HyperX Cloud Flight vezeték nélküli headset - kényelmes és kitartó

Tesztünkben megvizsgáltuk, hogyan teljesít a HyperX első vezeték nélküli headsete, melyet PC-n és PS4-en is használhatunk.

HyperX Cloud Flight vezeték nélküli headset - kényelmes és kitartó

A HyperX Cloud Flight a cég első vezeték nélküli headsete. Az 50 mm-es meghajtókkal felszerelt készülék PC és PS4 kompatibilis, vezetékes módban pedig természetesen más konzolokkal és mobil készülékekkel is használható. A cég híres a minőségi füleseiről, így kíváncsiak voltunk mire képes vezetékek nélkül, mert ebbe már beletört néhány vállalat bicskája.

Csomagolás, külső

Az ízléses külsejű és belsejű dobozban a headseten, a vezeték nélküli USB-s adapteren és a levehető mikrofonon kívül két kábelt találtunk: az egyik egy USB csatlakozóba dugható feltöltő kábel, a másikkal, amely egy sztereó 3,5 mm-es mini jack, analóg módban használhatjuk a készüléket, ami ilyenkor nem szorul az aksira. Fontos azonban megjegyezni, hogy vezetékes módban a mikrofont nem használhatjuk, az kizárólag csak wireless módban működik. A töltőkábel 100 cm hosszú, az analóg kábel pedig 130 cm-es.

A headset dizájnja viszonylag egyszerű. Mindenütt matt fekete, egyedül a kábelek pirosak, amelyek egy kis szakaszon láthatóak, ahogy kijönnek a fülkagylók tetején és bebújnak a fejpánt belsejébe. A rugalmas, de erős műanyag fejpántot HyperX logó díszíti. Ugyanazt a díszítést találjuk a fülkagylók külsején lévő finom, selymes tapintású műanyag ovális díszen is, csak itt kivilágítható formában. A logó itt alapban áttetsző fehér, bekapcsolt világításnál pedig vörös színű.

A könnyű, de masszív készülék szerkezete a HyperX Stingeréhez hasonló, de kicsivel robusztusabb. A fülkagylók is ugyanúgy 45 fokban elfordíthatóak, mint a Stingernél, így ebben a lapos formában kényelmesen a nyakunkba vehetjük, illetve könnyen elcsomagolhatjuk és szállíthatjuk a készüléket. A középen kiszélesedő fejpánt belsejének párnázása puha, nem nyomta a fejünk tetejét. A fülkagylók tetején lévő fém sínek becsúsztathatóak a fejpánt belsejébe, velük tudjuk állítani a headset méreté kicsitől az egészen nagyig.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A jobb oldali fülkagyló alján tekerős hangerőszabályzó található, amely kényelmesen elérhető, ha a headset a fejünkön van. A kis műanyag kerék recézett, és végtelenítve forgatható mindkét irányba. Ez a szabályzó a teljes rendszer hangerőt állítja, nem csak külön a headsetét.

A bal oldali fülkagyló aljára három csatlakozó került, egy a mikrofonnak, egy a töltőkábelnek és egy az analóg kábelnek. A mellettük található kis méretű kerek gombbal kapcsolhatjuk be és ki a készüléket, mindkét művelethez 3 másodpercig lenyomva kell tartanunk. A világítás is ugyanezzel a gombbal szabályozható. A készülék alapban mindig bekapcsolt világítással indul, és sajnos ez nem állítható. Ha egyszer, röviden megnyomjuk a bekapcsológombot, akkor a világítás pulzálni kezd, ha még egyszer megnyomjuk, kikapcsol.

A bal oldali fülkagyló külső része nyomógombként működik, segítségével némíthatjuk le a mikrofont. Az alján kis ábrát találhatunk, amely a mikrofont ábrázolja, ez kissé kiemelkedik, így segítségünkre van abban, hogy megtaláljuk, hol optimális lenyomni ezt a hatalmas méretű gombot, ha esetleg az ujjunk valahogy mégis eltévedne rajta. A némító gomb szokatlan elhelyezése elnyerte a tetszésünket, nagyon kényelmes volt használni, nem kellett kis méretű, eldugott helyekre rakott gombok között tapogatóznunk.

A fülkagylókat villás, műanyag szerkezet tartja, melyen a fel-le mozgathatóak. Ez, és a 45 fokos függőleges tengely mentén történő elforgathatósággal gondoskodnak róla, hogy kényelmesen illeszkedjenek a fülünkre.

Galéria megnyitása

A készülék mikrofon nélkül mindössze 300 grammos, mikrofonnal együtt 315 grammot nyom, ami körülbelül megegyezik a Cloud II tömegével. A fülkagylók ennél a headsetnél kicsivel nagyobb nyomást gyakorolnak a fülekre, mint pl. az ultrakönnyű Stingernél, de még mindig kényelmesek hosszú távon is, nem éreztük úgy, hogy satuban lenne a fejünk. A fül fáradása kb. 3-4 órás használat után jelentkezett, de 10 perc pihenő után újra gond nélkül, órákig tudtuk használni a headsetet.

Az erősebb tartás miatt a headset mozgás közben is stabilan ült a fejünkön, ha lehajoltunk, vagy hirtelen mozdulatokat tettünk, akkor sem kellett félnünk attól, hogy lerepül. A fülre jobban simuló párnák a kívülről jövő hangokat is jobban kiszűrték, akkor is, amikor épp nem hallgattunk semmit.

A fülpárnák cirkumaurális (fület körbeölelő) kialakításúak, formájuk ovális, tömésük vastag, puha és kényelmes, ahogy azt a HyperX-től már megszokhattuk. Borításként puha, de erős műbőrt került rájuk. Középen szivacs réteget találunk, így ha fülünk hozzáérne a meghajtókhoz, nem fogja nyomni. A Cloud II fülpárnáin találkoztunk hasonló kényelmi extrával, de a szivacs ott picivel vékonyabb volt. A mi fülünk nem ért el a meghajtóig, de akinek nagyobb, vagy más formájú a füle, annál esetleg elképzelhetőnek tartjuk.

A fülpárnák mérete és formája megegyezik a HyperX Cloud család néhány tagjáéval. Az összehasonlításhoz Cloud II és Stinger voltak kéznél, ezekkel biztosan kompatibilis, rátehetjük akár a Cloud II plüss párnáit is, ha épp ahhoz van kedvünk.

Tipp: A plüss fülpárnák kényelmesek, kevésbé izzasztják a fület, viszont tompítják, gyengítik a basszusokat.

A mikrofon szára vékony, de erős, szabadon hajlítható, és megtartja a formát, amibe hajtogattuk. Ha nem használjuk éppen, félre lehet tolni, vagy le is vehetjük a készülékről.

Galéria megnyitása

Üzembe helyezés, szoftver, tapasztalatok

Üzembe helyezés előtt a headsetet fel kellett töltenünk a mellékelt USB-s töltőkábel segítségével. Az aksi kb. 3-4 óra alatt teljesen fel is töltődött 0-ról. Töltés közben a fülkagylók külső részén lévő HyperX logó pulzálva világít, a töltés befejeztével a fények kialszanak.

A töltöttség csökkenését pityegő hangok jelzik használat közben, de a szoftver segítségével egyszerűbben is ellenőrizhetjük, mennyi van még az aksiban. A HyperX nemrég kezdett bele központi szoftvere, az NGenuity fejlesztésébe, ami egyelőre kevés perifériát támogat, de ez a headset szerencsére már köztük van. Túl sok mindent még nem tud, a már említett kijelzőn kívül mindössze egy hangerő, és egy mikrofon hangerő szabályzó található rajta, illetve segítségével elvileg megtekinthetjük az online kézikönyvet is (nálunk ez az opció nem működött). Jól jönne még, ha a világítást is állíthatnánk a segítségével. Mivel a szoftvert még nagyban fejlesztik, valószínű, hogy a felhasználói visszajelzések alapján ezt meg is fogják oldani.

Galéria megnyitása

A headset működéséhez az NGenuity szoftver egyébként nem szükséges. A telepítéshez elég, ha egyszerűen bedugjuk az USB-s adaptert a gépünkbe, megvárjuk, míg automatikusan felrakja magát, ezután már csak át kell állítsuk a készüléket alapértelmezettnek. Az analóg módban való használathoz sem kell szoftver, és még az aksit sem kell feltöltenünk.

A Flight hangzásában nem csalódtunk, hozta a HyperX-től megszokott magas színvonalat. A gamer füles kategóriában megszokott módon a basszus hangsúlyosabb, de nem túlozták el annyira, hogy agyonnyomja a középtartományt. A basszus, a közép és magas hangok is szépen, tisztán szólnak, az egész összhangzás harmonikus és dinamikus. A hangok tág teret kaptak, természetesen szólnak, és a füles a pozicionálásuk terén is kitűnő munkát végez. Játék közben nem tapasztaltunk semmiféle lagot; mindig tudtuk, merre járnak a hallótávolságon belül lévő ellenfelek a robbanások, lövések és egyéb zajok közepette is. Nemcsak a játékok, a filmek hangját is jó volt a Flighttal hallgatni, és a zenehallgatás terén is kellemes élményt nyújtott. Vezetékes módban (15-23 000 Hz), ahogy az várható volt, egy árnyalattal szebben szólt ugyan, de a vezeték nélküli mód (20-20 000 Hz) sem maradt le sokkal mögötte.

A mikrofon hangminősége megfelelt a gamer headsetekkel szembeni elvárásoknak. A beszédhangok érthetőn, zajmentesen mentek át a játék közbeni kommunikáció során, és a háttéréből jövő hangok sem szűrődtek be zavaró módon. Videó, podcast készítéshez természetesen már profibb minőségű mikrofont ajánlanánk, de hétköznapi használatra (Discord, Teamspeak, Ventrillo, Skype stb.) tökéletesen megfelel.

Galéria megnyitása

A specifikációk szerint a headset kikapcsolt világítással 30 óráig, pulzálóval 18 óráig, statikussal 13 óráig bírja egy feltöltéssel. A szoftver kijelzője, amely 100 egységre lett osztva és 5-ös lépésekben haladt pontosan mutatta, hol tart épp a feltöltés. Mi kikapcsolt világítás mellett három napon át tudtuk használni a headsetet, úgy, hogy kisebb szünetekkel reggeltől estig folyamatosan nyúztuk. Aki esténként berakja tölteni, biztosan nem lesz gondja vele, és még az sem fog problémát okozni, ha egyszer-kétszer ezt el is felejti.

Összehasonlításképp az általunk tesztelt másik két wireless headset adatait tudjuk elővenni: a 2016-os Asus Stryx Wireless 10 órát tudott működni egy feltöltéssel, a 2017-es Logitech G533 kicsivel tovább, 16 óráig bírta. Az újabb riválisok közül például a Steelseries Arctis 7 specifikációi között 15 óra a feltüntetett üzemidő, a Logitech G933 Artemis Spectrumnál 12 óra.

A headset rádiófrekvenciás megoldást használ a vezeték nélküli kommunikációhoz, a specifikációk szerint ha a hullámok nem ütköznek akadályba maximum 20 méterig működőképes. A tesztkörnyezetben (családi ház, békebeli, fél méter vastag tégla külső falakkal, 10 cm vastag, szintén tégla belső falakkal, a földszint és az emelet között 30 cm vasbeton, felkészültünk a zombi apokalipszisre) a készülék kiválóan teljesített. Házon belül tökéletesen működött még akkor is, ha két helyiség, azaz két belső fal + bútorok voltak közte és az adapter között. Az emeletről is lehetett a földszinti gépről szóló zenét hallgatni, de itt már csak akkor, ha külön belső falak nem voltak útban, tehát kb. a gépterem feletti szobában és környékén volt zavartalan a vétel. A headset a kertben is működött, a vastag külső falakat legyőzve kb. 8 méterig jutottak el zavartalanul a hullámok, de ha nem volt akadály az útjukban, akkor megvolt a specifikációkban lévő 20 méter. A wireless tehát bikaerős, a szintén kitűnő wireless képességekkel megáldott Logitech G533-nál és a hasonlóan jó az Asus Strix Wirelessnél egy kicsivel még erősebb is (a Flight hangja az emeletre való felmenetelnél pl. nem akadozott, míg a másik két headseté igen).

Tipp: Az optimális működés érdekében a vezeték nélküli rádiófrekvenciás adaptereket nem árt minél magasabb helyre tenni, az asztal alatt bujkáló gépnél jobb például egy asztalon lévő USB hub, vagy egy periféria extra USB csatlakozója, ha van ilyenünk.

Értékelés

Összességében nagyon elégedettek voltunk a Flighttal. Ahhoz képest, hogy ez a Hyperx első vezeték nélküli headsete, a tervezőknek sikerült olyan készüléket összehozniuk, amely minden fontos területen kiemelkedő teljesítményt nyújt: hangminőség, vezeték nélküli képességek, aksi teljesítménye, passzív zajszűrés és természetesen a kényelem. A készülék egyetlen gyengéje, hogy vezetékes módban nem működik a mikrofon: teljes értékű headsetként csak PS4-gyel és PC-n tudjuk használni, más konzolokon és mobil eszközökön csak sima vezetékes fejhallgatóként működik. Az ára kissé meredeknek tűnhet, de mivel minden tekintetben minőségi terméket kapunk érte, szerintünk a kategóriájának megfelelő, mindenképp csak ajánlani tudjuk.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward