Shop menü

HŰTÉS – GOMBÁVAL

Egy kutatócsoport igazolta, hogy az élesztőgombák, a penészgombák és a kalapos gombák figyelemre méltó hűtési képességekkel rendelkeznek.
Jools _
Jools _
Hűtés – gombával

A gombák így jelentősen hűvösebbek maradnak, mint a környezetük – mégpedig a párolgásnak köszönhetően. A gombák rengeteg vizet tartalmaznak, és fokozatosan leadják, mintha izzadnának, így csökkentve hőmérsékletüket. A felfedezést tevő csapat még egy gombák „hajtotta” hűtőtáskát is kialakított az új eredmények demonstrálására.

Radamés Cordero mikrobiológus az erdőben sétálva tesztelte laborja új hőkameráját. Kollégáival azt tervezték, hogy a kamerával azt vizsgálják majd, hogyan befolyásolják egyes gombák sötét pigmentjei a felszíni hőmérsékletüket. Cordero túrái során meglepődve tapasztalta, hogy a mintegy 20 féle vadgomba közül, amelyről képet rögzített, és színétől függetlenül mindegyik hűvösebb volt, mint a környezete. 

A kutatók a laboratóriumban vizsgálva a jelenséget megállapították, hogy míg egyes fajok, például az Amanita brunnescens nevű galóca csak 1–2 °C-kal hűvösebbek a környezetüknél, a késői laskagomba (Pleurotus ostreatus) csaknem 6 °C-kal is hidegebb lehet, mint a körülötte jellemző hőmérséklet. A szakértők által vizsgált 19 féle penészgomba és élesztőgomba, köztük a sörélesztő, a penicillint előállító penészgomba és néhány emberi kórokozó is hűvösnek mutatkozott, különösen ami a telepek közepét illeti. A telepek hűtése ráadásul széles hőmérsékleti határok közt működött: gombatelepek még fagypont közeli léghőmérsékleten is körülbelül 1 °C-kal hidegebbek voltak környezetüknél.

Galéria megnyitása

Az egysejtű gombák kapcsán ez különösen meglepő, mivel nagyon kicsi a térfogatukra jutó felületük, még kolóniákba csoportosulva is. A vizsgálat azonban azt sugallja, hogy a jelenség a gombák birodalmában széles körben elterjedt, mondja Cordero.

A kutatók a gombák dehidratálásával, illetve különböző páratartalmak melletti mérésekkel megállapították, hogy a hűsítő hatás az elpárolgó vízből ered – vagyis a gombák is izzadnak. A kalapos gombák esetében kalapjának alján levő lemezek növelik a hűtéshez szükséges felületet, sokkal hatékonyabbá téve a hőleadást a növények hasonló párologtatásánál.

Galéria megnyitása

Hogy a gombáknak milyen előnyük származik abból, hogy ilyen hűvösek maradnak, az egyelőre nem világos. Lehet, hogy a hideg segíti a spórák fejlődését vagy felszabadulását, vagy az is lehet, hogy egyszerűen csak az alacsonyabb hőmérsékletet kedvelik. Ennek megválaszolása további vizsgálatokat igényel majd.

A gombák hűvösségét ugyanakkor hasznosítani is lehet. Cordero és társai egy hungarocell dobozba fél kilogramm gombát raktak, majd két szellőzőnyílás és egy ventilátor segítségével levegőt áramoltattak át a tárolón, miközben a dobozt egy nagyobb tartályba helyezték. Bekapcsolt ventilátorral a nagyobb tartály hőmérséklete 40 perc alatt 10 °C-kal csökkent, és fél órán át így is maradt. A gombahűtés tehát működik, és bár nem olyan jó, mint egy hűtőgép vagy egy fagyasztó, egy piknik során egy darabig alkalmas lehet az ételek és italok hűvösebben tartására.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére