HTC Advantage X7500

Egy rendkívül sokoldalú, igen tetszetős és elegáns PDA került a kezeink közé, ami sokaknak ismerős lehet a T-Mobile kínálatából. A HTC X7500-as egy professzionális PDA, brutális, 5”-os érintés érzékeny kijelzővel, amit egy ATI grafikus chip hajt meg a Windows Mobile operációs rendszer alatt.

HTC Advantage X7500

X7500 - Ismerkedés

A HTC X7500-as egy professzionális PDA, brutális, 5”-os érintés érzékeny kijelzővel, amit egy ATI grafikus chip hajt meg a Windows Mobile operációs rendszer alatt. Természetesen nem hiányozhat a felhozatalból a Bluetooth, a MiniSD bővíthetőség, az USB-s csatlakozás és tölthetőség, valamint a WLAN is szériatartozék, akárcsak a beépített GPS és a 8GB-os Microdrive. Sokaknak azonban a mágneses elven csatlakoztatható, teljes QWERTY billentyűzet mozgatja a fantáziáját, mely szintén a gyári csomagolás tartozéka. Azonban ne rohanjunk ennyire előre, haladjunk szépen sorjában.

Egy apró kis dobozban kaptuk kézhez a HTC X7500-ast, mely épp csak annyira nagy, hogy elférjen benne minden, azonban a súlyából következtethetünk arra, hogy semmit sem spóroltak ki belőle. Már a kibontási művelet is igen hosszúra nyúlik, köszönhetően a profi helykihasználásnak, amihez hasonlót az Apple termékeknél tapasztaltunk. Minden egyes kis zugban találunk valamit, leírások, telepítő lemezek tömkelege, képernyővédő fólia, bőrtok, hálózati adapter, D-Sub átalakító, USB kábel, headset, akkumulátor, 2db toll, QWERTY billentyűzet és persze maga a készülék.

A méretes VGA kijelző köré került pár fontosabb gomb és egy 5 irányba mozgatható pöcök. Szintén az előlapon találjuk a video telefonáláshoz használható VGA felbontású kamera, valamint a mikrofont és azt a három ledet, amik mindig tájékoztatnak minket az épp aktuálisan használt vezeték nélküli szolgáltatásokról. A készülék hátlapján találjuk a Reset nyílást és a 3 Mega Pixeles kamerát, mely mellett egy kisebb vaku is helyet kapott (inkább mobilfény). Az X7500-as alján találjuk a billentyűzet csatlakozási felületét, közvetlenül mellette pedig az akkumulátor, a SIM kártya és a MiniSD kártyanyílást.

 A készülék jobb szélén találjuk a bekapcsoló gombot, egy gyorsgombot a Csatlakozások menübe, a hangszóró rácsait, egy fotó gombot, mely egyúttal gyorsindító gomb is, illetve innen húzhatjuk elő a ceruzát is. A bal szélen a headset, a töltési-szinkronizálsái és a VGA-USB kimenetek találhatók.

X7500 - Közelebbről

A teljes értékű billentyűzet nagyon lapos, alig pár milliméter vastag, mérete megegyezik az X7500-aséval. A mágneses elven csatlakoztatható megoldás roppant praktikus és masszív. Az asztalra helyezve megfelelő dőlésszöget biztosít a kijelző olvasásához, ekkor olyan érzésünk lehet, mintha egy mini notebook előtt ülnénk. Az apró gombok nyomkodása alatt csak párszor vétettünk hibát, bár nehéz volt megszokni az angol billentyűzet hátrányait, azonban, ha sürgősen kellene leírni pár sort, vagy egy gyors e-mailt esetleg SMS-est kell küldenünk valakinek, akkor sokkal gyorsabban végzünk a munkánkkal, mintha a képernyő-billentyűzetet vennénk igénybe. Egyedüliként az Enter normális méretét tudjuk felróni, amely szerintünk lehetett volna nagyobb, mint a többi gomb.

Érdemes a mellékelt bőrtokba helyezni az X7500-ast, egyrészt, hogy óvjuk a külső behatásoktól, másrészt, mert elegáns, harmadrészt pedig a billentyűzet is kényelmesen elfér a mágneses oldallapon.

Miután minden fontosabb dolgot belehelyeztünk a HTC-be, következhetett az első bekapcsolás, melynek során bekonfigurálhattuk az operációs rendszert. Közel 3 perc után használatba is tudjuk venni a Windows Mobile 5 nyújtotta lehetőségeket, melynek testre szabásáról nem is ejtenénk szót, mivel ugyanolyan, mint bármelyik más WM5-tel rendelkező PDA esetében. Lássuk inkább a funkciókat és a szolgáltatásokat, amikkel az Advantage X7500-as rendelkezik.

Telefonálni elég bonyolult, mivel a készülék mérete nem alkalmas arra, hogy a fejünkhöz emeljük, de már csak azért sem emelnénk, mert nincs is olyan hangszórója ahova a fülünket tudnánk helyezni. Beszélgetni ezért csak a mellékelt headset-tel, vagy egy Bluetooth-os fülessel érdemes, mivel ezek hiányában a beszélgetésünket automatikusan kihangosítja. Az SMS küldés előtt érdemes a beállításokat ellenőrizni, hogy ne legyen gondja az ékezetes karakterekkel, de ezt leszámítva minden gond nélkül működött a szolgáltatás. A folyamatos telefonálások és SMS küldések közepette döbbentünk rá, hogy rezgő motor nem található a készülékben, ezért érdemes mindig egy kis hangerőt hagyni a készüléken, különben lemaradunk jó pár hívásról.

A következő érdekesség a VueFLO nevű mozgásérzékelő, mely a webböngészés megkönnyítésére lett kitalálva. Ennek az opciónak a használata mellett, nem kell scrolloznunk a weblapokon, elég, ha csak megfelelő szögben megdöntjük az X7500-ast és máris gördül a weblap. A VueFLO érzékenységét egy egész széles rátán állíthatjuk és azt is kiválaszthatjuk, hogy melyik web böngészőben szeretnénk alkalmazni (az Opera is elő van telepítve rajta).

A PowerPoint talán ennél az eszköznél használható csak igazán jól, hiszen a TV kimenet segítségével, bárhol megtarthatjuk az előadásunkat, erről az apró készülékről. Csak be kell kapcsolni a TV kimenetet és kiválasztani a sugárzás módját.

X7500 - Értékelés

Ha már vetítés, akkor ne menjünk el amellett sem, hogy a 8GB-os Microdrive-ra jó néhány film és zenei állomány felfér, előbbinek pedig akár egy nagyobb monitorra, vagy LCD illetve Plazma TV-re is kirakhatjuk a képét, ezzel leváltva a hordozható DVD lejátszókat. Az 5”-os kijelző is tökéletesen alkalmas arra, hogy útközben filmet nézzünk. A mellékelt fülhallgató hangminősége közepesen jó, városi közlekedés során is kellő hangerőt biztosít, bár nem nagyon zárja ki a külső zajokat.

A 3MP-es kamera igen jó képeket készít, de azért csodát ne várjunk tőle. A keresőnek a méretes kijelzőt tudjuk használni, mely kamera funkcióban teljes fényerő mellett dolgozik, ám ekkor sem eszi az akkumulátort annyira. A készített képek pedig beszéljenek magukért!

Az Advantage X7500-ban GPS vevőt is találunk, ami mellé egy TomTom szoftvert is mellékelnek az egyik lemezen. Azonban bánatunkra nem lehet külső GPS vevőt csatlakoztatni, csak Bluetooth-ost, így a műholdak megtalálása is igen időigényes volt, ráadásul az sem volt mindegy, hogy milyen autóban próbáltuk meg használni, mert az X7500-as GPS vevője a fémgőzölt üveg miatt nem látott műholdakat. A népszerű iGO szoftvert is telepítettük a készülékre, amelynek kifogástalanul és jól működött (leszámítva az említett hibát), egyetlen egy képernyő pozícióban. Ez alatt mit értünk? Az iGO szoftvere szabályosan megbolondult az első indítást követően, ami azt eredményezte, hogy az iGO középpontosan tükrözte a képet, így ha a menü a bal alsó sarokban volt, nekünk a jobb felső sarokba kellett bökni, és így tovább. Csak akkor működött rendesen a program, amikor a kép fejjel lefelé volt. A TomTom szoftvernél még csak hasonlót sem tapasztaltunk ezért vélhetően az iGO-ban van a hiba.

A HTC Advantage X7500 egy igazi mindenes, mellyel akkor és ott tudunk dolgozni, ahol akarunk. Azonban nem váltja ki egy notebook tudását, de sokkal többet tud, mint egy átlagos PDA mobil. A rengeteg szolgáltatás miatt a mérete egy jó darabig nem fog változni, ezért a mobilitásából veszít egy kicsit, hiszen ezt a készüléket nem tudjuk simán zsebre vágni és még egy övtáskába is éppen, hogy csak belefér. Azonban mindenképpen érdemes rajta elgondolkodni, hiszen számos eszközt ki tudunk vele váltani, bármivel össze lehet kötni, ráadásul még bővíthető is.

 

[list type="unordered"]

[*]Operációs rendszer: Microsoft Windows Mobile 5.0 Pocket PC Phone Edition

[*]Processzor: 32 bites Intel XScale PXA270 CPU 624 MHz, ATi W2284 Grafikus Chip-pel

[*]Memória: 256 MB ROM / 128 MB RAM

[*]Kijelző: 5" színes, transmissive TFT-LCD, 640 x 480 pixel felbontás, 262144 színárnyalat

[*]Akkumulátor: 2200mAh lítium-ion, cserélhető

[*]Méretek: 133,5x98x16 (billentyűzettel 20) mm

[*]Súly: 359 gramm

[*]Audio: 3,5 mm-es jack, sztereo beépített hangszóró, mikrofon

[*]Bővíthetőség: SDIO miniSD (Hot Swap és SDHC kompatibilis), USB 1.1 host

[*]Digitális fényképezőgép: 3 megapixeles, autófókuszos, beépített vakuval, + előlapi másodlagos CMOS, VGA kamera

[*]Beépített billentyűzet: 49 gombos QWERTY, mágnesesen csatlakoztatható

[*]Bluetooth: van, 2.0

[*]Infravörös port: nincs

[*]WLAN: van, 802.11b/g

[*]Mobiltelefon funkciók: Négynormás GSM/GPRS/EDGE/HSDPA/UMTS

[*]Beépített GPS: van, SirfStar III

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward