Shop menü

HOGY FUT A STARFIELD EGY ATHLON 3000G ÉS EGY RYZEN 7 5700G APU-N? – EGY YOUTUBER KIPRÓBÁLTA

A modern játék igencsak erőforrás-igényes, így előre borítékolható, hogy az APU egységek igencsak izzadni fognak alatta.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hogy fut a Starfield egy Athlon 3000G és egy RYZEN 7 5700G APU-n? – Egy youtuber kipróbálta

A Strafield körül elég nagy a pezsgés manapság, az új játék ugyanis 2023.szeptember 6-án jelent meg és nagyon sokan érdeklődnek iránta, tesztekből is rengeteg áll rendelkezésre vele kapcsolatban. Ezek a tesztek azonban jellemzően a felsőkategóriás hardverkomponensek köré épített konfigurációkon zajlanak, pedig a belépőszintű hardver teljesítményére is sokan kíváncsiak.

Tudja ezt a Random in Gaming HD névre keresztelt YouTube csatorna tulajdonosa is, aki sokszor készít belépőszintű hardveren futó teszteket. Most is így tett: egy Athlon 3000G és egy RYZEN 7 5700G típusú APU egységet fogott munkára, hogy kiderüljön, hogyan fut a velük felszerelt rendszeren a Starfield. Azt persze érdemes előre leszögezni, hogy mivel egy „AAA” kategóriájú, kifejezetten modern játékról van szó, az APU egységgel szerelt rendszereken igen komoly kompromisszumra van szükség a hasonló címek futtatásához, a végeredmény pedig így is éppen a játszhatóság határán helyezkedhet el, de ez sem garantált.

Galéria megnyitása
A ZEN 1 architektúra köré épülő, két maggal és négy szállal rendelkező Athlon 3000G egy igazi belépőszintű APU egység, ami a költséghatékony konfigurációk alapjául szolgál, modern játékok futtatására nem igazán alkalmas, még erősen kompromisszumos beállítások mellett sem. Ennek ellenére egy próba erejéig mégis felkerült a rendszerre a Starfield, hogy kiderüljön, az 1100 MHz-en ketyegő VEGA 3-as iGPu a DDR4-2666 MHz-es rendszermemóriával karöltve pontosan milyen teljesítményre képes.

Galéria megnyitása

Nagy meglepetés nem történt, ugyanis a 720p-s felbontás is meghaladta az Athlon 3000G képességeit: hiába a beállítások optimalizálása, a játék futása így is sokszor a diavetítéshez hasonlíthat. A teszt dinamikus felbontás, 50%-os skálázás, rengeteg kompromisszumos beállítás, illetve FSR2 mellett futott, és így sikerült 10 FPS és 20 FPS közötti teljesítményt elérni, ráadásul a képi világ is elég gyatra volt. Igazából erre számíthattunk. Extraként egy kis iGPU-tuningra is sor került, amelynek eredményeként 1,6 GHz-es magórajel mellett is lefutott a mérés, de a végeredmény így sem lett sokkal jobb, ugyanis a 20 FPS-es „álomhatárt” nem sikerült átlépni.

Galéria megnyitása

A RYZEN 7 5700G természetesen már sokkal-sokkal jobban szerepelt, ami nem is meglepő, hiszen jelentősen nagyobb tűzerőt képvisel, lényegében az egyik legjobb asztali APU egységnek tekinthető manapság. Ez az APU egység már 8 maggal és 16 szállal rendelkezik, ZEN 1 helyett pedig immár ZEN 3 architektúra köré épül. Az iGPU részleg szintén ütőképesebb, azaz 8 CU tömbbel ellátott VEGA iGPU köré épül, ami 2 GHz-es maximális órajelen ketyeghet. Ez az APU itt DDR4-3200 MHz-es rendszermemória társaságában állta a sarat, a RAM kapacitása 32 GB volt.

A mérések alapján a teljesítmény 1080p-s felbontás és az Athlon 3000G-nél használt beállítások mellett itt már 30 FPS körüli teljesítményt sikerült elérni azokon a nyílt területeken, ahol kevesebb volt a tartalom, de az egyes városi környezetekben jelentősen csökkent a teljesítmény, lényegében 30 FPS alá süllyedt és esetenként még a 25 FPS alatti tartományba is belekóstolt.

A mérések mindenképpen érdekesek voltak és sokak számára választ adhatnak azzal kapcsolatban, hogyan futhat a Starfield egy APU egységen. A helyzet persze idővel javulhat, ahogy a Bethesda fejlesztőcsapata, illetve a videokártya-driverek fejlesztői egyre több optimalizációt eszközölnek a játék még jobb futása érdekében. A teljes tesztről készített videó fentebb tekinthető meg.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére