Hihetetlenül gyorsan szaporodnak az androidos kártevők

A G DATA legfrissebb elemzése alapján percenként 7-8 új kártékony app bukkan fel.

Hihetetlenül gyorsan szaporodnak az androidos kártevők

Az Android operációs rendszerű készülékek hatlmas veszélynek vannak kitéve napjainkban. A G DATA legfrissebb mobilos kimutatása arról tanúskodik, hogy rekord mennyiségű kártékony szoftver vált elérhetővé a tavalyi évben, és a komplett „kínálat” ezáltal elképesztő méretet öltött.

A tavalyi év összesítéséről szóló jelentésen valóban döbbenetes számok szerepelnek, hiszen a szakemberek azt állítják, hogy napi szinten átlagosan 11452 olyan applikáció született globálisan, ami valamilyen formán kártékony kódot tartalmaz. 2019-ben összesen nagyjából 4,18 millió fertőző alkalmazás került ki a „fejlesztők” kezei közül. Már 2018-ban is hasonló volt egyébként a helyzet, akkor 4,12 milliós összesítésről számolt be a G DATA, míg az ezt megelőző években, 2016-ban és 2017-ben „csak” 3,25 és 3 millió kártékony appot regisztráltak.

Galéria megnyitása

Ahogy növekedik a felhasználók tábora, úgy kap egyre nagyobb figyelmet a kártékony szofvtereknek a készítése is. A legnépszerűbb műfaj az adware létrehozása, ami főleg a kéretlen hirdetésekre szakosodott, de bizony más funkciókkal is rendelkezhet. Az ilyen kártevők képesek lehetnek adott esetben megszerezni a felhasználók különböző személyes információit, és a fejlesztők pedig az ilyen információkat értékesíthetik, hogy plusz bevételhez jussanak.

Galéria megnyitása

A G DATA meglátása szerint ma már pillanatok alatt össze lehet dobni egyszerűbb adware kártevőket, amik talán nem fognak becsapni több millió felhasználót, de néhányat elképzelhető, hogy megvezetnek, és ez már éppen elegendő lehet. Soha annyi adware-t nem regisztrált a G DATA, mint 2019-ben. Sokféle információhoz juthatnak hozzá úgy az ilyen szoftverek, hogy arról a felhasználó jó eséllyel nem is szerez tudomást, a fejlesztőknek ugyanis nagy rutinja van abban, hogy miként lehet láthatatlannak maradni az Androidon, és hogyan célszerű hozzáférést szerezni az adatokhoz.

Mivel már minimális erőfeszítés mellett, fejlett technikákkal lehet adware alkalmazásokat létrehozni, így nem meglepő, hogy egyre több kiberbűnöző szakosodik erre. Leginkább az ingyenes alkalmazásokban jellemző az adware, ott ugyanis a kéretlen reklámok felbukkanása is kevésbé lehet gyanús a felhasználók számára. Alexander Burris, a G DATA szakembere szerint ezekben az esetekben nem lehetnek eléggé óvatosak az emberek, és érdemes kizárólag a Play Áruházból telepíteni az appokat.

Galéria megnyitása

Kiért az elemzésében arra is a G DATA, stalkerware szoftverekből is egyre több van, és ezek már bizony komolyabb károkat képesek okozni. A stalkerware olyan kémprogram, amit a kiberbűnözők arra tudnak használni, hogy az áldozataiknak akár minden mozzanatát is monitorozzák távolról, és pontosan tisztában legyenek azzal, hogy merre jár és mit csinál. A stalkerware appok hozzéférést szerezhetnek a fényképekhez, közösségi felületekhez, helyadatokhoz, de akár a mikrofonhoz és a kamerához is. Adott esetben akár valós idejű követést is meg tudnak valósítani a mobilokon, és ebből a megtámadott illető semmit nem vesz észre.

Védekezni leghatékonyabban úgy lehet az androidos kártevőkkel szemben, hogy a letöltéseknél különösen figyelünk arra, hogy milyen alkalmazásról van szó, és minden esetben a hivatalos piacteret, a Play Áruházat részesítjük előnyben. Erre Alexander Burris külön felhívta a figyelmet. Érdemes a fejlesztő többi programját is megnézni, ami a Play Áruházban pillanatok alatt megoldhat már.

A Google óriási kapacitást fordít a kártékony appoknak a kiszűrésére. Viszont 100%-os védettséget sajnos még ez sem jelent, rendszeresen lehet arról hallani, hogy utólag fedeznek fel malware-eket a kínálatban. A megbízható forrás használata mellett mindig érdemes résen lenni, és figyelni például azt, hogy az appok milyen információkhoz szeretnének hozzáférést kapni. Az elővigyázatossággal sok fejfájásnak lehet elébe menni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap