Hol élhetnek a legtovább az emberek 2040-ben?

Egy új vizsgálat szerint Spanyolország rövidesen átveheti a vezetést Japántól és Svájctól, ami a várható élettartamot illeti.

Hol élhetnek a legtovább az emberek 2040-ben?

Egy nemzetközi kutatócsoport 195 országra és régióra modellezte, hogy milyen várható élettartammal számolhat a lakosság 2040-ben, illetve hogy melyek lesznek a vezető halálokok 22 év múlva. A vizsgálat szerint, ha minden marad a jelenlegi kerékvágásban, globálisan 4,4 évvel növekedhet a nők és a férfiak várható élettartama, amelyet azonban a közegészségügyi lépések és a egészségpolitika alakulása komolyan befolyásolhat. A szakértők által elképzelt legnegatívabb irány esetén viszont a világ országainak felében akár csökkenhet is a születéskor várható élettartam.

A modellt egy, a globális populáció releváns mutatóit 1990­–2016 között vizsgáló kutatás eredményeire alapozták a szakértők, akik 79 kiemelt egészségi faktor mentén elemezték az emberi populáció állapotában várható változásokat. Ezek közt olyan tényezőket vettek figyelembe, mint például a dohányzás, a testtömegindex, a tiszta ivóvízhez való hozzáférés, a tisztálkodásra való lehetőségek, a termékenység, a jövedelmi helyzet és az iskolázottság.

A modell alapján, ha nagyjából úgy folytatódnak a dolgok a világban, ahogy jelenleg is zajlanak, 2040-ben a vezető korai halálokok közt találjuk a koszorúér-betegséget, a sztrókot, az alsó légúti fertőzéseket, a krónikus obstruktív légúti betegséget, a krónikus vesebetegséget, az Alzheimer-kórt, a cukorbetegséget és a közlekedési baleseteket.

Galéria megnyitása
Születéskor várható élettartam 2040-ben a legvalószínűbb kimenetel alapján

Ebben a szcenárióban Japánban, Szingapúrban és Spanyolországban mind a nők, mind a férfiak esetében 85 év fölé nőne a várható élettartam, míg további 59 országban az érték átlépné a 80 életévet. A modell szerint ebben az esetben Spanyolországban lenne a legmagasabb a várható élettartam 87,4 évvel, vagyis a jelenleg globális szinten harmadik helyezett spanyolok a következő 22 évben leelőznék a napjainkban legtovább élő japánokat és a második helyen álló svájciakat is. Ennél a kimenetelnél a legtöbb országban nőne a várható élettartam, a vezető halálokok között pedig a mostaninál több nem fertőző betegséget találnánk.

A szakértők egy jobb és egy rosszabb kimenetelt is megvizsgáltak, abból indulva ki, hogy a jelenlegi helyzetben egyaránt elképzelhető, hogy a technológia fejlődése jelentősen javít az emberiség egészségi állapotán, de az is benne van a pakliban, hogy a politika, illetve a megfelelő intézkedések hiánya sokkal rosszabb helyzetet idéz elő az közegészségügyben és az egészségügyi ellátásban, ezzel rontva a jelenlegi mutatókat.

Az első esetben, vagyis ha optimistán, de a realitások talaján maradva tekintünk a jövőbe, a modell szerint a férfiak várható élettartama 7,8, a nőké 7,2 évvel nőhet 2040-re. Ebben az esetben a várható élettartam 158 országban legalább 5 évvel, ebből 46 országban legalább 10 életévvel növekedne. A pesszimistább kimenetel szerint ugyanakkor a várható élettartam az országok felében csökkenne, és ami a legriasztóbb, a HIV/AIDS okozta halálok száma 120 százalékkal nőne.

Hogy melyik kimenetel teljesül, az a szerzők szerint elsőlegesen azon múlik, hogy az államok milyen irányba képesek elmozdítani a vizsgált tényezőket, például hogy milyen előrelépések történnek a dohányzásra való rászokás megakadályozásában és a leszokás segítésében, vagy az egészségesebb étrendre bátorításban. A technikai fejlődés és az egészségügyi beruházások ugyanakkor szintén nagyon fontos tényezők a jövő alakításában.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a bár a tehetősebb és a szegényebb országok közti szakadék a várható élettartamban a legvalószínűbb kimenetel esetén valamelyest csökkeni fog, a különbség továbbra is jelentős lesz. Vagyis ha minden nagyjából úgy folytatódik, ahogy eddig, a Föld lakosságának egy jelentős részre továbbra is szegénységben, alacsony iskolázottság mellett éli le életét, és a korán hal meg.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap