Hiába a sok bővítés, továbbra sem készül elég Intel szerverprocesszor

A HPE szerint 2020 folyamán továbbra is végig fennáll majd a processzorhiányos helyzet, így a megrendelőknek alternatívák után kell nézniük.

Hiába a sok bővítés, továbbra sem készül elég Intel szerverprocesszor

Úgy tűnik, több piaci szereplő is biztos benne, hogy az Intel processzoraiból nem készül majd elég idén se, azaz a hiányállapot tovább folytatódik az év folyamán, vagyis a második félévben sem várnak jelentős javulást. Ez a téma nemrégiben már előkerült, amikor az AMD mobilprocesszor-piaci részesedéséről írtunk, akkor ugyanis a világ legnagyobb notebookgyártójának vezetője fejtette ki, hogy szerinte 2020 folyamán továbbra sem készül majd annyi Intel processzor, amennyire a piacnak szüksége lenne. A HPE szerint a szerverprocesszorok szegmensében is ugyanez a helyzet állhat fenn idén.

A HPE a megrendelőinek adott tájékoztatóban kiemeli, a processzorhiány 2020 folyamán végig kitarthat, így alternatívák után kell nézniük annak érdekében, hogy elegendő konfiguráció készülhessen. A legújabb modellek, vagyis a Cascade Lake sorozat tagjai nemrégiben mutatkoztak be, így a termelés felfuttatása még mindig tart. Éppen ezért ezekből a processzorokból nem is készül még annyi, amennyi kéne, ezáltal a HPE szerint érdemesebb elérhetőbb processzorok felé fordulni  ilyen például a Skylake-Sp sorozat. Mivel mindkét CPU generáció ugyanazt a Grantley platformot használja, így van átjárás, vagyis később akár Cascade Lake SP-re is válthatnak, ha szükséges. Pedig a Cascade Lake-SP processzorok az Intel szerint az eddigi leggyorsabban felfutó Xeon modellek, azaz nagyon szépen növekedik a termelés, ám ez a teljesítmény is kevésnek bizonyul, hiszen a piaci igények felülmúlják a gyártó aktuális lehetőségeit.

Persze ezzel együtt arra is lehet számítani, hogy az AMD EPYC sorozata iránt is megnő a kereslet, hiszen sokan nem házon belül néznek alternatíva után, hanem a konkurenciánál. A piaci részesedéseket vizsgáló adatokat idén érdemes lesz figyelni, azok ugyanis megmutatják majd, mennyit sikerül profitálnia az AMD-nek a számára kedvező helyzetből.

Galéria megnyitásaTermészetesen az Intel sem tétlenkedik közben, mindent megpróbálnak megtenni annak érdekében, hogy növekedjen a termelés. 2019 folyamán az extra tőkeberuházásoknak köszönhetően 25%-kal nőtt a szilíciumostya termelés kapacitása, 2020 folyamán pedig további 25%-os növekedésre lehet számolni. Azt azonban egyelőre nem árulta el az Intel, milyen előrejelzésekkel dolgoznak, azaz hogy látják, mikor enyhülhet jelentősebben a processzorhiány.

Korábban úgy tűnt, hogy már az előző év harmadik negyedévében véget érhet a hiány, ám később már úgy látták, a negyedik negyedév folyamán is ki fog tartani. A gyártó a tervek szerint 2018 és 2024 között mintegy 36 milliárd dollárt fektet be kapacitásbővítésre, ami egészen biztosan javítani fog a helyzeten, de valószínűleg csak lassan.

A hiányt egyébként három fontos tényező okozta. Egyrészt sokkal nagyobb mértékben nőtt a kereslet az Intel processzorok iránt, mint azt a vállalat korábban várta. Másrészt a modemek gyártása a 14 nm-es gyártósorokon indult meg 2018 folyamán, ez pedig lefoglalt némi kapacitást. A harmadik ok az, hogy a 10 nm-es csíkszélesség csúszása sok kihasználatlan 10 nm-es kapacitást eredményezett, ezzel egy időben pedig a 14 nm-es csíkszélességből kellett kihozni, amit lehetett. A stratégia a processzormagok számának növelésére támaszkodott, ám ez növelte a lapkaméretet, így egyetlen szilícium ostyára kevesebb processzorlapka fért, azaz végeredményben kevesebb termék készült a 14 nm-es gyártósorokon. A helyzet miatt a raktárkészlete leapadtak, így nem maradt már olyan buffer, ami a kereskedelmi igények változását ellensúlyozni tudta volna.

Idén egyébként megjelenik a Whitley platform is a szerverek piacán: a 14 nm-es Cooper Lake-SP processzorok az év első felében, a 10 nm-es Ice Lake-SP processzorok pedig az év második felében rajtolnak el, igaz, utóbbiak némi késést is elszenvednek majd az eredeti tervekhez képest. Vagyis a szerverpiacon továbbra is főként a 14 nm-es csíkszélességgel készülő termékek kapják a főszerepet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap