A gombák így jelentősen hűvösebbek maradnak, mint a környezetük – mégpedig a párolgásnak köszönhetően. A gombák rengeteg vizet tartalmaznak, és fokozatosan leadják, mintha izzadnának, így csökkentve hőmérsékletüket. A felfedezést tevő csapat még egy gombák „hajtotta” hűtőtáskát is kialakított az új eredmények demonstrálására.
Radamés Cordero mikrobiológus az erdőben sétálva tesztelte laborja új hőkameráját. Kollégáival azt tervezték, hogy a kamerával azt vizsgálják majd, hogyan befolyásolják egyes gombák sötét pigmentjei a felszíni hőmérsékletüket. Cordero túrái során meglepődve tapasztalta, hogy a mintegy 20 féle vadgomba közül, amelyről képet rögzített, és színétől függetlenül mindegyik hűvösebb volt, mint a környezete.
A kutatók a laboratóriumban vizsgálva a jelenséget megállapították, hogy míg egyes fajok, például az Amanita brunnescens nevű galóca csak 1–2 °C-kal hűvösebbek a környezetüknél, a késői laskagomba (Pleurotus ostreatus) csaknem 6 °C-kal is hidegebb lehet, mint a körülötte jellemző hőmérséklet. A szakértők által vizsgált 19 féle penészgomba és élesztőgomba, köztük a sörélesztő, a penicillint előállító penészgomba és néhány emberi kórokozó is hűvösnek mutatkozott, különösen ami a telepek közepét illeti. A telepek hűtése ráadásul széles hőmérsékleti határok közt működött: gombatelepek még fagypont közeli léghőmérsékleten is körülbelül 1 °C-kal hidegebbek voltak környezetüknél.
Az egysejtű gombák kapcsán ez különösen meglepő, mivel nagyon kicsi a térfogatukra jutó felületük, még kolóniákba csoportosulva is. A vizsgálat azonban azt sugallja, hogy a jelenség a gombák birodalmában széles körben elterjedt, mondja Cordero.
A kutatók a gombák dehidratálásával, illetve különböző páratartalmak melletti mérésekkel megállapították, hogy a hűsítő hatás az elpárolgó vízből ered – vagyis a gombák is izzadnak. A kalapos gombák esetében kalapjának alján levő lemezek növelik a hűtéshez szükséges felületet, sokkal hatékonyabbá téve a hőleadást a növények hasonló párologtatásánál.
Hogy a gombáknak milyen előnyük származik abból, hogy ilyen hűvösek maradnak, az egyelőre nem világos. Lehet, hogy a hideg segíti a spórák fejlődését vagy felszabadulását, vagy az is lehet, hogy egyszerűen csak az alacsonyabb hőmérsékletet kedvelik. Ennek megválaszolása további vizsgálatokat igényel majd.
A gombák hűvösségét ugyanakkor hasznosítani is lehet. Cordero és társai egy hungarocell dobozba fél kilogramm gombát raktak, majd két szellőzőnyílás és egy ventilátor segítségével levegőt áramoltattak át a tárolón, miközben a dobozt egy nagyobb tartályba helyezték. Bekapcsolt ventilátorral a nagyobb tartály hőmérséklete 40 perc alatt 10 °C-kal csökkent, és fél órán át így is maradt. A gombahűtés tehát működik, és bár nem olyan jó, mint egy hűtőgép vagy egy fagyasztó, egy piknik során egy darabig alkalmas lehet az ételek és italok hűvösebben tartására.