Idén csak egy notebook kaphatja meg az AMD SmartShift technológiáját

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy ez lesz a helyzet, ugyanis erről az AMD egyik illetékese tett említést a Twitter virtuális hasábjain.

Idén csak egy notebook kaphatja meg az AMD SmartShift technológiáját

Az AMD még a CES 2020 idején mutatta be speciális, kifejezetten noteszgépeket célzó technológiáját, amely a SmartShift nevet viseli. Ez lényegében egy dinamikusan működő eljárás, amely segít a rendelkezésre álló TDP keret hatékony elosztásában, így a rendszer CPU és GPU teljesítménye 5-10%-kal jobb lehet, mint normál esetben, SmartShift nélkül.

A technológia nem működik automatikusan, mindenképpen implementálnia kell az adott notebookgyártónak, valamint bizonyos feltételeknek is teljesülniük kell ahhoz, hogy a SmartShift-ben rejlő előnyöket ki lehessen aknázni.

Galéria megnyitása

Hogy miről is van szó? Arról, hogy az aktuális terhelésnek megfelelően a CPU vagy a GPU számára extra TDP keretet csoportosíthat át a rendszer: amennyiben CPU intenzív feladat fut, akkor a GPU jellemzően nincs teljesen leterhelve, így az általa „megspórolt” TDP keretet a CPU kaphatja meg, amely így hosszabb ideig működhet magasabb órajelen, ami extra teljesítményt eredményez, ehhez persze a hűtésnek is fel kell emelkednie a feladathoz.

Amennyiben viszont a CPU terhelése alacsony, akkor a felszabaduló TDP keretet a GPU kaphatja meg, így jobb FPS értékeket, illetve jobb számítási teljesítményt lehet elérni, hiszen a GPU is hosszabb ideig képes magasabb órajeleken üzemelni, mint normál esetben – ha ebben a hűtés is partner.

Eddig egyelőre csak egy partner jelentett be olyan noteszgépet, amely biztosan alkalmazza a SmartShift technológiát és még idén megjelenik. Ez a partner a Dell, az általa elkészített notebook pedig a G5 SE, amely idén ebből a szempontból első és egyetlen megoldás lesz, ugyanis az AMD egyik szakembere szerint több SmartShift-képes notebook idén nem is érkezik.

A háttérben viszont zajlanak a fejlesztések annak érdekében, hogy jövőre minél több SmartShift támogatással ellátott notebook jelenhessen meg, ezeknél pedig arra törekszenek, hogy minél hamarabb felkerülhessenek a boltok polcaira.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap