HP 6715b: Olcsó vagyok, de hódítani akarok

A Hewlett Packard új sorozata valójában csak hardveres változásokon esett át, a külsőt sajnos elkerülte a forradalom. Az új 65xx és 67xx sorozat az AMD Sempron és Turion processzorait használja fel, azok közül is az erősebbeket.

HP 6715b: Olcsó vagyok, de hódítani akarok

Bevezető, specifikácók - HP-Compaq 6715b

A Hewlett Packard nagyon régóta nem újította meg termékkínálatát, így ideje lett volna felkavarni kicsit az állóvizet. Sajnos ez nem történt meg, csupán az árak mérséklésével és új hardverek beépítésével próbálnak hódítani, miközben az Acer és az Asus igen erősen nyomul előre. Az új 65xx és 67xx sorozat az AMD Sempron és Turion processzorait használja fel, azok közül is az erősebbeket.

Processzor: AMD Sempron Mobile 3800+ (2.20 GHz, 256 KB L2 cache, AMD64, 90 nm)

Memória: 2x512 MB Nanya DDR2-667 SO-DIMM (CL5-5-5-15-1T, Dual Channel)

Videokártya: ATI Radeon X1270 IGP (RS690M, 64-512 MB HyperMemory, 400/800 MHz, 90 nm)

Hangkártya: ADI Soundmax AD1981HD HD Audio

Merevlemez: Hitachi HTS541612J9SA00 (120 GB, 5400 rpm, 8 MB, SATA)

Kijelző: 15,4” Anti-Glare Type 1280x800 (AUO2074)

Optikai meghajtó: LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-T10N (SuperMulti DVD-RW, 2 MB, ATA100)

Hálózati vezérlő (LAN): Broadcom NetLink Gigabit Ethernet

Hálózati vezérlő (WLAN): Broadcom 802.11 többsávos hálózati adapter

Modem: Agere Systems HDA Modem

Akkumulátor: 6 cellás 4400 mAh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Basic

A specifikációk alapján elmondható, hogy egy tipikus alap notebookkal van dolgunk, amely gyakorlatilag mindenféle multimédiás és otthon feladatot képes ellátni és maximálisan megfelel a Windows Vista elvárásainak.

A dobozban az akkumulátoron és hálózati adapteren kívül találunk egy telefonkábelt, amely a modem használatához szükséges, illetve jópár kézikönyvet, amelyek a notebook használatával illetve a visszaállítással kapcsolatosak. A HP saját szoftvere teljesen máshogyan telepíti az operációs rendszert, mint az Acer notebookjai, de az időtartamban nem vettünk észre lényeges különbséget, a teljes procedúra közel 45 percig tartott. Megkapjuk a Microsoft Office 2007 60 napos próbaváltozatát (amelyet aztán regisztrálhatunk, ha kedvünk tartja), egy PDF olvasót, egy DVD-író programot a Roxio-tól és a Symantec Norton Internet Security 2007-es változatát (úgy látszik ezt minden cég kedveli). A sok programnak „hála” a gép viszonylag sokáig tölt, viszont miután egyszer felállt, onnantól többnyire zökkenőmentesen fut. Telepítő CD-ket nem találtunk, így ez a funkció csak a recovery partíció segítségével érhető el.

Hardver - HP-Compaq 6715b

A hőség a tesztidőszak alatt továbbra is tombolt, így zajszintben és hőtermelésben nem voltak különösebb elvárásaink. A gép alapzaja átlagosnak mondható, nem bántja az ember fülét, de azért hallható. A BIOS-ban megtalálható a szokásos HP opció (amit eddig nem nagyon láttunk más termékeknél), hogy ha a gép váltóáramról megy, akkor ne pörögjön mindig a processzor és videokártya hűtője. Utóbbi hőmérsékletét semmilyen programmal nem tudtuk monitorozni, de a processzor bizony üresjáratban se ment 50 fok alá (a PowerNow! technológia ellenére sem!), így érthető, hogy a ventilátorok nem álltak le egy pillanatra sem. Vélhetően a hidegebb őszi és téli időszakokban erre sokkal nagyobb esély van. Az egyetlen szellőzőnyílás a gép bal oldalán található. Egyetlen furcsaságot véltünk csak felfedezni, ez pedig az iszonyú lassú bootolás. A POST képernyőig a gép közel tíz másodperc alatt jut csak el.

A processzor szerepért ezúttal egy egymagos példány tölti be, abból is az AMD belép sorozatú Sempron 3800+ modeljezésű változata, amely kategóriáján belül a legerősebb jószág. 2200 MHz-es órajelével és 256 kB-os másodlagos cache memóriájával gyakorlatilag egy közepes Athlon64-nek felel meg. Sebességét elegendőnek éreztük, lévén belépő szintű gépről van szó. Terheléstől függően feszültségét 0,95-1,225V között, szorzóját 4 és 11 között tudja változtatni (PowerNow!).

A videokártya természetesen alaplapra integrált, de ez ebben az árkategóriában megszokott, nagyon kevés modellnél találkozhatunk külső megoldással. Az ATI Radeon X1270 gyakorlatilag az X1250 mobil változata, felépítése semmiben nem tér el asztali társától. A 4 futószalagot 4 pixel és 2 vertex shader egység egészíti ki, textúrázóból (TMU) mindössze egyetlen egyet kapott a kártya. A mai kor követelményeinek csak részben felel meg az X1270, ugyanis a Shader Model 3.0 támogatás teljes egészében hiányzik a chipből. Ez talán nem akkora fájdalom, hiszen a mai modern játékoknak nem mindig alapkövetelmény ez és a GPU sebessége csak több éves játékok futtatását teszi lehetővé. A notebook 7.2-es Catalyst driverrel érkezik, ezt érdemes azonnal frissíteni a legújabbra, hiszen februári meghajtóprogramról van szó. 3DMark03-ban 1430, míg 3DMark05-ben 883 pontot sikerült elérnünk, amely közel másfélszerese az Intel GMA950-es IGP-jének, ami egész jó eredmény. Saját memóriája nincs, a rendszermemóriából maximum annak negyedét képes elvenni, ez jelen esetben 128 MB-ot jelentett, így az 1 GB RAM 895 MB-ra zsugorodott.

A beépített 120 GB-os merevlemezt a Hitachi szállítja a Hewlett Packardnak is, hőmérsékletéről és sebességéről az alant látható grafikon árulkodik. Felépítése olyan, mint az összes eddig tesztelt winchesteré. Ami a partíciókat illeti, a gyártósoron három részre osztották a lemezt. Egy 7.3 GB-os partíció szolgál a rendszervisszaállításra, a további 1.5 GB-os partíción pedig  az operációs rendszer működéséhez szükséges dolgok pihennek. Ebből már kitalálható, hogy a rendszerpartíció 103 GB-os és az első boot után 87 GB szabad helyet találunk rajta. Sajnos elég rosszul gazdálkodtak a cégnél, ugyanis mi azt szeretjük igazán, ha a rendszerpartíció mérete nem haladja meg a 20-25 GB-ot, a maradékkal pedig szabadon garázdálkodhatunk.

DVD-írók háza táján úgy látszik az LG teljes uralomra tör, a T10N és T20N modellek teljesítenek szolgálatot a notebookok döntő többségében. A HP 6715b-ben az előbbivel találkozhatunk, amely lemezgravírozási képességekkel nem, DVD-RAM írási képességekkel viszont bír. Működése során semmilyen rezonanciát és fülsértő zajt nem tapasztaltunk, hangja átlagos volt, a kiadó tálca nagyon masszívnak bizonyult.

Kijelző, bővíthetőségek és ergonómia - HP-Compaq 6715b

A HP 6715b eddig semmilyen újdonságot nem vonultatott fel, pusztán az alaplapi chipset hozott némi frissítést. Mostanáig. Történt ugyanis, hogy a cégnél leváltották a jól megszokott NX szériás gombsort és a HP500/510/520-on található klaviatúrát egy az egyben átültették a 6715-be. A különbség a nagyobb matricákban keresendő. Ez azért fontos, mert gépelés szempontjából az egyik legjobb, amivel találkoztunk az elmúlt év során, így gyors- és gépírók is nyugodtszívvel nekieshetnek.

A panel félig-meddig ismerős volt, az AUO 2074-es modellje az átlagos kategóriába sorolható, válaszideje 16 ms körüli, fényereje és kontrasztaránya meglepően magas. Látószögei ellenben nagyon gyengék, még szerencse, hogy egy notebooknál ez nem annyira fontos tényező, mint egy asztali gépnél. Komfortérzetünk abszolút nem volt magas a csupa szögletes formától, de az LCD panel kritikán aluli illesztése tovább rontott a helyzeten. Oldalról nézve jól láthatók a rések a káva és a panel között, néhol még a háttérvilágítás is kiszűrődött, ami nagyon meglepő egy ilyen neves gyártótól.

Ami a tapipadot illeti, nos itt is akadtak gondjaink, konkrétan a scrollnak kialakított hellyel, ami valamiért nem mindenhol akart működni. A gondok itt még nem értek véget, ugyanis az érzékelő felület túlságosan mélyesztett a billentyűzethez képest, ami kényelmetlen lehet hosszabb távon. A bal és jobb egérgombok furcsák lehetnek azoknak, akik még nem használtak NX szériás HP laptopot, mi gyorsan megszoktuk őket.

A gép tervezői próbálták matematikailag is elosztani a notebook két oldalát, ami nagyon nem tett jót az összképnek. A jobb oldalon a modem csatlakozó jó helyen van, a többség úgysem használja. Még a memóriakártya-olvasóra is azt mondjuk, hogy megszokható és nem zavaró a sarki elhelyezés, de arra nem sikerült rájönnünk, hogy mi a fenének kellett alá két USB foglalat. Pendrive esetén az olvasóhoz férünk hozzá nehezen, egérnél pedig a DVD-íróhoz a kábel miatt. A gép bal oldala már sokkal jobbnak hat, bár az USB aljzatok kerülhettek volna hátrébb is, ugyanis ha vezetékes dolgot dugunk beléjük, akkor a szellőzőnyílást részben el fogja takarni a madzag. Az audio ki- és bemenetek – nagyon helyesen – szintén oldalra kerültek, így az otthoni használat sem okozhat gondot.

Elöl teljesen csupasz lett a 6715b, mind a memóriakártya-olvasó, mind a hangki- és bemenetek oldalt kaptak helyet. Hátulra került szorosan egymás mellé a LAN, a D-Sub és az S-Video csatlakozó is, ezért nagy-nagy piros pont jár. Az ujjlenyomatolvasó használatával nem csak jelszóhoz, de konkrét felhasználóhoz is köthetjük a belépést (azaz immáron biometrikus azonosításra is szükség van). Bár mi nem használtuk a tesztelés során, de pozitív, hogy egy olcsóbb gépbe is beletették ezt a feature-t. A FireWire és a kártyaolvasó szintén díjazandó. Kiemelnénk (még mielőtt sokan gombokat keresnének a gépen), hogy a szokásos gyorsgombok érintőszervként foglalták el helyüket a billentyűzet felett. Egyetlen dolgot hiányoltunk – az amúgy rendkívüli módon felszerelt készülékből –, ez pedig a webkamera.

BIOS fotók - HP-Compaq 6715b

Akkumulátor és összegzés - HP-Compaq 6715b

A termék mellé alapból egy 6 cellás 4400 mAh-s akkumulátort csomagolnak, amely olvasós tesztünket 3 óra 8 percig bírta, teljes terhelésnél 1 óra alatt lemerült. Az árát figyelembe véve nem rossz eredmény, 50%-os fényerőn, WiFi-vel nagyjából két és fél óráig tudtunk internetezni. A visszatöltés sebessége átlagos volt, de nem mindig töltötte 100%-ra az akkumulátort (előfordult, hogy csak 97-98%-ig jutott).

A HP-Compaq páros legújabb belépő szintű gépe egész jóra sikerült, a webkamerát leszámítva gyakorlatilag minden megtalálható benne, amire szükségünk lehet (igaz nem minden a legjobb helyen). Egyetlen negatívumot jegyeznénk csak meg, ez főleg ergonómiai probléma: a gép túlságosan műanyag hatást keltett, amihez nem voltunk hozzászokva. Átlagos (terheléskor átlag feletti) hangerővel bíró gép, amely bátran megállja a helyét a konkurens termékek mellett. Ajánlható vétel.

Hivatalos honlap: HP MagyarországVásárlás: Ipon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward