében, a Hisense pedig a meglévő LCD technológiát próbálta úgy továbbgondolni, hogy az OLED-hez közelítő kontrasztarányt érjen el.

A kínai alakulat előállt Las Vegasban az ULED XD eljárással, ami lényegében nem is egy, hanem kettő LCD panelt felvonultatva próbál átlagon felüli kontrasztot produkálni. És a vállalat elmondása szerint ez menni is fog neki, a Hisense ugyanis úgy véli, hogy az ULED XD-nél nagyobb kontraszttal rendelkező kijelzőt korábban még nem láthattunk az LCD-s megoldások körében. A mérnökök itt azt csinálták, hogy a hagyományos panel, valamint az ahhoz tartozó, háttérvilágítást biztosító réteg közé beékeltek egy olyan megjelenítőt, ami monokróm, színeket nem képes kirajzolni, csak szürkeárnyalatokkal dolgozik. És innentől igazából már könnyen ki lehet találni, hogy mit csinál az ULED XD. A Hisense szakemberei az extra panelt arra használják, hogy például a sötét részeken tökéletes pontossággal igyekezzenek növelni a kontrasztot azzal, hogy az eredeti kép szürkeárnyalatos mását is behelyezik a háttérvilágítás elé, ezzel gátolva a fény terjedését – a világos felületeken pedig szinte teljesen át fogja engedni a fényt a plusz réteg.

Galéria megnyitása

A CES-en rendezett bemutatón a Hisense arról beszélt, hogy az ULED XD egészen döbbenetes, 2 milliónál is több local dimming zónát fog biztosítani, ami mindenképpen jól hangzik, de valójában egy kicsit csalóka ez a kommunikáció. Egészen pontosan arról van szó, hogy a közbeékelt panel 1920 x 1080 képpontos felbontású, és minekután minden képpont máshogy fogja átereszteni a fényt, ezért úgy veszi a vállalat, hogy ezek innentől külön zónáknak tekinthetőek. Az ULED XD mögött egyébként egy olyan világítás lesz, ami valóban fejlett local dimming eljárással fog üzemelni, de azért nem kell több millió külön vezérelhető zónával számolni. A Las Vegasban bemutatott kijelző natív felbontása egyébként 3840 x 2160 képpontos volt, szóval kezdetben Ultra HD képminőséggel lehet számolni az ULED XD esetén.

Galéria megnyitása

A Hisense túlságosan nem kívánt belemenni az új technológiájának a számszerűsített specifikációjába, persze ez érthető is, hiszen a rendezvényen még nem egy végleges termék szerepelt ezzel a panellel, hanem egy prototípus. Azt ugyanakkor nyilvánosságra hozta a cég, hogy a helyszínen látható eszköz 2900 nites fényerőre volt képes, ami egészen lenyűgöző látványt vetít előre, és állítólag nagyon sötét feketéket tud majd produkálni a szendvicsdizájnnak köszönhetően, ennek köszönhető az, hogy a Hisense egyenesen úgy jellemezte, hogy „a legnagyobb dinamika tartományt nyújtja, amivel LCD-nél lehet találkozni”. A beszámolók szerint tényleg nagyon szép a képe a terméknek, de a CES nem a legjobb helyszín arra, hogy jobban lehessen elemezni a képminőséget.

Az ULED XD mindenképpen ígéretesnek hangzik a fentiek alapján, de természetesen a helyén kell kezelni, nem érdemes egy lapon említeni az OLED-del vagy akár a fejlesztés alatt álló MicroLED-del. Tökéletes feketékkel nem fog szolgálni, ellenben nagyon könnyen előállítható, és annak ellenére, hogy lényegében kettő LCD kijelző kell a működéséhez egy helyett, még így is jóval olcsóbb lehet, mint egy OLED technológiás panel alkalmazása. A Hisense a CES-en konkrét készüléket nem jelentett még be ezzel az alappal, de az első fecskék még idén megjelenhetnek a kínálatba. Zárásul azt azért meg kell említeni, hogy nem ez a kínai vállalat az egyetlen, aki hasonló technológiával próbálkozik, korábban a Panasonic-nak beletört a bicskája, a SkyWorth pedig jelenleg is dolgozik a saját fejlesztésén.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap