Hozzánk is jön a Zack Snyder-féle Justice League, úgyhogy összefoglaltuk, mit kell tudni róla

Mi volt történt az eredeti változattal? Mit csinált Joss Whedon? Hogyan csinálja vissza Zack Snyder? Elmondjuk a lényeget!

Hozzánk is jön a Zack Snyder-féle Justice League, úgyhogy összefoglaltuk, mit kell tudni róla

Március 18-án kerül fel az HBO Max szolgáltatásba (Magyarországon az HBO GO-ra, lásd a cikk végén) a Zack Snyder által (újra) készített Justice League, amivel így hosszú évek zűrzavara zárul majd le remélhetőleg. Az legalábbis biztos, hogy hasonló nem történt még egy ilyen csúcskategóriás filmmel, és ennyi szenvedésen és küzdelmen nem kellett még senkinek átmenni, hogy végül a saját eredeti vízióját viszontláthassa.

A Justice League eredetileg 2017-ben került a mozikba, mint a DC filmes univerzum (első nagy fejezetének) lezárása. A problémák azonban már a forgatás közben jelentkeztek, és ugyan eredetileg az író-rendező Zack Snyder készítette el a filmet, végül azonban Joss Whedon kezében landolt, aki alaposan átalakította azt.

Az alapvető dolgok ennek megfelelően megmaradnak a Snyder-féle rendezői változattal: a főszereplők tekintetében ugyanúgy Ben Affleck (Batman), Henry Cavill (Superman), Gal Gadot (Wonder Woman), Jason Momoa (Aquaman), Ray Fisher (Cyborg) és Ezra Miller (The Flash) várható, mint ahogy alapvetően az sem változik, hogy Batman egyesíti a csapatot egy jó nagy harcra Steppenwolf ellen.

De mi történt Snyderrel?

Az alapvető problémák ott kezdődtek, hogy a Batman v Superman nem aratott túl nagy sikert a közönség és a kritikusok előtt, így Snyder már alapból egy gyengébb pozícióból indult a Justice League forgatásakor, a stúdió már nem bízott benne annyira. Ennek már eleve több következménye lett, például az eredetileg két részesre tervezett filmet végül egyben készítették el, illetve számos karakter kinézetén változtattak.

Ezzel együtt úgy tudni, hogy Snyder javarészt mégis át tudta ütni az eredeti vízióját, azonban 2017 elején tragikus módon elhunyt a kislánya, ami miatt ki kellett lépnie a filmből. A nem hivatalos verzió szerint a stúdió eleve ki akarta túrni valahogy, és valójában mindkét fél felhasználta ezt a szerencsétlen körülményt ahhoz, hogy "közös megegyezéssel" elváljanak útjaik.

Azt mindenesetre tudni, hogy a Warner Bros. stúdió a Batman v Superman után egy könnyedebb hangvételű, tulajdonképpen "marvelesebb" filmet szeretett volna, Snyder pedig nem ilyet tervezett. Habár valószínűleg sosem tudjuk meg biztosan, hogy mi történt, a hivatalos narratíva szerint Snydernek nem maradt elég lelki ereje a lánya halála után ahhoz, hogy a stúdióval hadakozzon, így végül Joss Whedon került a helyére. Ekkor már a forgatás véget ért egyébként, és 2017 májusában járunk, amikor az utómunka során Whedon átveszi a stafétabotot.

Oké, de mi a baj Whedonnal, és mi történt ezután?

Alapvetően Joss Whedon egy nagy geek, amiért sokan kedveltük világszerte, és az is látható, hogy habár a sorozatos világból indult, mégiscsak tud rendezni blockbuster filmeket. Ráadásul azt is tudjuk róla, hogy hatalmas képregény-rajongó, így tehát ha valakinek át kéne venni Snyder helyét, akkor az csak ő lehetett. Azonban hamar kiderült, hogy ez sajnos most nem jön be. Még csak az sem biztos, hogy ez Whedon hibája, hiszen valószínűleg őt egy előre megszabott feladatra vette fel a Warner Bros., a rendező pedig végrehajtotta, amit kértek tőle. 

Az viszonylag gyorsan kiderült, hogy Whedon nem csak befejezi, vagy esetleg kicsit újravágja a filmet, hanem egy jelentős részét újra is forgatja, és ezzel párhuzamosan nyilvánvalóan át is írja azt. Ez pedig egyértelműen látszott a végeredményen, ami egyértelművé tette, hogy alakulhatott át Superman története a két rendező között, hogy miért nincsenek meg a szükséges kapcsolódási pontok a korábbi filmekkel, hogy számos ponton miért lóg ki annyira a CGI, és hogy egyébként miért van tele az egész film a klasszikus Whedon-féle poénokkal.

Galéria megnyitása

Az igazi rajongók számára teljesen nyilvánvaló volt, hogy miként alakította át Whedon a filmet, hiszen végsősoron egy mutáns jött létre, ami nem volt se Snyder filmje, és igazából Whedoné sem, hanem valahol a kettő között. Valójában leginkább azt lehet mondani, hogy ez a stúdiófőnökök által kikényszerített film volt, és mint ilyen, nyilvánvalóan nem nyerte el a nép tetszését.

Ha pedig ez nem lenne elég, akkor azóta is sorozatosan vádolják Whedont azzal, hogy egyébként borzalmasan viselkedett a forgatás alatt, lekezelő, bunkó és abuzív volt a színészekkel, erre reagálva pedig több régebbi kollégája is hasonló sztorikkal állt elő.

Akkor jöjjön a Snyder-cut!

Ezek után nem csoda, hogy a rajongók némileg felháborodtak. A dolgokon nem segített, hogy nyilvánvalóan a korai előzetesek, koncepciórajzok, kiszivárgott információk egy egészen másfajta film képét festették le. Így tehát az érdeklődő nézők jogosan gyanították, hogy egyébként Snyder azért többé-kevésbé összerakott egy filmet, tehát annak valamilyen formában léteznie kell valahol.

Így indult el Twitteren a #ReleaseTheSnyderCut kampány, amiben azt követelték a rajongók, hogy a Warner Bros. adja ki a rendező eredeti változatát. Aztán ezt egy ideig nagyjából mindenki kinevette, mert bármennyire is szerettük volna, az egy dolog, hogy magát a forgatást befejezte Snyder, de hátravolt még a teljes utómunka, ami legalább annyira drága. Hiszen lássuk be, egy ilyen szuperhős film jelentős része számítógépes varázslásból áll. Ennek megfelelően nagyjából mindenki biztosra mondta, hogy ugyan kedves dolog lenne a Warnertől, ha valahogy elkészítené a Snyder-féle verziót, de ez úgysem fog megtörténni, mert egész egyszerűen túl sok pénzbe kerülne, és annyit meg biztos nem hozna vissza.

De közben folyamatosan alakult a terep. Zack Snyder rendszeresen bátorította a közösségi médiában és élőben is a rajongókat, hogy tolják csak a témát, még akármi is lehet belőle. Hogy ezt megerősítse, rendszeresen el is hintett apróságokat, hogy milyen lett volna az ő eredeti verziója. Csakhogy még ekkor is nagy volt a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán létezik-e valamilyen formában a Snyder-vágás, és be lehet-e fejezni, vagy ez az egész csak egy álom.

Végül aztán kiderült persze, hogy létezik, és ahogy a rendező a Twittertől kezdve a különböző élő konferenciákon át folyamatosan életben tartotta a reményt, úgy szálltak be a színészek is, így például Henry Cavill, Ben Affleck és Gal Gadot is közölte, hogy nagyon szívesen látnák a Snyder-vágást.

Tehát akkor a stúdió beadta a derekát?

Tulajdonképpen igen. Egyrészt a #ReleaseTheSnyderCut kampány már túl hangos és túl népszerű volt ahhoz, hogy figyelmen kívül lehessen hagyni, másrészt pedig közben megérkezett a koronavírus-járvány, valamint az a tény, hogy a Warner Bros. mindennél inkább fel akarja futtatni az HBO Max streaming szolgáltatást.

Mivel moziba egyébként sem lehet menni, az HBO Maxnak pedig szüksége van minden létező erősítésre a Netflix és a Disney+ ellenében, így a stúdiónak teljes mértékben kapóra jött a Snyder-féle Justice League. Egyrészt teljesíthetik a rajongók vágyait, másrészt egy különleges tartalmat kapnak, harmadrészt pedig (mivel nem küldik a filmet moziba) nem kell teljesen elismerniük, hogy az eredeti Justice League egy jó nagy hiba volt.

Galéria megnyitása

Márpedig az egyértelműen látszik az eddig kiadott anyagokból, hogy Whedon bizony alaposan átszabta Snyder filmjét. Az már biztos, hogy rakás korábban hiányolt karakter visszakerül majd, így például Darkseid, Iris West, Martian Mahunter, illetve Cyborg családja, és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy szerephez jut a Jared Leto-féle Joker is.

Jóval alaposabb háttértörténetet kapunk majd. Az például biztos, hogy Cyborg sztorija sokkal jobban ki lesz dolgozva, de Supermannek is több jelenete lesz, ha minden igaz. Ráadásul megkapjuk a teljes Knightmare-idővonalat is, amikor láthatjuk végre, milyen az, amikor Darkseid átveszi az uralmat a Föld fölött, és Batman, Cyborg valamint Flash időutazik egyet, hogy ezt az egészet megakadályozza.

Ezek alapján az is egyértelmű, hogy a Snyder-féle verzió visszahozza az eredetileg szánt sötét, komor hangulatot, és kiveszi a Whendon által berakott, a filmbe valahogy nem illeszkedő humort is. Ráadásul még a karakterek is máshogy fognak kinézni, hogy ezt a hangulatot tükrözzék, például Steppenwolf is visszakapja az eredetileg neki szánt horrorisztikus külsőt.

Mikor lesz elérhető Magyarországon?

Az HBO hivatalos bejelentése szerint nálunk is március 18-án érkezik a Snyder-féle Justice League, mégpedig az HBO GO-ra. Elérhető lesz szinkronos változatban is. Az HBO küldött részleteket a szinkronszínekről, amit alább közlünk.

A hazai rajongók legnagyobb örömére az összes szinkronhang visszatér az új változatban: Széles Tamás (Ben Affleck / Batman), Welker Gábor (Henry Cavill / Superman), Horváth Lili (Gal Gadot / Wonder Woman), Jéger Zsombor (Ezra Miller / Flash), Varga Rókus (Jason Momoa / Aquaman), Gacsal Ádám (Ray Fisher / Cyborg), Hirtling István (Jeremy Irons / Alfred), Kovács Nóra (Diane Lane / Martha Kent), Ruttkay Laura (Amy Adams / Lois Lane), Barbinek Péter (J.K. Simmons / Gordon felügyelő), Rosta Sándor (Ciarán Hinds / Steppenwolf) és Bogdányi Titanilla (Amber Heard / Mera).A régi szereplők mellett több új karakter is feltűnik, így többek között hallhatjuk még Háda János (Peter Guinness / Desaad), Bognár Tamás (Ray Porter / Darkseid), Terdik Sára (Kiersey Clemons /Iris West), Szatmári Attila (Harry Lennix / Marsbéli Vadász), Gáspár András (Jared Leto / Joker) és Szabó Győző (Joe Manganiello / Deathstroke) hangját is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap