Huawei P20 és P20 Pro: Triplakamera és egyéb ínyencségek

A P20 Pro 40 megapixeles kamerát kapott, a mobilok támogatják a szuperlassítást, és ezeken túl egyéb érdekességekkel is számolni kell.

Huawei P20 és P20 Pro: Triplakamera és egyéb ínyencségek

Nagy várakozás előzte meg a Huawei legújabb csúcsmodelljeit, de végre szinte mindent megtudtunk velük kapcsolatban. Az P-szériás gépek valóban nem P11, hanem P20 néven futottak be, és tényleg megszületett a világ első triplakamerás okostelefonja is. De nézzük részletesen, milyen képességekkel jönnek a friss mobilok.

Galéria megnyitása
Egymás mellett a Huawei P20 Pro és a P20.

A Huawei P20 és a P20 Pro egyaránt bemetszéses megjelenítőt vonultat fel, de eltérő méretben, az előbbi „csak” 5,8 colos panelt kapott, míg az utóbbi már 6,1 hüvelykes méretet öltött. A felbontás tekintetében megegyeznek a készülékek, mindkettő 2244 x 1080 képpontos, viszont az alapjukat más technológia adja. A P20 esetében olyan LTPS IPS-ről beszélhetünk, ami RGBW alpixel-elrendezésű, így különösen magas, 770 nites fényerőre képes, míg a P20 Pro OLED-es, így inkább az gazdag színvilágával és a rendkívül széles betekintési szögeivel hódíthat. A Huawei megtartotta az előlapon az ujjlenyomat-olvasót, ami ráadásul egymagában váltja ki a három androidos kezelőszervet is (különböző gesztusok kapcsolódnak a műveletekhez). Ez a szenzor a vállalattól megszokott pontossággal és gyorsassággal teszi majd a dolgát. Az okostelefonokon az Android 8.1 operációs rendszer lesz jelen az Emotion UI 8.1-es kiadásával, szóval minden tekintetben frissebbek lesznek ezek, mint a Mate modellek. Olyan plusz dolgokkal lehet itt számolni, mint az ARCore, a szemkímélő mód, a kocogtatással való képernyőmentés, a gyorsabb kamerás fordító, a gépi tanulással megtámogatott képfelismerő, és egyebek mellett a dokkolás-mentes PC mód, amelynél az egér és a billentyűzet Bluetooth-on kapcsolódhat.

Galéria megnyitása
Huawei P20 Pro

A kamerarendszer egészen eltérő a Huawei P20 és a P20 Pro esetében. Egyetlen közös nevező emelhető itt ki, a 20 megapixeles monokróm segédkamera, ami F/1.6-os rekeszértékű optikával lépett a színre. A P20-ban az elsődleges kamera 12 MPixeles érzékelőre épül, ami 1,55 mikronos és egy F/1.8-as apertúrájú lencserendszer helyezkedik el előtte. Már a P20 is jó „fényképész” hírében áll, de a P20 Pro a testvéréhez képest egészen más dimenzió. A Huawei a nagyobb okostelefonját egy natívan 40 megapixeles főkamerával vértezte fel, ami 1/1,7 colos szenzorra épül, amihez foghatóval ilyen környezetben még nem találkoztunk korábban, és ez a megoldás biztosít 10 MPixeles fotózási módot, ahol a szomszédos képpontok összevonásra kerülnek, így lényegesen nagyobb lesz a szenzor fényérzékenysége, mint bármilyen egységnek, ami telefonban van. Ráadásul itt már 102400-as ISO érték is képbe került, ami szintén példátlan a mobilok körében (persze kérdés, hogy mennyire lesz zajos). Van színhőmérséklet mérő is a P20 Próban, és egy rendkívül összetett fókuszrendszert (PDAF, LAF, CAF és DDAF) kapott ez az eszköz. Továbbá ott van a harmadik kamera, ami egy zoomolásra alkalmas megoldás. Ez a képalkotó csak 8 megapixeles, de 3-szoros optikai zoomot biztosít és még 5-szörös hibrid zoomolásra is képes veszteség nélkül – ez F/2.4-es rekeszértékkel dolgozik. Természetesen a Huawei Leica lencséket alkalmaz a lehető legjobb minőség garantálása érdekében.

Galéria megnyitása
Huawei P20

A videós képességek tekintetében már nincs különbség a Huawei két újdonsága között, a legmagasabb minőség a mozgóképek esetében Ultra HD. És a Galaxy S9-hez hasonlóan ezek a készülékek is képesek 960 FPS-es lassított felvételek megörökítésére 720p-s felbontás mellett, de ilyen téren elmaradnak az Xperia XZ2 mögött, amely már 1080p-ben is képes ilyen tempóra. Van a telefonoknál optikai stabilizálás, így simák lesznek a videóik és a fotók is kisebb eséllyel mozdulhatnak be. Az eszközök előlapjára 24 megapixeles kamera kerül F/2.0-s lencserendszerrel megtoldva. Gépi tanulást használva ezzel a képalkotóval is lehet majd portrékat készíteni szoftveres mélységélességgel. És a képességek listáján szerepel az arcfelismeréses azonosítási funkció is, de ez azért nem olyan komoly, mint a Face ID. A DxO tesztjén soha nem látott, 102-es összesített pontot produkált a P20, és a P20 Pro még ennél is jóval magasabbra tette a lécet, 109 pontot ért el – ez a modell már minden tekintetben a legjobbnak számít a DxO-nál, videózásban is hozza a Pixel 2 eddig egyedülálló eredményét.

Galéria megnyitása
Huawei P20 Pro

A Huawei a saját központi chipjét alkalmazza az újdonságokban, a Kirin 970 került bevetésre. Ez a lapka Cortex-A73 és Cortex-A53 processzormagokat vonultat fel négyfős csoportokba rendezve, ezek 2,36 és 1,8 GHz-es frekvencián üzemelnek majd; a grafikus feladatok végrehajtása a Mali-G72 MP12 feldolgozóra fog hárulni. Említést érdemel még itt a mesterséges intelligenciával kapcsolatos műveletek gyorsítására alkalmas NPU is, ami 1,92 TOPS teljesítménnyel szolgál FP16 pontosság esetén. A Huawei P20 rendszermemóriája 4 GB-os méretet öltött, a P20 Pro pedig már 6 gigányi RAM-mal van felszerelve. A vasak egyaránt 128 GB tárkapacitással szolgálnak, amit bővíteni is lehet. A kapcsolati képességek terén sincs különbség a masinák között. A 4G LTE hálózati modem 1,2 Gbps-os letöltési sebességet támogat, a WLAN 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelelő, ezek mellett van Bluetooth 4.2 modul LE kiterjesztéssel, NFC chip és persze A-GPS vevő is, sőt mi több, még az infráról (IrDA) sem kell lemondani. Támogatott is a Huawei Share 2.0 is, ami a vállalat eszközei között 96 Mbps-os fájlmegosztást tesz lehetővé vezeték nélkül. Dual-SIM-esek a mobilok, de sajnos hibrid elrendezésűek a fiókok – arról nem szólt a fáma, hogy lenne DSDA mód.

Galéria megnyitása
A Huawei P20 Pro és a P20 színvariációi.

A P20 és a P20 Pro kerete fémből készült és üveg hátlappal lettek befejezve. A hagyományos fekete és rózsaarany színek mellett érkezik egy megkapó sötétkék árnyalat éjkék néven, az igazi érdekesség viszont a szürkület (Twilight) fantázianévre keresztelt kivitel, ami a fénybeeséstől függően lilában és kékben játszik. A Huawei P20 IP53 védettséget élvez, ami a véletlen baleseteknél jól jön, de szándékosan nem érdemes nedves környezetbe vinni a szerkezetet, a P20 Prónál viszont már IP67-ről beszélhetünk, így ezt már bátran vízbe lehet meríteni. A kisebb gép 7,65 milliméter vastag és 165 g a tömege, a nagyobb társa pedig már 7,8 mm-re emelkedik ki a síkból és 180 grammot nyom. A P20-ban egy 3400 mAh-s kapacitású akkumulátor található, a P20 Pro esetében pedig már egy sokkal kövérebb, 4000 milliamperes telep került a hátlap mögé; ez alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy az utóbbinak valamelyest jobb lesz az üzemideje – átlagon felül teljesíthet. Mindkét okostelefon támogatja a Huawei SuperCharge gyorstöltési eljárást, ami 22,5 wattos teljesítményű és úgy tölti fél óra alatt 60% környékére az akkut, hogy közben nem melegedik jelentősen az adott készülék.

Galéria megnyitása
Huawei P20 Pro

A Huawei P20 nem várat magára, a kiemelt helyeken máris elérhető, a P20 Pro pedig április 6-án jön. A szerényebb gép neve mellett 650 eurós ajánlott fogyasztói ár szerepel majd, ami pedig a Huawei P20 Prót illeti, ezért a modellért már 900 eurót kell majd kicsengetni a kasszától való távozás előtt. Szóval meglehetősen masszív, 250 eurós különbség alakult ki az eszközök között, de azt is látni kell, hogy tényleg több ponton is előnyben van a drágább modell, nem csak a méretükben különböznek.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward