History of Swear Words - A káromkodás kifinomult története

Amit mindig is tudni akartál azokról a szavakról, amit mindenki használ, még az is, akiről azt hinnéd, hogy nem.

History of Swear Words - A káromkodás kifinomult története

80 %
{{ average }} %
  • #&@K!
Szerzői értékelés
Szerző
80
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Biztos vagyok benne, hogy sokan vártak már egy ehhez hasonló dokumentumfilmet. Ahol kifinomult úriemberek és tudós elmék gyújtanak fényt mindazok elméjében, kik égető kérdésekkel és hatalmas tudásvággyal érkeznek a képernyők elé. Éspedig nem másért, minthogy a történelem egy olyan, mindannyiunk által ismert és használt részébe vessék bele magukat, mint ami – nos, fogalmazzunk úgy – a nem túl pozitív szavak történetébe és fejlődésébe avat be minket. Íme itt a lehetőség, hogy művelődjünk, pallérozzuk elménket és magabiztosan nézzünk szembe a mai világ nyelvbéli kihívásaival. No hát akkor, %*&!#+@ bele a lecsóba!

Galéria megnyitása

Nem mellesleg pedig dőljünk hátra és érezzük jól magunkat! A Netflix ugyanis ezzel a kicsit elviccelt dokuval nagyon pontosan belőtte, hogy mi az a 3 dolog, ami biztosan el fogja adni a show-t. Először is szakértők, kutatók és egyetemi oktatók ülnek le a kamerák elé, hogy megosszák a tudásukat arról, hogy a fuck, vagy a bitch szó miből ered, hogyan lett a mindennapi szókincsünk része és milyen változásokon ment keresztül az évszázadok alatt.

Vagyis kapunk egy jól fogyasztható, 6 részes történelemleckét, amiben szó sincs erőltetett, unalmas vagy száraz tényekről. Ebben persze a rengeteg inforgrafika és a vicces bevágások is segítenek, de a meghívott előadók, résztvevők is.

És ha már a humornál tartunk, akkor a meghívott vendégek, humoristák, színészek is hozzáteszik a magukét, miközben a saját vélemény mellett történeteket, szakmai pillanatokat és egyéb idevágó dolgokat osztanak meg a nézővel. A prímet mégis Nicholas Cage viszi, akinek hányattatott, briliáns és időnként lesújtó karrierjéről rengeteg cikk született már. A kifinomult úriember szerepe azonban nagyon jól áll itt neki és ő az, aki a sztorizás, az „elefántcsont toronyból kiszóló” tudás és a leghétköznapibb anyázás között lavírozik, de olyan jól, hogy minden pillanata élvezhető marad.

Galéria megnyitása

Persze, mivel itt az angol nyelvről van szó, némiképp hiányérzetünk lehet, hiszen szó szerint nem ültethető át minden poén és kulturális utalás a magyar viszonyokra. A jó hír azonban az, hogy úgy tűnik elég sokban hasonlítunk (a főként) másik kontinensen lakó és fura nyelven beszélő embertársainkra.

Olyan általános tudásnak pedig mindenki hasznát látja, ami a káromkodás és az intelligencia, a stresszcsökkentés vagy épp a fájdalomtűrés küszöbéről mesél érdekes fiziológiai, pszichológiai vagy más tudományágból vett adatokat, érdekességeket.

Különösen érdekes lenne egy olyan évadot is készíteni a sorozatból, ami országonként végig járná az egyediségeit és a társadalmi finomságait a témának. Mert a káromkodások nem csupán iskolázatlan, agresszív emberek sajátjai, hanem mindannyian osztozunk rajta. Nem csak kötőszóként jelenik meg a nyelvben, hanem a jelentésének rugalmassága, fejlődése vagy a használatának a körülményei is rengeteget elmond arról, kik vagyunk vagy mit gondolunk. Ki gondolta volna, hogy pár „csúnya” szó ilyen sokat elárul rólunk.

Galéria megnyitása

És emellett is érvel a Netflix sorozata, hogy a History of Swear Words nem egy káromkodás ellenes alkotás, hanem azt szeretné megmutatni, hogy adott helyen és okkal igenis van helye a nyelvben. Vagyis ideje lenne szemellenző és képmutatás nélkül kezelni azokat a szavakat, amik – legalábbis az angol nyelvű statisztikák szerint – gyakoriságukkal és flexibilitásukkal a leggyakoribb szavak között foglalnak helyet évek, évtizedek óta. Érdemes belegondolnunk a jelentéstartalmukba, a használatuk korlátaikba és a fejlődésükbe is. Ha pedig mindezt humoros, tudományosan megalapozott és érdekes formában tehetjük, akkor nem igazán lehet okunk panaszra.

Összefoglalás

History of Swear Words - A káromkodás kifinomult története

History of Swear Words - A káromkodás kifinomult története

History of Swear Words - A káromkodás kifinomult története
Szerzői értékelés
80
%
A Netflix dokumentumfilmje olyan hétköznapi témához nyúl, aminek a mélysége sokunk előtt rejtély és teszi ezt oly módon, hogy a művelődés is legalább olyan jól essen, mint egy jó káromkodás.
Remek ötvözete a szórakoztató és edukatív stíluselemeknek és a meghívott szakértők, vendégek is élménnyé teszik a sorozatot, élükön Nicholas Cage főszereplésével.
Akitől távol áll a téma és 18 karikás filmekhez még bottal sem nyúlna, az nyugodtan menjen el... egy másik sorozatot nézni.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap